Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πρωτοβουλίες arrow ΕΕΤΗΔΕ και δικηγορικά γραφεία

ΕΕΤΗΔΕ και δικηγορικά γραφεία

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Κυριακή, 17 Φεβρουάριος 2013

deiΝέα νίκη κατά του ΕΕΤΗΔΕ πέτυχε -αυτή την φορά- συνάδελφός μας, Ναταλία Λιαροπούλου, κερδίζοντας δίκη ασφαλιστικων μέτρων κατά της Δ.Ε.Η. προκειμένου να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση του δικηγορικού της γραφείου λόγω μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ.

Η σπόφαση παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω του αντικειμένου της, αλλά κυρίως γιατί μας θυμίζει ότι οι ως δικηγόροι οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών.

Σας παραθέτουμε την επιστολή που η συνάδελφος μας κοινοποίησε με σχόλια για το σκεπτικό, καθώς και το ίδιο το κείμενο της απόφασης.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας κοινοποιώ την απόφαση 891/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών- Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων, η οποία εξεδόθη την 25η Ιανουαρίου 2013, ύστερα από αίτηση που κατέθεσα κατά της ΔΕΗ, σχετικά με το τέλος ακινήτων. Ζήτησα προσωρινή προστασία προκειμένου να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο ιδιόκτητο δικηγορικό μου γραφείο λόγω μη πληρωμής ΕΕΤΗΔΕ, τόσο με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, το οποίο απερρίφθη την 13η Ιανουαρίου 2012, όσο και με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία έγινε δεκτή διά της ως άνω απόφασης. Κατά την συζήτηση της υπόθεσης άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ μου η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων.

Η αίτηση ερείδεται στις ακόλουθες σκέψεις: 1) Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται στα ακίνητα τα οποία προορίζονται για οικιστική ή εμπορική χρήση, κατά συνέπεια τα δικηγορικά γραφεία τα οποία δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ούτε ικανοποιούν οικιστικές ανάγκες, πρέπει να εξαιρεθούν της καταβολής 2) Οι νέοι Δικηγόροι ως ασθενέστεροι οικονομικά πρέπει να θεωρηθεί ότι υπάγονται στην προστασία των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών. 3) Η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ παραβιάζει το Σύνταγμα διότι α) παραβιάζει την αρχή της απαγόρευσης επιβολής πολλαπλής φορολογίας, β) παραβιάζει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας γ) παραβιάζει την αρχή προστασίας αξίας του ανθρώπου δ)παραβιάζει την αρχή νομιμότητας του φόρου ε)παραβιάζει την αρχή διάκρισης των εξουσιών στ)παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας της επιβολής του φόρου ζ) προσβάλλει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας 4) Η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία 5) Συντρέχει επικείμενος κίνδυνος της επαγγελματικής επιβίωσης και των συμφερόντων των εντολέων του γραφείου σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης δικηγορικού γραφείου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών πιθανολόγησε ότι η επικείμενη διακοπή ηλεκτροδότησης του ακινήτου, το οποίο χρησιμοποιείται ως Δικηγορικό Γραφείο με όρους, προυποθέσεις και διαδικασία, που ορίζονται εκτός του περιεχομένου της σύμβασης, συνιστά κατάχρηση της πλεονεκτικής θέσης της ΔΕΗ έναντι εμού, αφού με αιφνιδιάζει, προβλέποντας κύρωση για παράβαση που δεν συνάπτεται κατ' αντικείμενο και σκοπό με την σύμβαση παροχής οικιακού ρεύματος. Το γεγονός ότι θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔΕΗ λειτουργεί ως κατά παραχώρηση εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου, δεν σημαίνει ότι ιδρύεται υποχρέωση της ΔΕΗ να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου, περί διακοπής ηλεκτροδότησης. Η διάταξη διακοπής ρεύματος είναι αντισυνταγματική και η βάσει αυτής διακοπή ηλεκτροδότησης αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς μου. Δέχεται την αίτηση. Απαγορεύει προσωρινά στην ΔΕΗ να προχωρήσει στην διακοπή ηλεκτροδότησης του επαγγελματικού ακινήτου μου λόγω μη πληρωμής ΕΕΤΗΔΕ. Επιδικάζει δικαστικά έξοδα υπέρ εμού 200 ευρώ και υπέρ της προσθέτως παρεμβαίνουσας 200 ευρώ.

Εδώ θα δείτε το κείμενο της απόφασης: http://www.natliaropoulou-lawoffice.gr/pdf/asfalistika-metra-891-2013.pdf

Η απόφαση αυτή αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας. Για τον λόγο αυτό ευχαριστώ το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΔΑ για την άσκηση της πρόσθετης παρέμβασης υπέρ μου (Τζάνος Δημήτριος του Ηλία, Πρόεδρος, Σταμαδιάνου Κυριακή του Παναγιώτη, Αντιπρόεδρος, Λυρίτσης Δημήτριος του Αποστόλου, Γενικός Γραμματέας, Ρούντας Γεώργιος του Ναπολέοντος, Ταμίας), τον συνάδελφο κύριο Φραντζή Σπύρο του Βασιλείου για τις νομικές του συμβουλές (προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου και εκπροσωπήθηκε από τον υιό του, απόφαση Ολομέλειας 1972/2012, Νομικό Βήμα 2012, τόμος 60, τεύχος 6, σελ. 1550), τον συνάδελφο κύριο Μυταλούλη Ιωάννη του Θωμά για τις νομικές συμβουλές του (εκπροσώπησε τις ενώσεις καταναλωτών κατά της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την είσπραξη από την ΔΕΗ του ΕΕΤΗΔΕ και την διακοπή ηλεκτροδότησης, απόφαση 1101/2012 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας), τον συνάδελφο κύριο Ευάγγελο Καρβούνη του Γεωργίου, πληρεξούσιο Δικηγόρο της ΕΑΝΔΑ, για την ηθική υποστήριξη, τον συνάδελφο κύριο Απόστολο Κουτσουλέλο του Κωνσταντίνου, για την ηθική υποστήριξη, την συνάδελφο κυρία Ελένη Τέλιου του Δημητρίου για την ηθική υποστήριξη και την μαρτυρική της κατάθεση ενώπιον του Ακροατηρίου.

Ναταλία Λιαροπούλου

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 Δεκ Δεκ 01 02 03 04 05
02 06 07 08 09 10 11 12
03 13 14 15 16 17 18 19
04 20 21 22 23 24 25 26
05 27 28 29 30 31 Φεβ Φεβ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML