Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Στον «Ευρωπαίο Εισαγγελέα» όσοι κάνουν απάτες;

Στον «Ευρωπαίο Εισαγγελέα» όσοι κάνουν απάτες;

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2012

eurojustΤην θέσπιση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για την καταπολέμηση της απάτης, ζήτησε ο Giovanni Kessler, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ο Kessler έκανε την εν λόγω πρόταση σε συνέδριο για τη διαφθορά στα ευρωπαϊκά κράτη που διοργανώθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρωβουλής.

Ο επικεφαλής της OLAF έφερε ως παράδειγμα μια υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια μεταξύ Γερμανίας και Βουλγαρίας, στην οποία οι ίδιοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από γερμανικό δικαστήριο ενώ αντίθετα, «αθωώθηκαν» στην Βουλγαρία.

Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαφθοράς αποτελεσματικά και σωστά, «η ίδια η ΕΕ θα βρεθεί σε κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι η διαφθορά σήμερα λαμβάνει διασυνοριακό χαρακτήρα, και πλέον δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε μία χώρα. Το παράδειγμα που έφερε ήταν ενός βούλγαρου επιχειρηματία που πήρε ευρωπαϊκά κονδύλια, παρουσιάζοντας ψεύτικα τιμολόγια, υπερτιμολογημένες αποδείξεις, τις οποίες εξέδωσε μια γερμανική εταιρεία.

«Τι συνέβη; Δύο διώξεις: μία στη Γερμανία, μία στη Βουλγαρία, δύο δικαστικές υποθέσεις: μια στη Γερμανία και μία στη Βουλγαρία, δύο διαφορετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, ωστόσο η δικαστική υπόθεση SAPARD είναι ευρέως γνωστή, καθώς βρισκόταν υπό την επιτήρηση της Κομισιόν υπό τον Μηχανισμό Επιτήρησης και Συνεργασίας, που τέθηκε σε ισχύ από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Αφορά σε απάτη ύψους 7.5εκ € στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ένταξης για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη ή SAPARD.

Ο κύριος κατηγορούμενος, Mario Nikolov, και 5 άλλοι βούλγαροι έλαβαν ποινή φυλάκισης το 2010 από 6 έως και 10 χρόνια. Δύο γερμανοί που επίσης ενεπλάκησαν στην υπόθεση είναι ήδη σε γερμανικές φυλακές από το 2008.

Ωστόσο τον Σεπτέμβριο, ένα δευτεροβάθμιο βουλγαρικό δικαστήριο αθώωσε τον Nikolov και τους άλλους 5 κατηγορουμένους, επικαλούμενη διαδικαστικά λάθη των εισαγγελέων.

«Πρέπει να έχουμε μια ευρωπαϊκή αντίδραση, μια ευρωπαϊκή απάντηση, και η απάντηση είναι να έχουμε έναν Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε αυτό, και ελπίζω το Κοινοβούλιο θα ακολουθήσει», είπε ο Kessler.
Πηγή: EurActiv.gr

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 Δεκ Δεκ 01 02 03 04 05
02 06 07 08 09 10 11 12
03 13 14 15 16 17 18 19
04 20 21 22 23 24 25 26
05 27 28 29 30 31 Φεβ Φεβ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML