Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Διαγωνισμοί - Προκηρύξεις arrow Προκήρυξη διαγωνισμού 2015 βράβευσης φοιτητών ελληνικών και κυπριακών ΑΕΙ

Προκήρυξη διαγωνισμού 2015 βράβευσης φοιτητών ελληνικών και κυπριακών ΑΕΙ

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2014

imdaΠροκηρύσσουμε διαγωνισμό για την απονομή τριών βραβείων και τριών επαίνων για την καλύτερη εργασία που θα μας αποσταλεί σε ένα από τα τρία παρακάτω θέματα από φοιτητή/φοιτήτρια ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

Τα θέματα του φετινού διαγωνισμού διαμορφώνονται ως εξής:

Θέμα 1ο: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό το 2014
Η ενασχόληση νέων επιστημόνων με το Κυπριακό συνεχίζει να αποτελεί και φέτος προτεραιότητα για το ΙΜΔΑ. Μετά από ένα κρίσιμο για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία 2013, συνεπεία των γνωστών σκληρών αποφάσεων του Eurogroup, το 2014 υπήρξε έτος ραγδαίων εξελίξεων για το Κυπριακό. Αφενός οι γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εντατικοποιήθηκαν, καθιστώντας την Κύπρο ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αφετέρου η τουρκική αντίδραση πήρε τη μορφή ωμών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ και απροκάλυπτων απειλών χρήσης βίας, πράγμα που οδήγησε σε διακοπή των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στόχος Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να παραμείνει η διαφύλαξη της ύπαρξης και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής που παραβιάζει τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Για το πρώτο αυτό θέμα του διαγωνισμού, θα απονεμηθούν στους δύο σπουδαστές Πανεπιστημίου που θα γράψουν τις καλύτερες μελέτες:

● Βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας.

● Έπαινος στον δεύτερο.

Θέμα 2ο: Η ευθανασία στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Η ευθανασία εγείρει μια σειρά από ερωτήματα, νομικής, ιατρικής, κοινωνικής και ηθικής φύσης. Στο επίκεντρο της σχετικής προβληματικής βρίσκεται η προσωπική αυτονομία. Ανάμεσα στην παρεμβατική θέση, η οποία υποστηρίζει ότι η ιερότητα της ζωής υπερβαίνει πλήρως την ατομική μας βούληση, και την ελευθεριακή προσέγγιση της αυτονομίας, σύμφωνα με την οποία το υποκείμενο είναι απολύτως ελεύθερο στη σχέση που διατηρεί με τον εαυτό του, ο νομικός καλείται, στην πραγματικότητα, να διερευνήσει το περιθώριο επέμβασης του νομικού κανόνα στις υπαρκτικές μας επιλογές. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει πάγια κρίνει ότι η ευθανασία δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ΕΣΔΑ. Ωστόσο, η απόφαση του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης στην υπόθεση Lambert κατά Γαλλίας αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται να δοκιμάζονται τα νομικά και ηθικά όρια της ερμηνείας της Σύμβασης.

Στις δύο καλύτερες μελέτες σπουδαστών Πανεπιστημίου επί αυτού του θέματος θα απονεμηθούν:

● Βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας.

● Έπαινος στον δεύτερο.

Θέμα 3ο: Το δημόσιο συμφέρον ως περιορισμός των δικαιωμάτων και τα όριά του στην εποχή της κρίσης
Το ΙΜΔΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά. Στη σχετική εθνική νομολογία, κυρίως σε αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας, η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος και, ειδικότερα, η έμφαση στην καθαρά δημοσιονομική του διάσταση λειτουργεί αφενός ως λόγος περιορισμού των δικαιωμάτων και αφετέρου ως ρήτρα διαφυγής του νομοθέτη από τον αυστηρό δικαστικό έλεγχο. Το, δε, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναγνώρισε ευρύ περιθώριο εκτίμησης στα κράτη για τον περιορισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας – υπό τη μορφή μείωσης σύνταξης – στο πλαίσιο της λήψης μέτρων λιτότητας, χωρίς, ωστόσο, να τους δίνει «λευκή επιταγή». Έτσι, στο όνομα της εξυπηρέτησης του «δημοσίου συμφέροντος» ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας έχει εξαθλιωθεί, εγείροντας το ζήτημα της προσβολής του ίδιου του πυρήνα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στις δύο καλύτερες μελέτες σπουδαστών Πανεπιστημίου επί αυτού του θέματος θα απονεμηθούν:

● Βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας.
● Έπαινος στον δεύτερο.

Τα βραβεία για τα τρία θέματα συνίστανται σε τρεις υποτροφίες (έξοδα ταξιδίου, διαμονής και διδάκτρων) για την παρακολούθηση του Διεθνούς Cours Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2015 στο Στρασβούργο και οργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (René Cassin).

Κάθε εργασία θα έχει έκταση 20 ως 40 σελίδες Α4 και θα είναι γραμμένη στον υπολογιστή με στοιχεία TimesNewRoman 12.

Οι εργασίες πρέπει να αποσταλούν είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: είτε στα γραφεία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Λυκαβηττού 1Γ, Αθήνα 106 72 ως την Δευτέρα 20 Απριλίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες: κ. Διονυσία Βαρθάλη, τηλ.: 210-36 37 455 και 210-36 13 527, ώρες 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Οι βραβεύσεις θα γίνουν στις αρχές Ιουνίου του 2015 στην αίθουσα βιβλιοθήκης του ΙΜΔΑ.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014

Η Πρόεδρος
Καθηγ. Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 Δεκ Δεκ 01 02 03 04 05
02 06 07 08 09 10 11 12
03 13 14 15 16 17 18 19
04 20 21 22 23 24 25 26
05 27 28 29 30 31 Φεβ Φεβ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML