Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Παρουσιάσεις Βιβλίων

Παρουσιάσεις Βιβλίων

Η παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας και δημόσιου έργου

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2014

parahorisi dimosias ipiresiasΕν. στοιχ., κανον. πλαίσιο και περιπτ. πρακτ. εφαρμ. κατά το ελλ.και το Ευρ. Κοιν. Δίκαιο. Συμβ. πρακτ. εφαρμ. του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου.

[Σειρά: Μελέτες Διοικητικού Δικαίου - τ. 10]

Συγγραφέας: Γκιτσάκης Ιωάννης

Πρόκειται για την πρώτη μονογραφία που προβαίνει σε μία συνολική νομική θεώρηση του συστήματος της παραχώρησης, με επίκεντρο την παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας και την παραχώρηση δημοσίου έργου, στo πλαίσιo του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, με παράλληλες αναφορές συγκριτικού δικαίου, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Ρωσία κλπ.), αλλά και στις Η.Π.Α. και τις αναπτυσσόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Το βιβλίο εξετάζει τα σημαντικότερα νομικά ζητήματα που συνδέονται με την έννοια της παραχώρησης, τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική έννομη τάξη, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης που γνωρίζει η εφαρμογή του εν λόγω θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αντικείμενο της μελέτης συνδέεται άμεσα και με την πρόσφατη εφαρμογή στη χώρα μας, με το ν. 3389/2005, του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς στο νομοθετικό πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού υιοθετείται το σύνολο σχεδόν των κανονιστικών και συμβασιακών μεθόδων και πρακτικών που διέπουν τις σύγχρονες συμβάσεις παραχώρησης.
Η ανάπτυξη της ύλης κινείται γύρω από έξι θεματικούς άξονες που συνδέονται με την έννοια της παραχώρησης, οι οποίοι αποτελούν και τα αντίστοιχα κεφάλαια της μελέτης. Ειδικότερα:

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Ελ.Δικαίος: Δίκαιο, Οικονομία και Πολιτική στην εποχή των Μνημονίων

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2012

dikaiosΤο παρόν έργο επιχειρεί να ιχνηλατήσει τον χαρακτήρα και τις συνέπειες της σύγχρονης κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα. Επιχειρείται ιδίως να δοθούν απαντήσεις, αλλά και να τεθούν ερωτήματα, πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν μεγάλο μέρος της επιστήμης, άλλα και της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διερευνάται κυρίως η σύγχρονη κρίση του δικαίου και της οικονομίας σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κεντρικό σημείο της έρευνας αποτελούν οι πρόσφατες δανειακές συμβάσεις και οι συμφωνίες των «Μνημονίων» που υποχρεώθηκε να συνάψει η Ελλάδα, με αφορμή την οξεία δημοσιονομική κρίση που βιώνει.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2014
Διαβάστε περισσότερα...

Θ.Φορτσάκης: Το Δίκαιο της ενέργειας

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Πέμπτη, 04 Ιούνιος 2009

15-2192-3Η ενέργεια βρίσκεται ήδη από πολύ καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία του πλανήτη. Όπως ήταν φυσικό, το παγκόσμιο αυτό ενδιαφέρον οδήγησε στη συστηματική ενασχόληση με θέματα της ενέργειας και τους νομικούς. Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο πολυκλαδικών κανόνων με αντικείμενο την ενέργεια, με προέλευση τόσο από το ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο δίκαιο. Με την υιοθέτηση νέων εννοιών, αλλά και την εφαρμογή ιδιαιτέρων μεθόδων προσέγγισης των ζητημάτων, όπου λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό υπόψη οικονομικά δεδομένα, αλλά και άλλα πραγματικά δεδομένα, γεωγραφικά, περιβαλλοντικά, βιομηχανικά, κοινωνικά, πολιτικά κτλ, διαμορφώνεται σταδιακά το Δίκαιο της Ενέργειας ως ένας νέος ιδιαίτερος νομικός κλάδος με δικό του εννοιολογικό σύστημα και δική του μεθοδολογία.
Φιλοδοξία του συγγραφέα ήταν, πέραν της συστηματικής καταγραφής των σε μεγάλο βαθμό διάσπαρτων και αποσπασματικών πληροφοριών, να εντοπιστούν τα βασικά νομικά ζητήματα, να συλλεγεί και αναλυθεί η νομολογία, όπου υπάρχει. Επικεντρώθηκε κυρίως στα ελληνικά ζητήματα με αναφορά στο ευρωπαϊκό δίκαιο μόνο στο μέτρο που αυτό είναι χρήσιμο για την κατανόησή τους ή για να εντοπίσει τυχόν αποκλίσεις από αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει για το τελευταίο πλούσια ξένη βιβλιογραφία, ενώ δεν επιθυμούσε το βιβλίο να υπερβεί το σημερινό όγκο του.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2014
Διαβάστε περισσότερα...

Κ. Κουτσουλέλος: Ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστός Τίτλος

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Σάββατο, 21 Φεβρουάριος 2009

15-1467-8Κορύφωση της ευρωπαϊκής δράσης στο δικονομικό πεδίο, το οποίο ήδη από την συνθήκη του Άμστερνταμ έχει αναδειχθεί σε κεντρικό άξονα της ευρωπαϊκής νομοθετικής δραστηριότητας, αποτελεί η δημιουργία ενός κοινού εκτελεστού τίτλου με υπερκρατική ισχύ που θα απελευθερώσει πλήρως την κυκλοφορία των δικαστικών αποφάσεων. Το βήμα αυτό συντελέστηκε πρόσφατα με την έκδοση του κανονισμού ΕΚ805/2004 για τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστό Τίτλο που ισχύει από 21 Ιανουαρίου 2005 και θα εφαρμοστεί από 21 Οκτωβρίου 2005 και αφορά μόνο τις μη αμφισβητούμενες αξιώσεις.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 25 Ιανουάριος 2014
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 Δεκ Δεκ 01 02 03 04 05
02 06 07 08 09 10 11 12
03 13 14 15 16 17 18 19
04 20 21 22 23 24 25 26
05 27 28 29 30 31 Φεβ Φεβ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML