Τεχνικοί και Δικηγόροι

Έχει γραφτεί από Νικόλαος Μακρής
Κυριακή, 06 Ιούνιος 2010

Αγαπητέ συνάδελφε,

Μετά το προηγούμενο γράμμα μου, για την «εξ αντικειμένου» αρνητική κρίση σε βάρος μας, προέκυψε ένα πραγματικό περιστατικό, που ουσιαστικά υλοποίησε τις σκέψεις μου, που σου είχα διατυπώσει και νομίζω ότι επιβάλλεται στο να στο αφηγηθώ, με όσες μπόρεσα να συγκρατήσω λεπτομέρειες, χωρίς οποιοδήποτε σχόλιο μου.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Ένα βράδυ του καλοκαιριού, βρέθηκα μόνος σε μια παρέα, κύρια τεχνικών και επιχειρηματιών, που βρήκαν την ευκαιρία να στραφούν ακάθεκτοι κατά των Δικηγόρων.

Η συζήτηση άνοιξε με άλλα θέματα, για να καταλήξει γύρω από τη συμβολή των διαφόρων επαγγελμάτων στην ανάπτυξη και στην κοινωνική προσφοράς τους.

Όταν σε κάποια στιγμή, χρησιμοποίησα τη φράση «Δικηγορικό λειτούργημα» αντιμετώπισα άμεση αντίδραση, θύελλα διαμαρτυριών και σαρκαστικά μειδιάματα.

Και η επίθεση υλοποιήθηκε με πάθος και ψυχική, εμπάθεια εναντίον μου.

- «Για ποιο λειτούργημα μας λέτε; ασκείτε ένα κοινότατο βιοποριστικό επάγγελμα, αμφιβόλου χρησιμότητας».

- «Ένα επάγγελμα παθητικό, που εν ονόματι της δήθεν συμβολής σας στην απονομή της δικαιοσύνης συμβάλλετε αρκετές φορές για το... αντίθετο».

- «Είναι "παρασιτικό" επάγγελμα, γιατί στο πέρασμα του δεν αφήνει τίποτα».

«Αντίθετα οι δικές μας επαγγελματικές τάξεις δημιουργούν, αφήνουν έργα «χειροπιαστά» από τα οποία επωφελούνται όχι μόνο οι σύγχρονοι, αλλά και οι επερχόμενοι.

Οι τεχνικοί και οι επιχειρηματίες έχουν ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό και την πρόοδο».

Και μετά την αντιπαράθεση ακολούθησε και η «χαριστική βολή» κατά των Δικηγόρων.

Ο εύγλωττος επιχειρηματίας δήλωσε με υπερηφάνεια και υπεροψία: «Δύο επαγγέλματα ουδέποτε θα απεφάσιζα να ακολουθήσω, ούτε και τα παιδιά μου, του γιατρού και του δικηγόρου, ιδίως του ποινικολόγου.

Πάνω στη σωματική και ηθική υγεία της κοινωνίας και των μελών της θεμελιώνεται και στηρίζεται η δική σας σταδιοδρομία και η ευδοκίμηση.

Η σωματική αρρώστια εξυπηρετεί τους πρώτους και η ηθική τους δεύτερους.

Αν αύριο βρεθεί "το μαγικό χάπι" που θα θεραπεύει και θα προλαμβάνει τις αρρώστιες οι γιατροί θα βρεθούν στο δρόμο. Το ίδιο συμβαίνει και για τους δικηγόρους, αν η εκπολιτιστική άνοδος φτάσει σε σημείο να γίνουμε όλοι φιλόνομοι και νομοταγείς, θα σβήσετε στη στιγμή.

Η έξαρση της εγκληματικότητας εξασφαλίζει ευμάρεια και πλούτο στους ποινικολόγους και η κάμψη της τη φτώχεια και τη συμφορά».

Στο σημείο αυτό εξαντλήθηκε το οπλοστάσιο της ομοθυμαδούς επίθεσης, που ανέδειξε τα ρητορικά χαρίσματα των συνομιλητών μου και την εμπαθή και την έμφυτη αποστροφή τους, προς τους δικηγόρους.

Αφού με ηρεμία άκουσα «το σκληρό κατηγορητήριο» που διατυπώθηκε με πάθος και εξαλλοσύνη που διέκρινα στην ψυχή και στο βλέμμα τους, έπρεπε να απαντήσω και αναγκάστηκα να ζητήσω τον λόγο «για λίγα λεπτά», ως δικαιούμαι να απολογηθώ ως κατηγορούμενος, προ της έκδοσης της καταδικαστικής αποφάσεως των, κατά των Δικηγόρων.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ
Είναι ακραίο το παράδειγμα σας -ξεκίνησα από το τελευταίο θέμα- τι θα γίνουν οι ποινικολόγοι, αν λείψει η εγκληματικότητα. Το έγκλημα είναι κοινωνικό φαινόμενο, συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή. Θα υπάρχουν διακυμάνσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω, μα ουδέποτε θα εκλείψει. Τα ίδια εγκλήματα, που αναφέρει ο Μωυσής στις «Δέκα Εντολές» του, προ 3.000 χρόνων, επαναλαμβάνονται όσο υπάρχουν άνθρωποι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, το έγκλημα είναι τμήμα ζωής και κανένας δεν παραβιάζει τους νόμους, για να βρουν δουλειά οι δικηγόροι!!!

Το δίκαιο είναι γνήσιο και νόμιμο "παιδί" του πολιτισμού, ακόμα και στην πιο υποτυπώδη μορφή του.

Μόνο τα άγρια ζώα και οι άγριες φυλές το αγνοούν -έχουν κι αυτοί ορισμένους εθιμικούς τρόπους ζωής- γιατί εκεί επικρατεί κυρίως το δίκαιο του ισχυρότερου.

Όσο ένας λαός αναπτύσσεται και εξελίσσεται πνευματικά, τόσο αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει προς τον πολιτισμό, αν δεν λειτουργεί άψογα ο θεσμός και ο μηχανισμός της απονομής της Δικαιοσύνης.

Κράτος χωρίς νόμους δεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς Δικαιοσύνη θα ήταν οικοδόμημα χωρίς θεμέλια.

Ποιος τεχνικός θα αναλάμβανε την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου, με την υποχρέωση να μη φτιάξει θεμέλια.

Το οικοδόμημα και το έργο θαυμάζεται, αλλά ποτέ για τα θεμέλια του, γιατί δεν φαίνονται.

Είτε το θέλετε, είτε όχι, λειτούργημα και μάλιστα υψηλό, ασκούν όσοι συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και την ηθική «εξυγίανση» της κοινωνίας.

Χωρίς νόμους και Δικαιοσύνη, τα δικά σας «δημιουργικά» και «παραγωγικά» επαγγέλματα, θα ήταν αδύνατο να γίνουν, να αξιοποιηθούν και να καρποφορήσουν, ως ισχυρισθήκατε.

Όλοι μας, υποκλινόμαστε μπροστά στα δημιουργήματα της μεγαλοφυΐας του Ελ Γκρέκο και του Ρέμπραντ, αλλά με σιγουριά δεν θα υπήρχαν και δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν, αν είχαν φτιαχτεί μέσα στον πρωτογονισμό και τη ζούγκλα.

Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα στην ιστορία οποιασδήποτε χώρας, μεταξύ βέβαια των πολιτισμένων, η οποία δεν διαλύθηκε, μόλις η Δικαιοσύνη έπαυσε να στέκεται στο ύψος της.

Ο άνθρωπος με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του, που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του «εγώ» του, ιδιαίτερα όταν εκπροσωπεί την κρατική ή ιδιωτική νομοθετημένη εξουσία, έχει την τάση να «αυθαιρετεί» και να δημιουργεί «αδικούμενους» και «διωκόμενους».

Γι' αυτούς υπάρχει μονόδρομος, που τους οδηγεί, κάτω από οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες στον δικηγόρο, για να υπερασπισθεί τη θέση του, ακόμα και αν θεωρούνται πολιτικά και κοινωνικά απόβλητοι, εκεί να βρουν τον κοινωνικό λειτουργό (τον δικηγόρο εν προκειμένω) που θα σταθεί μαζί τους, με πίστη, με γνώση, παλμό, ενθουσιασμό, ψυχική δύναμη απέραντη και ανεξάντλητη νομική οπλοθήκη στη διάθεση τους.

Αν η υπέρτερη αυτή, κοινωνική αποστολή του δικηγόρου, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επάγγελμα παρασιτικό βρισκόμαστε σε μια απαράδεκτη πνευματική ανισότητα και ο λόγος πρέπει να σταματήσει.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ακόμα δεν έχει εκδοθεί, οι «δικαστές» προβληματίσθηκαν και το έριξαν στο ποτό.

Ο παλιός σου συνάδελφος
ΝΙΚΟΣ ΑΓΓ. ΜΑΚΡΗΣ

-------------------------------------------------
* "Γράμματα σ' ένα νέο Δικηγόρο", Αρχείο Νομολογίας, Περίοδος Β΄ (ΝΓ') 2002, σελ. 287- 288.

Σημείωση: Τα "Γράμματα" αυτά σε σειρά πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα "Δικηγορικός Τύπος" με εκδότη τον Κων/νο Δερνιτσιώτη και Διευθυντή του συντάκτη τους τα έτη 1975-1977. Η μόνη διαφορά στη σημερινή τους αναδημοσίευση είναι η προσαρμογή του κειμένου στη δημοτική γλώσσα. Θερμές ευχαριστίες στην κόρη του αποβιώσαντος Νικολάου Αγγ. Μακρή, Βιολέττα Ν. Μακρή που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το δικαίωμα δημοσίευσης των πραγματικά εξαίρετων αυτών κειμένων.

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2012

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML