Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (νέοι δικηγόροι) arrow Η ρευστότητα της εκτίμησης προς τον Δικηγόρο

Η ρευστότητα της εκτίμησης προς τον Δικηγόρο

Έχει γραφτεί από Νικόλαος Μακρής
Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2009

Αγαπητέ συνάδελφε,

Θα ήθελα πάλι σήμερα να ενισχύσω τα πρώτα σου βήματα στη δικηγορία, με γενικές σημαντικές επισημάνσεις, που αφορούν στο πώς βλέπει ο πελάτης τον δικηγόρο.

Μην παραξενευτείς με την εισαγωγή μου αυτή, γιατί ξεκινάς με τη βεβαιότητα, ότι ο πελάτης «Σου ανήκει» και κατά κάποιο τρόπο μέσα στα πλαίσια της υπόθεσης -που σου ανέθεσε- τον πηδαλιουχείς.

Μεγάλο λάθος, πέρα από την ποιότητα και τις κατηγορίες των πελατών -που θα σου γράψω σε επόμενο γράμμα μου- ο πελάτης, σε γενικές γραμμές, το πρώτο που προσπαθεί να κάνει, είναι συμβιβαζόμενος με τον εαυτό του, να «Σε εμπιστευθεί».

Και επειδή η εμπιστοσύνη είναι σπάνιο φρούτο γι' αυτόν, σημαίνει πως πρέπει να του «χρωστάς χάριτας» που «Σε εμπιστεύτηκε».

Και το σπουδαιότερο, το να σε εμπιστευθεί, ξέρεις τι σημαίνει;

Σημαίνει, ότι υπόκεισαι σε συνεχή ανατίμηση ή υποτίμηση, σαν τις αξίες του Χρηματιστηρίου, στη συνείδηση του.

Μπορεί ένα τίποτα -μία φράση σου- να τον μεταλλάξει και να ενισχύσει την πίστη του σε σένα ή να την αποδυναμώσει στη στιγμή. Μπορεί να κερδηθεί η υπόθεση και να είναι καταστενοχωρημένος και πικραμένος μαζί σου και μπορεί να χαθεί η υπόθεση και να είναι ο πλέον ένθερμος θιασώτης σου. -Να είσαι δηλ. γι αυτόν, ο «Μέγας Δικηγόρος» που δεν θα τον αλλάξει ποτέ και για τίποτα.

Σε όλα αυτά υπάρχει ένας μηχανισμός, που θα σου γράψω άλλοτε, αλλά σήμερα θα περιορισθώ μόνο να σου πω, ότι στο επάγγελμα μας, θα μοιάζεις με ιεροκήρυκα, που απευθύνεται σε ποικιλώνυμο πλήθος, από τον πλέον αγράμματο μέχρι τον καθηγητή Πανεπιστημίου, και που πρέπει να τους πείσει όλους και να τους ευχαριστήσει.

Θα μου πεις βέβαια και θα με ρωτήσεις αμέσως, αν υπάρχει κανένα δεοντολογικό μυστικό, κανένας κανόνας ανάλογος δικηγορικής συμπεριφοράς.

Η Απάντηση είναι μία, υπάρχει η εξατομίκευση του πελάτη, κάθε πελάτης είναι η περίπτωση του, αυτό μην το ξεχνάς ποτέ.

Ένα είναι βέβαιο, ότι κάθε πελάτης έχει την απαίτηση ότι «πρέπει να ζεις μόνο για την υπόθεση του» κι αυτό μην το ξεχνάς ποτέ, εκείνο που μετράει είναι η δική σου συμπεριφορά, απέναντι σ' αυτόν, από την οποία θα βγει η συμπεριφορά προς εσένα- όλα αυτά συνοψίζονται από την πλευρά σου, σε μία αρχή ΘΑ ΛΕΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, άλλα πρόσεξε πώς θα τη λες, αυτό ποικίλλει κατά πελάτη, αλλιώτικα, το όχι, το δέχεται η γυναίκα πελάτισσα, αλλιώτικα ο ηλικιωμένος, αλλιώτικα ο νέος, αλλιώτικα ο έμπορος κ.τ.λ.

Αυτό όμως που θα σε καθιερώσει, είναι η σωστή σου δουλειά και η προσήλωση σου στην εξυπηρέτηση του, που θα πρέπει να αντέχουν στον έλεγχο όχι μόνο του ίδιου του πελάτη, αλλά και των συγγενών του, των φίλων του και οποιουδήποτε άλλου.

Αυτή η συμπεριφορά σου, θα διαμορφώσει και την αντίστοιχη συμπεριφορά του προς εσένα.

Πρόσεχε όμως πολύ στη διατήρηση αυτής της εκτίμησης, που, όπως σου προείπα παραπάνω, τελεί υπό συνεχή έλεγχο αυξομειώσεως, γι' αυτό η προσφορά σου πρέπει να ειναι συνεχής και αυξανόμενη.

Θα είσαι έξω από τα πράγματα, αν προκαθορίσεις την έκβαση μιας οποιασδήποτε, έστω και της πιο απλής, υπόθεσης. Θα είναι μεγάλο σφάλμα, αν το κάνεις, γιατί μην ξεχνάς, και στο υπογραμμίζω αυτό, πως η σχέση της δικαιοσύνης είναι τρίπλευρη, όπως σου έγραψα σε προηγούμενο γράμμα μου, δηλαδή να έχει δίκιο ο πελάτης, να έχει καλό δικηγόρο και να βρει καλό δικαστή.

Αν έστω και μία στιγμή δείξεις ή αφήσεις να φανεί, πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται τίμια, τότε σε βάρος σου, ο πελάτης θα είναι αμείλικτος και ενώ θα πρόκειται για γελοία υπόθεση, θα ακούσεις να κυκλοφορεί εκείνο το εκμηδενιστικό για σένα και για τη Δικαιοσύνη, πέρα για πέρα, «Πληρώθηκε ο Δικηγόρος», «Μιλήθηκε ο Δικαστής».

Μην ξεχνάς, ότι αυτά μπορεί να τα ακούσεις και για μια μικροδιαφορά της τάξεως των 100.000 δρχ.

Όλο αυτό το γράμμα μου, σου το γράφω, για να φτάσω εδώ, σ' αυτή την ποταπότητα και αγνωμοσύνη, που καταλήγει καμιά φορά ο πελάτης σου, σε βάρος σου.

Υπάρχουν περιπτώσεις πελατών, που για να αποφύγουν να σε πληρώσουν, χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο, κατά σύστημα, ειδικότερα εκείνοι που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς πολλούς δικηγόρους στην πορεία της υποθέσεως τους, είναι οι πιο επικίνδυνοι, και τούτο είτε γιατί δεν επιβραβεύθηκε η παρανομία τους, ή ακόμα για να εκδηλώσουν την αχαριστία τους, σε όλο το μεγαλείο της.

Τον αθωώνεις στο Εφετείο, επικαλούμενος τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα της κατηγορίας και σε προσκυνάει, σε ευχαριστεί, όσο βρίσκεστε στο κτίριο, και σου υπόσχεται ότι «το απόγευμα, θα σου φέρει χρήματα -την αμοιβή σου βέβαια- και μόλις βγείτε από την πόρτα του Εφετείου, τον χάνεις και πλέον έληξε κάθε επαφή ή σχέση μεταξύ σας.

Ούτε υπάρχει περίπτωση να σου συστήσουν φίλους τους, αυτός ή οι συγγενείς του. γι' αυτούς έσβησες, σε ξέχασαν, όπως προσπαθούν να ξεχάσουν τις αμαρτίες και τις παρανομίες τους, είναι κανόνας αυτός, απαράβατος.

Γι’ αυτό, δεν πρέπει να πιστεύεις στις υποσχέσεις τους, αλλά να εισπράττεις προκαταβολικά την αμοιβή σου και ιδιαίτερα στις ποινικές υποθέσεις, γιατί στην αντίθετη περίπτωση, θα περιμένεις «άδικα στο γραφείο σου», με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι συνεχώς και να χαλάς τον ψυχικό σου κόσμο.

Μη μου πεις, «εγώ να είμαι εντάξει με τη συνείδηση μου και αδιαφορώ», κάποιος άλλος αύριο, θα με πληρώσει για άλλη υπόθεση. Και ακόμα όταν τον πιέσεις τηλεφωνικά ή με άλλο τρόπο, θα επιδιώξει να ρίξει λάσπη στην προσπάθεια και επιτυχία σου, θα υποστηρίξει ότι είναι και ήταν αθώος και εσύ «δεν έκανες τίποτα».

Δεν είναι όμως έτσι, είπαμε ότι δεν αρκεί η γυναίκα του Καίσαρα να είναι τίμια, πρέπει απαραίτητα και να το δείχνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσεξε, είτε πρόκειται για τον αντίδικο δικηγόρο, είτε για οποιονδήποτε τρίτο, μόλις ακούσεις αυτό, που αφορά την κακοήθεια τους για την ήττα τους, θα διακόψεις αμέσως τον συνομιλητή σου και με τρόπο μειλίχιο, αρχικά θα προσπαθήσεις να τον πείσεις με επιχειρήματα και να τον διαβεβαιώσεις, ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, κι ύστερα, αν επιμένει στην άποψη του ή στην πληροφορία του, θα επιμείνεις κι εσύ και θα πρέπει να εξαντλήσεις όλα σου τα επιχειρήματα, την επιρροή σου, έστω και με απρέπεια και επιτρεπτόν εξυβριστικό τρόπο, γιατί αυτή τη στιγμή υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, υπερασπίζεσαι το έργο σου και την αποστολή σου. Το ίδιο θα κάνεις αν προσβάλουν και τον Δικαστή, που ποτέ δεν θα το μάθει- εκεί πρέπει να σταθείς ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ υπερασπιστής του, γιατί έτσι και κλονισθεί το κύρος της Δικαιοσύνης, με οποιοδήποτε τρόπο, τα κομμάτια των ερειπίων εσένα θα τραυματίσουν πρώτον.

Λυπάμαι, που θα σε στεναχώρησα με το γράμμα μου αυτό, αλλά όσο και να είναι σκληρό, πρέπει να χαλυβδωθείς από τώρα για την αντιμετώπιση του και είναι σίγουρο πως θα πετύχεις στο έργο σου, όπως πέτυχαν οι περισσότεροι από τους συναδέλφους σου, που τιμούν την αποστολή τους.

Δικός σου

Ο παλιός σου συνάδελφος

ΝΙΚΟΣ ΑΓΓ. ΜΑΚΡΗΣ

-------------------------------------------------
* "Γράμματα σ' ένα νέο Δικηγόρο", Αρχείο Νομολογίας, Περίοδος Β΄ (Ν') 1999, σελ. 623 - 624.

Σημείωση: Τα "Γράμματα" αυτά σε σειρά πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα "Δικηγορικός Τύπος" με εκδότη τον Κων/νο Δερνιτσιώτη και Διευθυντή του συντάκτη τους τα έτη 1975-1977. Η μόνη διαφορά στη σημερινή τους αναδημοσίευση είναι η προσαρμογή του κειμένου στη δημοτική γλώσσα. Θερμές ευχαριστίες στην κόρη του αποβιώσαντος Νικολάου Αγγ. Μακρή, Βιολέττα Ν. Μακρή που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το δικαίωμα δημοσίευσης των πραγματικά εξαίρετων αυτών κειμένων.

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML