Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (νέοι δικηγόροι) arrow Οι σχέσεις σου με τον συνάδελφο του αντιδίκου

Οι σχέσεις σου με τον συνάδελφο του αντιδίκου

Έχει γραφτεί από Νικόλαος Μακρής
Τρίτη, 06 Απρίλιος 2010

Αγαπητέ συνάδελφε,

Ξέρω πως αγωνίζεσαι να σταθείς στη Δικηγορία, είναι "συμπληγάδες" υποστηρίζουν ελάχιστοι απαισιόδοξοι συνάδελφοι, δεν συμφωνώ μαζί τους και είμαι βέβαιος ότι θα τις περάσεις, όπως τις περάσαμε όλοι μας, θα εδραιωθείς και πολύ σύντομα.

Μάθε από τώρα ότι η Δικηγορία, δεν θα σε αφήσει ποτέ, πλούσιος δεν θα γίνεις, θα περάσεις όμως με την εργασία σου αξιοπρεπώς.

Θέλω να σου πω, ότι δεν είμαι πιο "σοφός" από σένα, ούτε και πιο έξυπνος, η μόνη διαφορά είναι ότι ασκώ το επάγγελμα του Δικηγόρου "τόσα χρόνια" που μου δίνουν το δικαίωμα, σαν παλιός συνάδελφος, να μεταφέρω την πείρα μου και την παρατηρητικότητα μου, γιατί έζησα τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζεις κι εσύ και τα ξεπέρασα, όπως θα τα ξεπεράσεις κι εσύ.

Σήμερα θα σου γράψω για τη συμπεριφορά σου απέναντι στον Δικηγόρο του αντιδίκου.

Είναι θεμελιώδες να γνωρίζεις, πώς πρέπει να φέρεσαι στους συναδέλφους σου, που μια συγκεκριμένη στιγμή εκπροσωπούν τον αντίδικο σου, δεν έχει καμμία σημασία αν είναι φίλος σου, συμμαθητής σου ή αν στεγάζεσθε στο ίδιο κτίριο, ή ακόμα να σου είναι εντελώς άγνωστος, μιά είναι η τακτική απέναντι του, ενιαία και αμετάβλητη σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Γενικά να επιδιώξεις να αποκτήσεις τη φήμη του "συνετού", του "μετριοπαθή" και του "προσιτού" και πάνω απ' όλα, ότι "αγωνίζεσαι για το δίκαιο" και μην ξεχνάς ποτέ, ότι αν εδραιωθείς μέσα στους συναδέλφους σου, εδραιώθηκες στο στερέωμα του Έθνους, και στο υπογραμμίζω του Έθνους, γιατί από σένα να βγει ο αυριανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός και ο ανώτατος κρατικός λειτουργός.

Το αγαθό όνομα είναι κεφάλαιο αναπαλλοτρίωτο και δεν αποτιμάται σε χρήμα, όπως δεν αποτιμάται σε χρήμα η δουλειά του Δικηγόρου.

Η Συμπεριφορά σου στον δικηγόρο του αντιδίκου, έχει δύο όψεις: η μία είναι ο αντίδικος ως αντίδικος και η άλλη ο αντίδικος ως συνάδελφος.

Στην πρώτη φάση, μην υποτιμάς τις δυνάμεις του ποτέ, ας είναι ο πιο νεαρός ή νεαρά ή ο πιο ασήμαντος χωρίς πείρα και σε νεαρή ηλικία, μην υποτιμάς την κατάρτιση του, γιατί μπορεί από ένα ασήμαντο νομικό ή πραγματικό γεγονός, να βγει μπροστά σου, και να γίνει ένας τεράστιος όγκος που να μη μπορέσεις να τον εξελκώσεις.

Μην υποτιμάς τη δεξιότητα του, στην αντίκρουση και στην ενστασιολογία του, γιατί μην ξεχνάς ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι τρίπλευρη.

Να έχει ο πελάτης δίκηο.

Να βρει καλό Δικηγόρο, αλλά

Να βρει Δικαστή να τον δικάσει.

Με τα παραπάνω θέλω να σου πω, ότι δεν ξέρεις, τι θα λάβει υπόψη του ο Δικαστής.

Μην προμαντεύεις ποτέ την έκβαση της δίκης, γιατί είναι λάθος σου κεφαλαιώδες. Και να σου πω την αλήθεια, η πείρα μου, με έκανε να νιώθω ντροπή για τις υποθέσεις που έχασα και ξανά ντροπή για κείνες που κέρδισα, σε συνδυασμό πάντοτε με την πίστη μου για την έκβαση τους, αλλά γι' αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε σε άλλο γράμμα μας.

Τώρα έρχομαι στην άλλη πλευρά, στον συνάδελφο του αντιδίκου, κράτησε τον ψηλά, βοήθησε τον σε τυχόν αδυναμία του, ό-αν φυσικά είναι τυπική, πως θα δικάσεις ερήμην συνάδελφο, ή γιατί θα αντιδράσεις όταν ζητάει αναβολή σε ποινική δίκη, ανεξάρτητα τί θέλουν ή τί πιστεύουν οι δικοί σου πελάτες.

Πως θα τον αφήσεις με τη ρετσινιά ότι παρέλειψε κάτι τυπικό, π.χ. ξέχασε να γράψει την αγωγή στο πινάκιο ή πάνω στο δικόγραφο έγραψε λάθος Δικαστήριο.

Βοηθώντας τον, βοηθάς τον εαυτό σου. Μετά την επίθεση, στην υποστήριξη της υποθέσεως σου, των θέσεων σου, αγάπησε τον περισσότερο, για τη μαχητικότητα του, το σθένος του, μην τον απελπίζεις στον αγώνα του, διότι ο αγώνας του είναι και δικός σου αγώνας.

Έτσι τον σκλάβωσες σ’ όλη σου τη ζωή και θάρθει η ώρα που θα στο ανταποδώσει. Και μία λεπτομέρεια σημαντική, όταν συναντηθείτε είτε μπροστά στους πελάτες σας είτε μόνοι σας, αναμένοντας τη σειρά σας ΠΟΤΕ δεν θα συζητάτε την υπόθεση, είναι κανόνας απαράβατος, γιατί τότε θα διαφωνήσετε, και μπορεί να τσακωθείτε, μπορείτε να πείτε οτιδήποτε μεταξύ σας, εκτός από την υπόθεση που πρόκειται να δικάσετε.

Ακόμα και αν ρωτήσει οτιδήποτε για την υπόθεση, προσέξτε, μπορεί να σας "ψαρέψει" για την στάση σας και να ετοιμασθεί για να σας αντικρούσει.

Φίλος, ανεκτικός έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου, αλλά αγωνιστής στο ακροατήριο και στην υπεράσπιση των θέσεων σου.

Αυτός είναι ο κανόνας και πρέπει να τον ακολουθήσεις πιστά και αφοσιωμένα, θα βγεις τελικά κερδισμένος, γιατί αυτό απαιτεί η αποστολή σου, που πρέπει να την υπηρετείς συνειδητά και δίχως καμμία εξαίρεση.

Θυμάμαι στις αρχές της δικηγορίας μου, μου έφεραν να υποστηρίξω μια αγωγή που απευθυνόταν στο Εφετείο, έγραφε δηλαδή Ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ενώ έπρεπε στο Πρωτοδικείο.

Έγραψα τις προτάσεις μου, προς το Πρωτοδικείο απευθυνόμενος και προβληματίσθηκα αν στο ακροατήριο το αντιλαμβανόταν.

Δύο μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, με την σκέψη τί πρέπει να κάνω, και τελικά απεφάσισα να τηλεφωνήσω στον συντάξαντα την αγωγή συνάδελφο —άγνωστο για μένα— για το λάθος που έκανε και τον ειδοποίησα να κάνει οτιδήποτε έκρινε σκόπιμο.

Στην εκφώνηση της υποθέσεως, έκανε δήλωση διορθώσεως και παρά τη δήλωση μου, ότι αποδέχομαι τη διόρθωση, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν δέχτηκε τη διόρθωση και την έκρινε απαράδεκτη γιατί απευθυνόταν σε άλλο Δικαστήριο.

Ο συνάδελφος με ευχαρίστησε για την στάση μου, έκανε καινούρια αγωγή με το ίδιο περιεχόμενο και τελικά οι αντίδικοι συμβιβάσθηκαν.

Ο συνάδελφος αυτός ήταν στη δύση του βίου του, είχαμε διαφορά πάνω από 30 χρόνια και όταν με συναντούσε με χαιρετούσε με υπόκλιση βγάζοντας το καπέλο του, γεγονός σπουδαίο για μένα, τον νεαρό που δεν έκανα τίποτε άλλο παρά το καθήκον μου και ένιωθα ικανοποίηση —εσωτερικά— με τον χαιρετισμό του.

Και κάτι άλλο θα ήθελα να σου πω, ότι μόλις εκδοθεί μια απόφαση που καταδικάζει τον αντίδικο σε δικαστική δαπάνη ή επιδικάζει οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του, έχεις υποχρέωση να ειδοποιείς τον συνάδελφο του αντιδίκου σχετικώς και να του θέτεις μικρή προθεσμία για τη ρύθμιση της καταβολής και μόλις περάσει, τότε να κοινοποιείς την απόφαση.


Δικός σου
Ο παλιός σου συνάδελφος
Νίκος Αγγ. Μακρής

-------------------------------------------------
* "Γράμματα σ' ένα νέο Δικηγόρο", Αρχείο Νομολογίας, Περίοδος Β΄ (ΝΒ') 2001, σελ. 319 - 320.

Σημείωση: Τα "Γράμματα" αυτά σε σειρά πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα "Δικηγορικός Τύπος" με εκδότη τον Κων/νο Δερνιτσιώτη και Διευθυντή του συντάκτη τους τα έτη 1975-1977. Η μόνη διαφορά στη σημερινή τους αναδημοσίευση είναι η προσαρμογή του κειμένου στη δημοτική γλώσσα. Θερμές ευχαριστίες στην κόρη του αποβιώσαντος Νικολάου Αγγ. Μακρή, Βιολέττα Ν. Μακρή που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το δικαίωμα δημοσίευσης των πραγματικά εξαίρετων αυτών κειμένων.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 06 Απρίλιος 2010

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML