Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (νέοι δικηγόροι) arrow Οι Δικαστικοί Γραμματείς και η "παράδοση" τους

Οι Δικαστικοί Γραμματείς και η "παράδοση" τους

Έχει γραφτεί από Νικόλαος Μακρής
Κυριακή, 23 Αύγουστος 2009

Αγαπητέ συνάδελφε,

Όταν στο προηγούμενο γράμμα μου, σου μίλησα για τις σχέσεις του δικηγόρου προς τους δικαστές, είχα στο μυαλό μου, να συνεχίσω με μια άλλη κατηγόρια δημοσίων λειτουργών, εντελώς απαραιτήτων για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, για τους Γραμματείς των Δικαστηρίων ή άλλως όπως οι ίδιοι θέλουνε και επίσημα ονομάζονται Δικαστικοί Γραμματείς.

Βέβαια, άλλο πράγμα είναι η συνεργασία σου, ως Δικηγόρος με τους Δικαστές και διαφορετική με τους Γραμματείς.

Εδώ έχουμε δημόσιο λειτουργό, που μοχθεί ασταμάτητα και πέρα από κάθε όριο, για την εξυπηρέτηση σου και για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Βοηθητικός ο ρόλος του, αλλά απαραίτητος και σημαντικός και οι ευθύνες του είναι τεράστιες.

Μην ξεχνάς, ότι ο Γραμματέας, καθημερινά, επειδή βρίσκεται κοντά στους Δικαστές και σαν πιο προσιτός στο πάθος της αντιδικίας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, να βρεθεί κατηγορούμενος, γιατί δεν απέδωσε π.χ. στα πρακτικά όπως συνέφερε τον διάδικο, την μαρτυρική κατάθεση, να αγωνισθεί για την αθώωση του και μπορεί τελικά να χάσει τη θέση του και το ψωμί του.

Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα, καλώς ή κακώς, που οι Γραμματείς πλήρωσαν τα σπασμένα.

Ο Γραμματέας, παρά το μόχθο του, νιώθει και λίγο, σαν ακροβάτης ή ηθοποιός, που καθημερινά ζει και αγωνίζεται για να σταθεί και να επιζήσει ως υπάλληλος και άνθρωπος, γιατί βρίσκεται μπροστά στα πλέον απίθανα ανθρώπινα πάθη και απάνθρωπα πολλές φορές.

Όταν πρωτοδιορισθεί στα Δικαστήρια, νιώθει ένα δέος και μία αδυναμία ως άνθρωπος, γιατί μπροστά του, εκτυλίσσονται τα πλέον απίθανα πράγματα, που ουδέποτε τα είχε φανταστεί, μα με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί την επαγγελματική του συνείδηση και αποκτά τη δυνατότητα, περιοριζόμενος στο άχαρο ρόλο του, να μην επηρεάζεται από αυτά που βλέπει και ακούει.

Σύγχρονα, με την προσαρμοστικότητα του, εμβολιάζεται κι αυτός, μιμούμενος τους συναδέλφους του, με την "παράδοση" του σώματος των Δικαστικών Γραμματέων, όπου ανήκει.

Γιατί, οι Γραμματείς των Δικαστηρίων, ως σώμα δημοσίων υπαλλήλων, έχουν την "παράδοση" τους.

Και η "παράδοση" τους περικλείεται σε τρεις μόνο λέξεις: "εμπιστεύονται τους Δικηγόρους".

Γι' αυτό και εσύ ως Δικηγόρος, προσπάθησε να μην καταχραστείς ποτέ αυτή την εμπιστοσύνη τους, βοήθησε τους, γιατί οποιαδήποτε παρατυπία σε βάρος τους, ξεσπάει σε ολόκληρο το σώμα των Δικηγόρων και όποια να είναι η απαίτηση σου από αυτούς, ας είναι λογική, με πρωταρχικό πλαίσιο, την κατανόηση του έργου τους.

Αλλά η "παράδοση" στο σώμα των Γραμματέων, δεν περιορίζεται στην εμπιστοσύνη τους, που έχουν στους Δικηγόρους, η "παράδοση" αυτή, τους επιτάσσει να είναι ευγενικοί, πρόθυμοι και χαμογελαστοί.

Ποιος δημόσιος υπάλληλος Υπουργείου, ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας, ασφαλιστικού ταμείου και άλλων Νομικών Προσώπων, μόλις του ζητήσεις κάτι, σηκώνεται αμέσως και πρόθυμα από τη θέση του, ανοίγει βιβλία, κατεβάζει φακέλλους, ψάχνει αδιαμαρτύρητα και πασχίζει για να σε εξυπηρετήσει και δεν σου λέει εκείνο το περίφημο και αποκρουστικό "ελάτε αύριο ή ακόμα την άλλη εβδομάδα" και όλα αυτά με μια θαυμαστή προθυμία και ευγένεια και με την έντονη γεύση του ανθρώπου, που θέλει να σε βοηθήσει ειλικρινά.

Και όταν αντιληφθεί πως κάτι δεν ξέρεις, στο εξηγεί, σε κατατοπίζει και σε ενημερώνει και τις περισσότερες φορές αν ξέχασες κάτι, που κινδυνεύει η υπόθεση σου, σου τηλεφωνεί κατ' επανάληψη στο γραφείο σου και σε καλεί να συμπληρώσεις την έλλειψη σου, χωρίς καν να σε γνωρίζει.

Και όταν τυχόν δεν σε βρει, συμπληρώνει π.χ. ο ίδιος το τυχόν ελλιπές χαρτόσημο σε βάρος του δικού του μισθού.

Παλαιότερα, βλέποντας ο δικηγορικός κόσμος το μόχθο των Γραμματέων, θέλησε να τους βοηθήσει και εθεσπίσθηκε το αντιγραφόσημο, που δυστυχώς και αυτό έγινε κρατικός πόρος και καταργήθηκε προ ετών.

Πολλοί δικηγόροι, πολλές φορές, βλέποντας το δυσανάλογο της εργασίας του, με τις απόλαυες του και θέλοντας, με καλή καρδιά να τις βελτιώσουν, αφήνουν ελάχιστες φορές διάφορα φιλοδωρήματα, δεν θα πω ούτε ναι, ούτε όχι.

Έχει και τα υπέρ και τα κατά, ανεξάρτητα ότι τώρα τελευταία το καθεστώς έχει περιορισθεί αισθητά και τείνει να καταργηθεί, γιατί η νέα γενιά των Γραμματέων, έχουν διάφορη άποψη και τους τιμά.

Οι Γραμματείς εξυπηρετούν πρόθυμα όλους τους δικηγόρους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άποψη, γιατί έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στην εργασία τους και στην "εξυπηρέτηση των δικηγόρων" ενώ οι άλλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, χωρίς να θέλω να τους κατηγορήσω, από "παράδοση" και αυτοί αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση της Υπηρεσίας τους και εκεί είναι η διαφορά, γι' αυτό ανάλογη πρέπει να είναι και η δική σου συμπεριφορά απέναντι τους.

Ιδιαίτερη μνεία οφειλών να σου κάνω για τις γυναίκες Γραμματείς, πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο, σπάνιο για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπου με την συμπεριφορά τους, σε κερδίζουν και ακόμα δίνουν την αγάπη τους και συμμετέχουν στη δύσκολη αρκετές φορές θέση σου και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σε βοηθήσουν, τους χρωστάμε πολλά, ας τους ζητάμε τουλάχιστον το κάθε τι, με χαμόγελο αγάπης, είναι υποχρέωση μας.

Στο γράμμα μου αυτό, νιώθω την αγάπη να αναφερθώ και στους υπαλλήλους των Δικηγορικών Συλλόγων, που έχουν την έδρα τους στα Δικαστήρια και που βρίσκονται καθημερινά κοντά μας, για να βοηθήσουν το έργο μας και ακόμα να νιώσουμε τους χώρους των Δικαστηρίων, ως χώρους εργασίας και χώρους άνεσης κυρίως ψυχικής.

Ακόμα, χωρίς να θέλω να παραβιάσω οποιαδήποτε αρχή μου, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ ονομαστικά στους δικούς μας, Μανώλη και Λάκη (κ.κ. Εμμανουήλ Καμακάρη και Απόστολο Φετφατζή).

Ο πρώτος υπηρετεί το έργο του, στο Εφετείο Αθηνών, πάνω από 43 χρόνια και ο δεύτερος στο 12 κτίριο, του Πρωτοδικείου Αθηνών περίπου 13 χρόνια και από τα ξημερώματα μέχρι τις απογευματινές ώρες, αγωνίζονται να εξυπηρετούν τους δικηγόρους, χωρίς βέβαια ιδιοτέλεια, να τους εμπιστεύονται και να τους δείχνουν την αγάπη τους, γιατί μόνο αυτή διαθέτουν και εμείς όλοι μας, τους οφείλουμε πολλά και από αυτό το γράμμα, τους εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.

Τέλος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς, πως το δίδυμο Δικαστές και Γραμματείς, εργάζονται και μοχθούν για την απονομή της Δικαιοσύνης κατ' αρχήν, αλλά εν κατακλείδι, για μας τους Δικηγόρους.

Το δικηγορικό επάγγελμα τους οφείλει πολλά, γι' αυτό σε ανταπόδοση τους, ας είναι η κατανόηση μας, η άψογη συμπεριφορά μας και η αγάπη μας.

Δικός σου

Ο παληός συνάδελφος

Νίκος Αγγ. Μακρής

-------------------------------------------------
* "Γράμματα σ' ένα νέο Δικηγόρο", Αρχείο Νομολογίας, Περίοδος Β΄ (ΜΘ') 1998, σελ. 783 - 784.


Σημείωση: Τα "Γράμματα" αυτά σε σειρά πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα "Δικηγορικός Τύπος" με εκδότη τον Κων/νο Δερνιτσιώτη και Διευθυντή του συντάκτη τους τα έτη 1975-1977. Η μόνη διαφορά στη σημερινή τους αναδημοσίευση είναι η προσαρμογή του κειμένου στη δημοτική γλώσσα. Θερμές ευχαριστίες στην κόρη του αποβιώσαντος Νικολάου Αγγ. Μακρή, Βιολέττα Ν. Μακρή που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το δικαίωμα δημοσίευσης των πραγματικά εξαίρετων αυτών κειμένων.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
40 01 02 03 04 05 06 07
41 08 09 10 11 12 13 14
42 15 16 17 18 19 20 21
43 22 23 24 25 26 27 28
44 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML