Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (νέοι δικηγόροι) arrow Η κοινωνικότητα του Δικηγόρου

Η κοινωνικότητα του Δικηγόρου

Έχει γραφτεί από Νικόλαος Μακρής
Κυριακή, 13 Σεπτέμβριος 2009

Αγαπητέ συνάδελφε,

Ασφαλώς όταν ξεκινούσες για να γίνεις και συ δικηγόρος, κάποια όνειρα σ' έσπρωξαν ή κάποια ιδιαίτερη έμφυτη δεξιοτεχνία στο λόγο ή στην πέννα.

Μα όπως και αν έχει το πράγμα, ασφαλώς δεν σε άφησαν ασυγκίνητο τα μεγάλα επιτεύγματα, οι μεγάλες ποινικές δίκες, η προτίμηση της πολιτείας να καλύψει ζωτικές θέσεις κλειδιά με δικηγόρους, ή ακόμα η επιτυχία του κλάδου στην πολιτική και τόσα άλλα.

Δεν θα σε άφησε ασυγκίνητο ακόμα, παρόλες τις μεμψιμοιρίες της Ελληνικής κοινωνίας, που είναι φιλοκατήγορη, ίσα με κει που δεν παίρνει, το κοινωνικό προβάδισμα του κλάδου μας, που είναι αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης τοποθέτησης, λόγω του επαγγέλματος μας.

Ακριβώς γι' αυτήν την κοινωνικότητα , θα ήθελα σήμερα να σου μιλήσω -προς Θεού, μην παρεξηγήσεις το θέμα- όταν λέμε κοινωνικότητα του δικηγόρου την εννοούμε κι απ' τις δυο πλευρές.

Από την προσωπική του συμμετοχή στα κοινά, κι από την ανάγκη της κοινωνίας να προσφεύγει στις δυνάμεις και τις δυνατότητες του.

Δύο διαφορετικές φάσεις, αγαπητέ μου φίλε και άσχετες και σχετικές μεταξύ τους.

Προσωπικά ο δικηγόρος, μετέχει στα κοινά, θέλει δε θέλει, είναι ο πρώτος στις συγκεντρώσεις πάσης φύσεως είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες, είναι πρώτος στους γάμους, στις βαπτίσεις, και στα θλιβερά καθήκοντα, είναι πρώτος στο Σωματείο, στο ίδρυμα, και σε οποιαδήποτε άλλη ομαδική, δημόσια εκδήλωση, είτε αυτό το λέμε Συλλαλητήριο, είτε το λέμε Επιτροπή, είτε ακόμα Συλλογική Διαμαρτυρία είτε εκστρατεία.

Ιδεώδης έφεδρος ανθυπολοχαγός μετά το Δάσκαλο, ξέρει να μαγεύει τον κόσμο γύρω του και να τον πείθει, κι αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι λίγο πράγμα -όπως λένε- στην απλή καθημερινή διάλεκτο.

Σ' αυτήν την προσωπική του κοινωνικότητα -δεν ομιλώ για την Πολιτική- ο δικηγόρος από δικής του πλευράς, χωρίς έξαρση, αναλίσκεται με πάθος, συνήθως δεν αποβλέπει σε κανένα όφελος, αισθάνεται σαν αναγκαία μονάδα, είναι ταγός και πρέπει να δώσει παρών, αισθάνεται ως επάξιος εκπρόσωπος και της υπόλοιπης κοινωνίας και ακόμα και για τους απόντες.

Η προσωπική του συμμετοχή αγλαΐζει και εδραιώνει την συγκέντρωση, σαν επαγγελματίας του λόγου, μοιραία έχει το προ-βάδισμα, αυτός θα συγχαρεί πρώτος, αυτός θα συλλυπηθεί, αυτός θα σηκώσει το ποτήρι για να ευχηθεί, αυτός θα θέσει τα θέματα, θα ακουσθεί και θα αντικρούσει και θα πείσει και θα κατευθύνει, είναι ο δικηγόρος λειτουργός με την κυριολεξία.

Ξέρω, θα μου αντιτάξεις, φιλοσοφίες και πράγματα ξεπερασμένα όλα αυτά, θα μου πεις, πως η ταχύτητα της εποχής μας, είναι οδοστρωτήρας και άλλα παρόμοια.

Τα πράγματα θα σε διαψεύσουν και να φαντασθείς, πως αυτή η προσωπική κοινωνικότητα του δικηγόρου είναι δαπανηρή, παρά ταύτα, δεν αγανακτεί, γιατί τη θεωρεί κομμάτι του εαυτού του.

Ζει τις στιγμές, με εσωτερική ψυχική ικανοποίηση, γιατί πρόκειται για στιγμές καταξίωσης.

Πώς είναι δυνατόν να γίνει μια οποιαδήποτε υποδοχή κάποιας προσωπικότητας, χωρίς το βάρος της επιτυχίας και της ευστοχίας και της ευθύνης ακόμα, να μην το έχει ο κοινωνικός δικηγόρος;

Πώς νοούνται αρχαιρεσίες ή έλεγχος διοικήσεως, χωρίς τον διαλεκτικό υπερασπιστή ή επικριτή δικηγόρο;

Πώς νοείται δημόσια συζήτηση, πάνω σε οποιοδήποτε θέμα χωρίς το μύστη του επιχειρήματος.

Πώς νοείται απόφαση ολότητας, χωρίς τη δικανική μεθοδολογία, αυτή είναι η προσωπική συμμετοχή του δικηγόρου στην κοινωνικότητα.

Είναι περιττό να την κρίνουμε, θα την αδικήσουμε, δεν είναι απλώς σημαντική, είναι απόλυτη, και αν θέλεις απολύτως απαραίτητη.

Την κοινωνική δειλία και τον φόβο των λοιπών προς την ολότητα, ο κοινωνικός δικηγόρος την αντιπαρέρχεται με την ευκολία που κάθεται για φαγητό -είναι στο αίμα του.

Βέβαια, υπάρχει ποικιλία στην αξιολόγηση αυτής της κοινωνικότητας, όπως σ' όλα τα πράγματα, πάντως ένα σου λέω: Σπεύδε να είσαι πρώτος ή πρώτη, εκείνο που θα κερδίσεις, αν όχι τίποτε άλλο, θα είναι η εσωτερική σου κάλυψη, η ανταμοιβή από τη συμμετοχή σου.

Στάθηκα περισσότερο στην προσωπική σου πλευρά, γιατί η άλλη πλευρά, δηλ. το πώς την περιμένει η ολότητα αυτή σου τη συμμετοχή, πρέπει να σου είναι γνωστή από τώρα, βασίζονται οι άλλοι στη συμμετοχή σου, και αν την παραλείψεις, τότε καταλαβαίνεις, τι κάνουν για να ηγηθείς, για να δώσεις, για να αισθανθούν οι ίδιοι κοινωνικοί, ακόμα και αν τους διαψεύσεις, είναι έτοιμοι να σε συγχωρήσουν, αρκεί που θα μετάσχεις, αυτό τα καλύπτει όλα, άσχετα αν η συμμετοχή σου θα είναι ή όχι γόνιμη.

Ποτέ να μην εγκαταλείψεις, ούτε για μια στιγμή, αυτή σου την εξωτερική έκφανση, ως δικηγόρος, μη κοινωνικός δικηγόρος δεν είναι δικηγόρος, ενώ εάν ξεκίνησες για να σταθείς αληθινός δικηγόρος θα πει κοινωνικός δικηγόρος.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να σου επισημάνω δύο περιπτώσεις:

Αν σε προσκαλέσουν σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, μην αρνηθείς ποτέ την συμμετοχή σου - σε χρειάζονται γι' αυτό σε καλούν - και αν χρονικά συμπέσει ένα χαρμόσυνο-χαρούμενο γεγονός (βάπτιση ή γάμος ή γιορτή) με ένα θλιβερό (κηδεία-μνημόσυνο) προτίμησε το δεύτερο, εκεί σε έχουν περισσότερη ανάγκη, η παρουσία σου εκεί και μόνο, αρκεί, για να τους δώσει ένα είδος σιγουριάς ή παρηγοριάς ή ακόμα και κάποια κάλυψη προστασίας.

Δικός σου

ο παλιός σου συνάδελφος

Νίκος Αγγ. Μακρής.

-------------------------------------------------
* "Γράμματα σ' ένα νέο Δικηγόρο", Αρχείο Νομολογίας, Περίοδος Β΄ (Ν') 1999, σελ. 319 - 320.

Σημείωση: Τα "Γράμματα" αυτά σε σειρά πρωτοδημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα "Δικηγορικός Τύπος" με εκδότη τον Κων/νο Δερνιτσιώτη και Διευθυντή του συντάκτη τους τα έτη 1975-1977. Η μόνη διαφορά στη σημερινή τους αναδημοσίευση είναι η προσαρμογή του κειμένου στη δημοτική γλώσσα. Θερμές ευχαριστίες στην κόρη του αποβιώσαντος Νικολάου Αγγ. Μακρή, Βιολέττα Ν. Μακρή που είχε την καλοσύνη να μάς παραχωρήσει το δικαίωμα δημοσίευσης των πραγματικά εξαίρετων αυτών κειμένων.

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
26 Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν 01
27 02 03 04 05 06 07 08
28 09 10 11 12 13 14 15
29 16 17 18 19 20 21 22
30 23 24 25 26 27 28 29
31 30 31 Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML