Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (νέοι δικηγόροι) arrow Δέκα Συμβουλές προς τον Πελάτη του Δικηγόρου

Δέκα Συμβουλές προς τον Πελάτη του Δικηγόρου

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 21 Οκτώβριος 2012

του Θεόδωρου Ορέστη Σκαπινάκη*

Το κείμενο έχει γραφεί από την οπτική του πελάτη για να κατανοήσουν οι νέοι συνάδελφοι καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης του πελάτη όταν επικοινωνεί για πρώτη φορά μαζί τους.

1. Πριν επισκεφθείτε τον δικηγόρο, επιβεβαιώστε (διά τηλεφώνου) ότι διαθέτει εμπειρία στην δική σας κατηγορία υπόθεσης. Μην φοβάστε να τόν ρωτήσετε για το επίπεδο της εμπειρίας του. Βεβαιωθείτε επίσης ότι προσφέρει μια δωρεάν ή χαμηλού κόστους αρχική επίσκεψη αν δεν είστε βέβαιοι ότι είναι απολύτως απαραίτητη η εμπλοκή δικηγόρου για την επίλυση της υπόθεσής σας.

2. Σε κάθε περίπτωση, μην αργείτε να λάβετε την συμβουλή ενός δικηγόρου για κάποια υπόθεση ή διαφορά σας και, κατά μείζονα λόγο, μην κωλυσιεργείτε όταν υποψιάζεστε ότι κάποιο δικαίωμά σας μπορεί να καταστεί ανενεργό ή να αποσβεστεί λόγω απώλειας κάποιας προθεσμίας. Ειδικότερα, όταν σάς έρθει κάποιο χαρτί (εξώδικο, κλήση, αγωγή, αίτηση κτλ.), επικοινωνήστε αμελλητί με τον δικηγόρο σας.

3. Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον δικηγόρο σας βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει μαζί σας, στην πρώτη σας συνάντηση, όλα τα έγγραφα (δικόγραφα, εξώδικα, κλήσεις, παραστατικά, κτλ.) ή πληροφορίες που σχετίζονται με την υπόθεσή σας που μπορεί να βοηθήσουν. Για παράδειγμα:
α) Το όνομα, την διεύθυνση και τα τηλέφωνα του αντιδίκου, των εμπλεκομένων και των δικηγόρων τους.
β) Αποδείξεις πάσης φύσεως που στηρίζουν κάθε χρηματική ή άλλη διεκδίκηση κτλ.
γ) Αν η υπόθεσή σας αφορά π.χ. σε διαζύγιο, λάβετε μαζί σας οπωσδήποτε το πιστοποιητικό γάμου.
Σε κάθε περίπτωση τηλεφωνήστε στον δικηγόρο πριν παρουσιαστείτε στο γραφείο του και εξηγήστε του σε αδρές γραμμές την υπόθεσή σας, ώστε να σάς πει εκείνος ποια απαραίτητα έγγραφα πρέπει να τού προσκομίζετε.

4. Πάρετε μαζί σας αποδείξεις του εισοδήματός σας ή αποδεικτικά ότι δικαιούστε δωρεάν υπηρεσιών από το Δημόσιο, καθώς αυτό θα βοηθήσει τον δικηγόρο να αποφασίσει αν δικαιούστε να έχετε δωρεάν νομική κάλυψη (Legal Aid).

5. Έχετε μαζί σας το όνομα, την διεύθυνση και τα τηλέφωνα τυχόν δικηγόρου που ενήργησε για λογαριασμό σας προηγουμένως, γιατί ο δικηγόρος μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσει με αυτόν, προκειμένου να τού αποδοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα της υπόθεσης.

6. Αν η υπόθεσή σας περιλαμβάνει ένα ατύχημα θα πρέπει, ει δυνατόν, να τραβήξετε φωτογραφίες του τόπου, όπου συνέβη το ατύχημα, ή να σχεδιάσετε κάποιο σκίτσο/σκαρίφημα για να προσκομίσετε στον δικηγόρο. Είναι σημαντικό για τον δικηγόρο να γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη!

7. Αν κατά την διάρκεια της υποθέσεως ο δικηγόρος σάς ζητήσει περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να τις παράσχετε το γρηγορότερο δυνατό ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην διεκπεραίωση της υπόθεσής σας και ο δικηγόρος να μπορεί να τηρήσει τις δικαστικές προθεσμίες (χρονοδιάγραμμα της δίκης) χωρίς λάθη που προκαλεί σχεδόν πάντα η ενεργοποίησή του την τελευταία στιγμή.

8. Από την στιγμή που δώσετε εντολή στον δικηγόρο να αναλάβει την υπόθεσή σας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι τυχόν επιστολές ή παρεμφερή απεσταλμένα από τον αντίδικό σας θα παραπέμπονται άμεσα και πάντοτε στον δικηγόρο σας. Δεν θα πρέπει να υπογράψετε ή να δεχθείτε καμία συμφωνία ή να πάρετε καμία απόφαση που μπορεί να επηρεάζει την υπόθεσή σας δίχως προηγουμένως να το συζητήσετε με τον δικηγόρο σας. Όσο έξυπνοι και μορφωμένοι και αν είστε, πρέπει, εκεί που δεν είστε ειδικοί, να ακολουθείτε την συμβουλή του ειδικού (δικηγόρου).

9. Αν υπάρχουν σημαντικές ημερομηνίες, κατά τις οποίες γνωρίζετε ή σκέπτεστε ότι δεν θα είστε διαθέσιμοι ή σχεδιάζετε να πάτε διακοπές πρέπει να ενημερώσετε τον δικηγόρο σας από την πρώτη στιγμή!

10. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο υπηρεσιών που λαμβάνετε από τον δικηγόρο σας, πρώτα ακολουθήστε την διαδικασία υποβολής παραπόνων στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο (αν υφίσταται κάποια). Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την υποβολή του παραπόνου σε έναν συνεργάτη στο ίδιο δικηγορικό γραφείο που θα διερευνήσει το παράπονό σας.
Αν, παρά ταύτα, ακόμη παραμένετε δυσαρεστημένοι, αλλάξτε δικηγόρο, αφού προηγουμένως βέβαια έχετε εξοφλήσει τον πρώτο σας δικηγόρο για τυχόν υπηρεσίες που σάς προσέφερε.

*Ο Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης είναι Δικηγόρος Αθηνών, ΜΔΕ ΠολΔ.

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 21 Οκτώβριος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML