Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Πώς να Κάνετε την Άσκησή σας Ουσιαστικότερη

Πώς να Κάνετε την Άσκησή σας Ουσιαστικότερη

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2009
Η νομική κατάρτιση που λαμβάνουμε στην Νομική Σχολή δεν επαρκεί για την επιτυχία μας στον χώρο των νομικών επαγγελμάτων. Τελεία και παύλα! Το γνωρίζουμε καλά, τόσο εμείς όσο και οι καθηγητές που από ευσπλαχνία μερικές φορές μάς επιτρέπουν να πάρουμε ίσως πρόωρα στα χέρια μας το πτυχίο της Νομικής Σχολής. Η ανεπάρκειά μας επιβεβαιώνεται από την πρώτη μέρα που θα πατήσουμε το πόδι μας σε ένα αληθινό δικηγορικό γραφείο με αληθινές υποθέσεις. Τότε μόνον αντιλαμβανόμαστε την έκταση της πλάνης ως προς την νομική μας επάρκεια. Επίσης, αν δεν μάς το πουν οι μεγαλύτεροι δικηγόροι, όπου και αν κάνουμε την άσκησή μας, συναισθανόμαστε αμέσως μια ‘φρικτή’ προοπτική: η νομική μας κατάρτιση θα συνεχίζεται μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε από την δικηγορία, είτε το θέλουμε είτε όχι! Ασφαλώς, καλό είναι να το θέλουμε κιόλας. Είναι κάτι αναπόδραστο η εντατική διά βίου κατάρτιση στον κλάδο μας και φρόνιμο είναι να μην αντιδράσουμε αρνητικά σε αυτό, αλλά ήδη από την περίοδο της άσκησή μας να λάβουμε εκείνη την στάση που θα καλωσορίσει και θα ευνοήσει κατά το δυνατόν την διαδικασία αυτή. Ας μην λησμονούμε ότι αυτοί που θα ωριμάσουν ταχύτερα, όσο είναι ασκούμενοι, θα κάνουν λιγότερα λάθη, όταν γίνουν κανονικοί δικηγόροι.
Μαθαίνοντας τα βασικά

Κατά πρώτον, πρέπει να μάθετε να συντάσσετε δικόγραφα και να υπερασπίζετε υποθέσεις ενώπιον του δικαστή. Αυτές οι δύο ικανότητες είναι πολύ βασικές για να αποκτήσετε πέρα από την ιδιότητα του νομικού και την ιδιότητα του δικηγόρου. Δώστε έμφαση στον τρόπο και τα εργαλεία επικοινωνίας με τα δικαιοδοτικά και διοικητικά όργανα πάσης φύσεως, γιατί αυτά θα είναι οι αυριανοί κριτές, οι αυριανοί ‘αντίπαλοι’ στην προσπάθειά σας να κερδίσετε υποθέσεις για λογαριασμό των πελατών σας.

Μάθετε ακόμη τα σχετικά με τον προσδιορισμό αμοιβών, την διαχείριση πελατών, τον κώδικα δεοντολογίας και τον Κώδικα περί Δικηγόρων. Η δικηγορία έχει και τις ‘εσωτερικές’ της υποθέσεις και προβλήματα, τον εσωτερικό της κόσμο που ‘κατοικείται’ από πελάτες και άλλους δικηγόρους, επηρεάζεται από τον ‘τοπικό’ συνδικαλισμό με επίκεντρα τον Δ.Σ.Α., τα δικηγορικά γραφεία και φυσικά τα Δικαστήρια, με τον οποίο (κόσμο) αργά ή γρήγορα πρέπει να εξοικειωθείτε. Ας μην χάσετε ό,τι κερδίζετε στις κακές δημόσιες σχέσεις, στις παρεκκλίσεις κατά την αντιδικία σας με άλλους δικηγόρους, στα πειθαρχικά και στην έλλειψη ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον Δ.Σ.Α. Επισκεφτείτε λίγο τον τομέα ανακοινώσεων του Δ.Σ.Α. Που ξέρετε, μπορεί κάτι χρήσιμο να βρείτε εκεί πέρα. Ανοίξτε λίγο αυτόν τον κακομοίρη Κώδικα περί Δικηγόρων και δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε όταν π.χ. ένας πελάτης είναι απογοητευμένος από τον δικηγόρο του και θέλει να τόν αλλάξει και να δώσει εντολή σε εσάς. Μάθετε λίγο πώς συμπληρώνονται αυτά τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία, μάθετε πώς να διασφαλίζετε ότι θα πληρωθείτε από τον πελάτη που καμιά φορά μπορεί να ‘ξεχάσει’ να πληρώσει. Είναι ουσιώδεις γνώσεις που καμιά φορά ο δικηγόρος αποφασίζει να τα μάθει, αφού πάθει.

Τα τετριμμένα

Μην στραβομουτσουνιάζετε, όταν αναλαμβάνετε να ασχοληθείτε για λογαριασμό των δικηγόρων σας με πράγματα που δεν έχουν να κάνουν εκ πρώτης όψεως με ουσιαστική άσκηση. Για παράδειγμα, αντιμετωπίστε την τακτοποίηση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων των παρ’ οις η άσκηση δικηγόρων ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθετε κάτι που αργότερα θα το κάνετε ως νέος δικηγόρος και εσείς. Με αυτό το παράδειγμα θέλουμε να σάς να επιστήσουμε την προσοχή στο να αξιοποιείτε την κάθε ευκαιρία, ακόμη και την πλέον δυσδιάκριτη, για να κερδίσετε σε γνώση.

Επίσης, η γνώση της γραφειοκρατίας και των τρόπων της είναι ουσιώδες μέρος της ασκήσεώς σας. Η δικηγορία είναι και αγώνισμα στην κονίστρα των δημοσίων υπηρεσιών. Η τριβή σας με αυτές θα σάς ωφελήσει απεριόριστα. Αρκεί βεβαίως να μην περιορίζεται η άσκηση μόνον σε αυτή.

Κυνηγώντας την εμπειρία

Αναγκάστε τους δικηγόρους σας να σάς ‘ρίξουν στα βαθιά’. Μην φοβάστε το λάθος και την ευθύνη που θα προέλθει από αυτό. Ει δ’ άλλως δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ τίποτε και, όταν έλθει η ώρα που θα έχετε εσείς, ούτως ή άλλως ως νέοι δικηγόροι την ευθύνη, τότε θα ‘κάψετε’ τον πελάτη σας και θα πρέπει εσείς να απολογηθείτε σε αυτόν και φυσικά να μην πληρωθείτε.

Ωστόσο, πρέπει να μάθετε να λαμβάνετε πρωτοβουλίες προσεκτικά και να μην παρακούετε ποτέ τις σαφείς και ευθείες εντολές του εργοδότη δικηγόρου. Αν συμβεί κάτι στραβά, τουλάχιστον δεν θα φταίτε εσείς, εκτός αν δεν βάλατε την κοινή λογική σας να λειτουργήσει ή δεν πράξατε τα αυτονόητα. Η συνεργασία και η επικοινωνία με άλλους δικηγόρους είναι και αυτό ένα προσόν που θα σάς χρειαστεί αργότερα και μπορείτε να το βελτιώσετε ήδη κατά την άσκησή σας.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχετε μάθει όλα τα βασικά για την δικηγορική πρακτική σε ένα τομέα. Συνήθως τα δικηγορικά γραφεία απασχολούνται με ειδικά πεδία που χωρίζονται σε Αστικό, Εμπορικό, Εργατικό και Ποινικό, ενώ υπάρχουν και γραφεία που συνδυάζουν λίγο απ’ όλα. Υπάρχουν, ασφαλώς, και –λιγότερα όμως τον αριθμό- γραφεία εξειδικευμένα στο Διοικητικό Δίκαιο. Εν πάση περιπτώσει, πάντα μετατοπίζεται το βάρος σε κάποιο πεδίο περισσότερο. Κάποιοι προτείνουν να αλλάξετε δικηγορικό γραφείο μετά από λίγο καιρό για να διευρύνετε την εμπειρία σας και να αποφασίσετε τελικά, αν δεν το έχετε ήδη αποφασίσει, σε πιο ακριβώς τομέα θα απορροφηθείτε. Το επιχείρημά τους είναι ότι, αν δεν έχετε γνωρίσει την δικηγορική πρακτική σε όλους τους τομείς, πώς θα μπορέσετε να αποφασίσετε ορθά. Βέβαια αυτό θα μειώσει και την προοπτική να μείνετε κάπου ως δικηγόροι και μετά την άσκησή σας. Υπάρχουν πάντως και τα γραφεία που ασχολούνται με όλα, αλλά στην πραγματικότητα το βάρος πέφτει συνήθως και πάλι σε υποθέσεις του Αστικού και του Ποινικού Δικαίου.

Επιμόρφωση

Ένας μεταπτυχιακός τίτλος είναι πολύ χρήσιμος στην ολοκλήρωσή μας ως νομικών επιστημόνων. Μάς εισάγει σε ένα πρόγραμμα μελέτης και εμβάθυνσης στο Δίκαιο, ενώ η συγγραφή εργασιών μάς ωθεί να σκεφτόμαστε χρησιμοποιώντας νομική μεθοδολογία. Το μεταπτυχιακό έχει άμεση επίδραση, όταν αναφέρεται στον τομέα δικαίου που δραστηριοποιούμαστε, ωστόσο, ακόμη και αν δεν έχει και τόσο σχέση, οικοδομεί μέσα μας μια επιστημονική αντιμετώπιση των πραγμάτων χρήσιμη σε κάθε περίπτωση.

Όσοι δεν επιλέξετε τον δρόμο ενός ομολογουμένως κουραστικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μπορείτε πάντοτε να παρακολουθείτε ελεύθερα τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, για την πλήρη παρακολούθηση των οποίων χορηγεί μάλιστα και βεβαίωση, χρήσιμη για το βιογραφικό σας. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και αφορούν στην Πολιτική Δικονομία, στο Ποινικό Δίκαιο, την Ποινική Δικονομία και τον Εμπορικό Δίκαιο. Κατά καιρούς διοργανώνονται και σεμινάρια που αφορούν στην δικηγορία καθ’ εαυτήν, με θέματα όπως π.χ. η σύνταξη αγωγής ή τα προβλήματα της σύγχρονης δικηγορίας. Γνωρίζουμε ότι συνήθως λαμβάνουν χώρα τις δύσκολες ώρες του μεσημεριού, όμως μπορούν καμιά φορά να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα.

Οι γηραιοί δικηγόροι λέγουν ότι «κάθε ημέρα πρέπει να διαβάζουμε λίγο κώδικα». Η συμβουλή τους είναι σοφή, αλλά αποδίδει μακροπρόθεσμα και αυτό ίσως αποθαρρύνει πολλούς από σας τους ανυπόμονους. Αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αν θέλουν να μην μείνουν νηστικά. Εξ άλλου η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως και νομίζουμε ότι το να διαβάζετε λ.χ. μια ενότητα του ΑΚ την ημέρα δεν είναι και τόσο εξοντωτικό.

Ως δικηγόροι πρέπει να παίζετε στα δάκτυλά σας, ό,τι ειδίκευση και να πάρετε στο Αστικό, τρεις ενότητες: Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, Γενικό Ενοχικό Δίκαιο και Εμπράγματο Δίκαιο. Διαβάστε τέλεια και ακόμα απομνημονεύστε τις βασικές διατάξεις τους. Αν θέλετε να σκέφτεστε ως νομικοί και να πληρώνεστε αύριο επειδή ακριβώς είστε νομικοί και προσφέρετε νομικές συμβουλές, μην παραβλέψετε την παραπάνω συμβουλή. Θα σάς στοιχίσει ακριβά!

Να ξεφυλλίζετε το Νομικό βήμα, την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Κώδικα Νομικού Βήματος που κατά 99% αποστέλλονται τακτικά στο γραφείο σας. Είστε νομικός και πρέπει, όπως ο γιατρός οφείλει να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική, έτσι και εσείς να μην μένετε πίσω!

Καλό επίσης θα ήταν να διαβάζατε νομικά περιοδικά γενικότερου περιεχομένου, όπως «Ο Συνήγορος», «Το Βήμα του Δικηγόρου» και τα συναφή, όσο είστε ακόμη στην Σχολή και κατά μείζονα λόγο κατά την διάρκεια της άσκησής σας. Αυτό θα σάς δώσει μια καλύτερη αίσθηση για τα τεκταινόμενα στην δικηγορική πρακτική. Μπορεί μάλιστα να σάς δώσει προβάδισμα στην διαδικασία των συνεντεύξεων, όπου οι δικηγόροι έχουν παραλύσει από την εξάντληση -και παραπέρα- από την ατέρμονη επεξεργασία ονομάτων φοιτητών που συνδέονται με σώματα, των οποίων οι κύριοι δεν έχουν ιδέα τι τούς γίνεται στον κόσμο της δικηγορίας.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις στον Δ.Σ.Α. είναι ίσως η τελευταία σας ευκαιρία να κάνετε μια επανάληψη -εξαιρουμένων του Δημοσίου και Διεθνούς Δικαίου- όλης της ύλης της Νομικής Σχολής. Στην Αμερική το λεγόμενο αντίστοιχο bar exam είναι πολύ δυσκολότερο από τις δικές μας ‘τυπικές’ εξετάσεις. Σε εμάς, λοιπόν, καλό είναι να το δείτε ως μια τέτοια ευκαιρία, για να δείτε δηλ. που ‘στέκεστε’ νομικά προκειμένου να καλύψετε κάποια κενά, λίγο πριν ξεκινήσετε τον ένδοξο αγώνα για την καταξίωση. Ο Δ.Σ.Α. μάλιστα συνήθως διοργανώνει και ειδικά σεμινάρια που βοηθούν τους ασκούμενους στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις, που καλό θα ήταν να τα αξιοποιήσετε.

Επίλογος

Η άσκηση είναι ουσιαστική, αν θέλουμε εμείς να είναι ουσιαστική. Εμείς επιλέγουμε το γραφείο που θα κάνουμε άσκηση και μπορούμε να φύγουμε την επόμενη ημέρα από την στιγμή που κατανοήσουμε ότι η άσκηση εκεί δεν είναι ουσιαστική ή δεν είναι καν άσκηση, αλλά αγγαρεία. Μην χαραμίσετε αυτούς τους 18 μήνες για έργα και πάρεργα άσχετα με την δικηγορία και την νομική επιστήμη. Η αγορά εργασίας είναι αδυσώπητη και τιμωρεί πολύ πιο σκληρά απ’ όσο φαντάζεστε αυτούς που δεν ακολουθούν τον βηματισμό της.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML