Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Οι Χρυσοί Κανόνες Επιβίωσης του Ασκούμενου Δικηγόρου

Οι Χρυσοί Κανόνες Επιβίωσης του Ασκούμενου Δικηγόρου

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2009

Το κείμενο μπορεί, κατά περιόδους, να φανεί λίγο σχολαστικό. Ίσως η καλύτερη δικαιολογία είναι nolo contendere. ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΝΤΑΞΕΙ... είμαστε ένοχοι. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μια επιτυχημένη "ομελέτα" από κατάλληλους ασκούμενους δικηγόρους, είναι πιθανόν να 'σπάσουμε' περιστασιακά με την πολυλογία μας ένα ή δύο 'νομικά αυγά'. Λυπηθείτε μας!

Υπάρχουν, πράγματι, πολλές συμβουλές που οφείλουμε να σάς δώσουμε, αφ' ενός για να μην νιώθουμε τύψεις ότι μπορούσαμε να σάς βοηθήσουμε να αποφύγετε τις 'κακοτοπιές' και δεν το πράξαμε και αφ' ετέρου για να δικαιώσουμε τη ύπαρξη αυτών των ιστοσελίδων ως υπηρετικών του ασκούμενου δικηγόρου.
Και βασικός σκοπός αυτής εδώ της ιστοσελίδας είναι να σάς βοηθήσει να φτιάξετε μια δικαστηριακή τρόπον τινά εγκυκλοπαίδεια επιβίωσης - θεμελιωμένη στην πείρα, η οποία διοχετεύεται μέσα από αυτές τις συμβουλές- που ορθώς μια καλή μου συνάδελφος αποκαλεί με μία λέξη «πατριδογνωσία». Πρόκειται για την γνώση των τετριμμένων, μη νομικών, ως επί το πλείστον, διαδικασιών: δηλ. πώς φερόμαστε ως ασκούμενοι, τι κολλάμε στα επίσημα χαρτιά, τι κάνουμε στα δικαστήρια κτλ.


Γενικά


1. Κατανοούμε-συνειδητοποιούμε τι πράττουμε (γιατί π.χ. καταθέτουμε αυτήν την αίτηση σε αυτό το κτήριο, γιατί ο εισαγγελέας μίλησε τώρα και όχι προηγουμένως, γιατί απαιτούνται δύο σφραγίδες και όχι μία, γιατί χρειαζόμαστε 3 και όχι 2 αντίγραφα κ.ά.). Αν δεν βλέπουμε κριτικά καθετί που κάνουμε, τότε δεν κάνουμε άσκηση ουσιαστική, αλλά απλώς διεκπεραιώνουμε ως άλλες μηχανές, αποστολές και εργασίες, δίχως να κατανοούμε το περιεχόμενό τους. Διαβάζετε ό,τι κάνετε στους κώδικες για να κατανοείτε, να μαθαίνετε και να μην ξεχνάτε. Πώς βγαίνει λ.χ. ένα κληρονομητήριο; Πηγαίνετε στις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του ΚΠολΔ. Εν ανάγκη παίρνετε τους κώδικες μαζί σας στο δικαστήριο, αν πρόκειται να παρακολουθήσετε και δίκες.

2. Ακόμη και αν οι «εργοδότες» σάς βγάζουν το λάδι, μην σταματήσετε να διαβάζετε τους κώδικες και τα συγγράμματα του πανεπιστημίου, αλλά και πέρα από αυτά. Το διάβασμα δεν τελειώνει ποτέ! Στο επάγγελμα που διαλέξατε, θα διαβάζετε εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν!

3. Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων στην σχέση του ασκουμένου με τον δικηγόρο παρ' ώ ασκείται, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του εργατικού δικαίου! Γι' αυτό μην διανοηθείτε να αξιώσετε την εφαρμογή των διατάξεών του π.χ. για να πάρετε άδεια κτλ. Και γενικά μην κάνετε τους έξυπνους εκεί που 'δεν σάς παίρνει'! Είναι παρά πολλά εκείνα που δεν γνωρίζετε ακόμη! Υπομονή, σε δύο χρόνια θα έχετε γίνει εξπέρ!
Στο γραφείο

4. Αν, ελλείψει γραμματέως, σηκώνετε τηλέφωνα στο γραφείο, όπου ασκήστε, να σημειώνετε το όνομα και το τηλέφωνο εκείνου που τηλεφώνησε και, ει δυνατόν, τι ήθελε. Οι καλές ικανότητες γραμματέως θα εκτιμηθούν από τους δικηγόρους του γραφείου. Να σημειώνετε όλους όσοι τηλεφώνησαν, ένα τηλέφωνό τους για τους βρει ο δικηγόρος, όταν επιστρέψει ή όταν δεν είναι απασχολημένος, και με ιδιαίτερη προσοχή, όταν τηλεφωνεί νέος πελάτης: εξασφαλίστε το τηλέφωνό του πάση θυσία και παρακάμψετε την εντολή του εργοδότη να μην τον ενοχλήσει κανείς. Νέος πελάτης ίσον δουλειά ίσον χρήμα! Προσπαθήστε να αποφύγετε τα σημειωματάκια (που εύκολα μπορούν να χαθούν μέσα στο χαρτομάνι) και κρατείστε τα όλα σε ένα ημερολόγιο, μαζί με ό,τι μήνυμα θέλησαν να αφήσουν οι πελάτες ή συνάδελφοι. Γενικά κατά την άσκηση των καθηκόντων σας ως ανεπίσημου γραμματέα του γραφείου θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα τηλεφωνήματα.

5. Μάθετε σύντομα και καλά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των δικηγόρων-εργοδοτών σας. Τι πραγματικά θέλουν από εσάς και πώς ακριβώς το θέλουν. Πρέπει να μάθετε να συνεργάζεστε, δηλ. να προσαρμόζεστε στις εκάστοτε ανθρώπινες ιδιοτροπίες. Όλοι έχουν τις ιδιομορφίες τους και, εφ' όσον αυτές παραμένουν στην επικράτεια του θεμιτού, είναι σεβαστές.

6. Ο ασκούμενος δικηγόρος πρέπει να συμπεριφέρεται, όπως ο γιατρός που καλείται σε έκτακτες περιστάσεις και, επειδή δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει, παίρνει μαζί του όλα τα σχετικά ιατρικά εργαλεία. Βάλτε στον χαρτοφύλακά σας τα πάντα, ακόμη και αν δεν φαίνεται να είναι αναγκαία: επί πλέον φακέλους δικογραφίας, περίσσεια πράσινα μεγαρόσημα (το άτυπο 'νόμισμα' της Ευελπίδων και γενικά των δικαστηρίων!), άφθονες ασυμπλήρωτες εξουσιοδοτήσεις από όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες-δικηγόρους, χαρτόσημα, χρήματα, (ζητήστε από τους εργοδότες ένα συγκεκριμένο ποσό ως ξεχωριστό ταμείο), διαφανή δίφυλλα για Α4, κόλλες αναφοράς, χοντρό μαρκαδόρο, μπλε και μαύρο στυλώ, παραστάσεις που αντιστοιχούν στους εργοδότες σας, το χαρτί ελέγχου των αποφάσεων). Η πιο κλασική περίπτωση είναι η εξής: να σάς τηλεφωνήσει ο εργοδότης, ενώ είστε στην Ευελπίδων, και να σάς ζητήσει κάτι, για το οποίο δεν είχατε προετοιμαστεί. Η πρόνοια, όμως, μπορεί να μειώσει το σοκ και τις επιπτώσεις την όποιας ένδειάς σας που θα έχουν ως αποτέλεσμα κάποιο διπλό δρομολόγιο.
Σημειώτεον ότι για κάθε ανάγκη μπορείτε να απευθύνεστε στο οικείο γραφείο του ΔΣΑ. Πάντα υπάρχει ένα τέτοιο στα δικαστήρια είτε αυτά είναι πολιτικό ή διοικητικό πρωτοδικείο ή ειρηνοδικείο (Αθηνών ή Πειραιώς) ή εφετείο.

7. Μειώστε τον όγκο δουλειάς και την πιθανότητα λάθους στα Δικαστήρια. Εκεί γίνονται λάθη λόγω βιασύνης και άγχους να προλάβετε το κλείσιμο των γραφείων στις 13:00. Ένας τρόπος να αποτραπούν αυτά είναι να μαζέψετε όλα τα έντυπα αιτήσεων που δίνουν στο Πρωτοδικείο, ώστε να τα έχετε συμπληρωμένα από το γραφείο ή το λεωφορείο.

8. Πριν ξεκινήσετε, προσέξτε τις ημιαργίες στα δικαστήρια και τις υπηρεσίες του Δ.Σ.Α. που μπορεί να ανατρέψουν όλο το ημερήσιο πρόγραμμα! Για να μην τρέχετε άδικα…


Εκεί έξω…

9. Το κινητό τηλέφωνο είναι πολύ, μα πολύ χρήσιμο. Μην διανοηθείτε να το ξεχάσετε στο γραφείο ή στο σπίτι ή να το αφήσετε απενεργοποιημένο! Δεν υφίσταται σοβαρός δικηγόρος χωρίς κινητό τηλέφωνο!

10. Τηλεφωνούμε όταν προβλέπουμε ότι θα αργήσουμε πολύ να φθάσουμε στο γραφείο είτε από το σπίτι μας είτε από τα δικαστήρια. Οι δικηγόροι εργοδότες πάντοτε πρέπει να γνωρίζουν μέσα σε γενικά χρονικά πλαίσια τι κάνουμε και που είμαστε. Και, φυσικά, γιατί αργούμε... Μπορεί να έχουν ετοιμάσει ένα ημερήσιο πρόγραμμα που χωρίς την συμμετοχή μας ανατρέπεται πλήρως! Ε, δεν νομίζετε ότι πρέπει να ξέρουν πού είστε;

11. Ήμαστε προσανατολισμένοι στον χώρο (που είναι το κάθε κτήριο στην Ευελπίδων, που είναι το αρχείο στο κτήριο του Εφετείου) και στον χρόνο (πόση ώρα μάς απομένει μέχρι να κλείσουν οι γραμματείες για το κοινό), όταν κινούμαστε στα Δικαστήρια.

12. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα σημειωματάριο με τις διευθύνσεις δικαστηρίων, τηλέφωνα γραμματειών κτλ. Το ημερολόγιο που διανέμει δωρεάν ο Δ.Σ.Α. είναι άριστο για αυτήν την δουλειά.

13. Να έχετε ένα στυλώ στην τσέπη για άμεση χρήση. Η χρήση του μπλε βοηθάει να διακρίνουμε ευκολότερα ποιο είναι το πρωτότυπο και πιο το αντίγραφο, αλλά το μαύρο έχει καλύτερη απόδοση όταν φωτοτυπείται και όταν χρειαστεί να διορθώσουμε πάνω από blanco.

14. Προμηθευόμαστε περισσότερα χαρτόσημα απ' όσα χρειαζόμαστε (βλ. μεγαρόσημα τον 0,50 €) και ειδική θήκη για την ασφαλή τους αποθήκευση. Είναι χείριστο συναίσθημα να κοντεύει 13:00 και να μην έχετε τελειώσει με τις δουλειές σας και να τρέχετε πάνω κάτω για να αγοράσετε χαρτόσημα από τα τραπεζάκια των ιδιωτών που τα πωλούν και με 0,20 € επιβάρυνση ανά χαρτόσημο! Επίσης άλλο χαρτόσημο (Κ.Ε.Α.Δ.) απαιτείται για τον δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω και άλλο για τον παρ' Εφέταις, γι' αυτό ελέγξτε σε ποια κατηγορία ανήκει ο παραστάς δικηγόρος, για λογαριασμό του οποίου καταθέτετε την αγωγή ή την αίτηση.

15. Βεβαιωνόμαστε ότι εμείς καταλάβαμε καλά τι μάς είπαν και συνεπώς τι και πώς πρέπει να το κάνουμε. Ένας απλός τρόπος, που χρησιμοποιείται και την ώρα της μάχης στο στρατό, είναι να επαναλαμβάνουμε την εντολή, για να επαληθεύσουμε ό,τι ειπώθηκε.

16. Διαβάζουμε καλά ό,τι μάς παραδίδουν προς κατάθεση. Ο εργοδότης σας μπορεί να σάς έδωσε την λάθος αγωγή ή αίτηση (π.χ. για τον Πειραιά), ενώ απευθύνεται στο Μονομ. Πρωτ. Αθηνών! Κοιτάμε πάντα τι δίνουμε και τι παίρνουμε! Να αμφισβητείτε ότι ο εργοδότης δικηγόρος σας τα έχει κάνει όλα σωστά. Είναι δυνατόν να έχει υποπέσει σε παιδικά λάθη! Και εσείς μπορείτε να σώσετε την ημέρα, αν τα εντοπίσετε εγκαίρως, κερδίζοντας τα εύσημα (άντε και καμιά αύξηση!).

17. Αν δεν είστε σίγουρος για κάτι που σάς ανέθεσαν να κάνετε, τηλεφωνήστε για διευκρινήσεις στους δικηγόρους – εργοδότες σας. Ακόμη και αν εσείς νομίζετε ότι η αποστολή σας είναι δύσκολο να γίνει σήμερα και ως μη επείγουσα θεωρείτε ότι μπορείτε να την κάνετε και αύριο, αφού θα ξαναπεράσετε από το ίδιο σημείο, μην υποπέσετε στο πειρασμό της αναβλητικότητας. Προσπαθήστε να τελειώνετε αυθημερόν! Είναι άπειρες οι φορές που την επόμενη ημέρα κάποια απεργία ή κάποιο άλλο απρόσμενο γεγονός μπορεί να σάς εξαναγκάσει να πάτε και τρεις φορές, γι' αυτό που βαρεθήκατε να κάνετε την πρώτη μέρα! Ο δικηγόρος πρέπει να μάθει να «κλείνει» εβδομάδες, όπως ο έμπορος ξέρει να «κλείνει» μήνες!

18. The sooner, the better! Όσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο! Ο χρόνος ειδικά όταν ευρίσκεστε στην Ευελπίδων είναι πολύτιμος, γι' αυτό μην τον σπαταλάτε χαζεύοντας ή φλυαρώντας επί μακρόν με τους παλιούς συμφοιτητές σας που συναντήσατε εκεί. Κάποια ωράρια υπηρεσιών του Δημοσίου μπορεί να είναι μικρότερα απ' όσο νομίζετε με αποτέλεσμα να γυρίσετε με την αποστολή σας μισοτελειωμένη!

19. Όταν συναλλάσσεστε σε δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως όταν επισκέπτεστε τα δικαστήρια, πάντοτε να είστε καλοντυμένος και να μοιάζετε με δικηγόρος και όχι με ασκούμενο δικηγόρο. Θα σάς σέβονται περισσότερο με πρακτικές συνέπειες, όπως π.χ. δεν θα σάς κλέβουν την ουρά με την δικαιολογία ότι τάχα έχουν δικαστήριο!

20. Να είστε ευδιάθετος με όλους και κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και αν οι τελευταίοι είναι εξοργιστικοί και απαράδεκτοι! Αυτούς τους ανθρώπους θα τούς βλέπετε για τις επόμενες δεκαετίες. Αν είστε ευπροσήγοροι, ήπιοι και πρόσχαροι, αφ' ενός βραχυπρόθεσμα θα είναι πιο πρόθυμοι να σάς εξυπηρετήσουν, εν ανάγκη και να σάς δώσουν οδηγίες προς ναυτιλομένους (πράγμα πολύ ωφέλιμο για τον ασκούμενο), αφ' ετέρου μακροπρόθεσμα μπορεί να αγνοήσουν για χάρη σας παρατυπίες και γραφειοκρατία, όταν πλέον θα σάς έχουν μάθει καλά, και να σάς παρέχουν 'ιδιαίτερες' εξυπηρετήσεις.

21. Τυπικότητα και κοινή λογική πρέπει να είναι οι οδηγοί σας. Ωστόσο, δώστε άμεση προτεραιότητα υπέρ της υποβολής ερωτήσεων στους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου, όταν δεν γνωρίζετε την διαδικασία! Μην στηρίζεστε, λοιπόν, στην κοινή λογική πάντοτε, αλλά και στην αυθεντία του δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος κάτι θα ξέρει περισσότερο, αφού κάνει την συγκεκριμένη δουλειά τόσα χρόνια. Και αν κάτι πάει στραβά, την ευθύνη θα την έχει εκείνος. Εν τούτοις, μην ξεχνάτε ποτέ και τα νομικά που μάθατε. Εσείς είστε ο δικηγόρος, ο νομικός επιστήμων, όχι ο γραμματέας του δικαστηρίου!

22. Αν δεν ξέρουμε, ρωτάμε είτε κάποιον συνάδελφο δικηγόρο (που ξέρει τι τού γίνεται!) είτε κάποιον αρμόδιο υπάλληλο που φαίνεται να γνωρίζει, γι' αυτό μην ντρέπεστε!

23. Βεβαιωθείτε ότι ο συνομιλητής σας έχει καταλάβει τι τού ζητήσατε. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να μιλάτε άνετα με σαφήνεια, με λογική και χρονική σειρά. Οι παρεξηγήσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες!

24. Εν αμφιβολία, λαμβάνετε μέτρα άκρας σύνεσης και επιμέλειας, ακόμη και αν αυτό σάς στοιχίζει κάτι παραπάνω. Αν δεν γνωρίζετε τι χρειάζεστε (μόνον το αντίγραφο της απόφασης ή και των πρακτικών της) κάνετε αντίγραφα και για τα δύο! Το πλέον, δεν πειράζει τις περισσότερες φορές!

25. Επειδή παντού έχει ουρές, μην καθυστερείτε την ουρά βγάζοντας ένα ένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα την τελευταία στιγμή.

26. Τα επικυρωμένα αντίγραφα και τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι υπογεγραμμένα και σφραγισμένα από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία. Πάντα να τα κοιτάτε! Μην επαφίεστε ότι ο δημόσιος υπάλληλος έκανε τέλεια την δουλειά του! Είναι άνθρωπος και μπορεί να έχει παρασυρθεί σε βασικές παραλείψεις που ακυρώνουν όλη την διαδικασία! Το χειρότερο που μπορεί να σάς συμβεί είναι την τελευταία ημέρα προθεσμίας να παραλάβετε ένα άκυρο χαρτί και μετά να παρακαλείτε για επιείκεια.

27. Προέχει η ασφάλεια των εγγράφων και χρημάτων που διαχειρίζεστε για λογαριασμό των δικηγόρων σας. Γι' αυτό, πριν απομακρυνθούμε από το ταμείο ή από όποιον άλλο χώρο παραλαβής, βεβαιωνόμαστε ότι τα πήραμε όλα και δεν αφήσαμε τίποτε πίσω. Διότι από της απομακρύνσεως από του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και διορθώνεται!

28. Αν οι δικηγόροι σάς έχουν εμπιστευτεί με ένα ποσό να το διαχειρίζεστε για τα έξοδα (π.χ. για χαρτόσημα κτλ.), σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να τα διαχειρίζεστε με φειδώ και να τα φυλάττετε δυο φορές περισσότερο απ' ό,τι τα δικά σας χρήματα. Να κρατάτε για όλα αποδείξεις για ένα εύλογο διάστημα, ώστε κανείς να μην σάς υποπτευθεί για δήθεν διασπάθιση ξένου χρήματος.

29. Δεν δεχόμαστε πάντοτε την δικάσιμο που μάς δίνουν. Αν σάς προτείνουν δικάσιμο για παράδειγμα 17/11 (ναι, τα δικαστήρια λειτουργούν στην γιορτή του Πολυτεχνείου!) μην τήν δεχθείτε και ζητήστε άλλη μέρα, γιατί ως γνωστόν στην Αθήνα 'θα γίνεται της τρελής'. Επιλέξτε άλλη ημερομηνία, και ας είναι λίγο αργότερα, εκτός αν πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα που κατά κανόνα επείγουν. Εν αμφιβολία τηλέφωνο! Χρήσιμο είναι να αντιγράψετε όλες τις μελλοντικές δικασίμους στο ημερολόγιο που θα φέρετε μαζί στα Δικαστήρια, για να αποφεύγετε να συμπέσουν οι νέες δικάσιμοι με τις παλιές!

Γυρνώντας από την αποστολή…

30. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε μετά την ολοκλήρωση της αποστολής είναι να σημειώσουμε στο βιβλίο δικασίμων του δικηγόρου παρ' ω η άσκηση τις δικασίμους που μόλις προσδιορίσατε! Αν το λησμονήσετε, μπορεί να λησμονηθεί από όλους και να ματαιωθεί η δίκη με δική σας υπαιτιότητα!

31. Φροντίστε να επιστρέψουν όλα στον φάκελό τους, αφού πρώτα δώσετε αναφορά στον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση. Μην αφήνετε χαρτιά να 'βόσκουν' διεσπαρμένα σε διάφορες τοποθεσίες μέσα στο γραφείο. Αν χαθούν, μπορεί να χαθεί καμιά υπόθεση, αν δεν σάς βάλει το λιγότερο σε απίστευτους μπελάδες μέχρι να τα προμηθευτείτε πάλι!

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
09 Φεβ Φεβ Φεβ Φεβ 01 02 03
10 04 05 06 07 08 09 10
11 11 12 13 14 15 16 17
12 18 19 20 21 22 23 24
13 25 26 27 28 29 30 31
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML