Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Οδηγός Επιλογής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Ελλάδα

Οδηγός Επιλογής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Ελλάδα

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 21 Οκτώβριος 2012

postgraduateTου Θεόδωρου Ορέστη Σκαπινάκη*

Εισαγωγή – Σημασία του Μεταπτυχιακού Τίτλου
Η ενίσχυση των τυπικών προσόντων του ασκούμενου δικηγόρου με έναν μεταπτυχιακό τίτλο θεωρείται στις ημέρες μας απαραίτητη. Διότι αφ’ ενός στην αγορά εργασίας υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και αφ’ ετέρου γιατί η κατοχή ενός μεταπτυχιακού διπλώματος προσθέτει σημαντικές γνώσεις που ενδυναμώνουν τα ως επί το πλείστον πλημμελώς διδαγμένα κατά το προπτυχιακό στάδιο. Ειδικά, όποιος ενδιαφέρεται να προσληφθεί είτε από εμπορική εταιρεία ως νομικός σύμβουλος είτε από δικηγορική εταιρεία ως συνεργάτης δικηγόρος είτε ως έμμισθος δικηγόρος δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού, θα διαπιστώσει ότι πολλές από τις σχετικές προκηρύξεις των διαγωνισμών θέτουν πλέον όχι στα συνεκτιμώμενα, αλλά στα τυπικά προσόντα την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και μάλιστα συγκεκριμένου τομέα! Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος άνευ μεταπτυχιακού τίτλου δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να αναμετρηθεί στην επόμενη συνέντευξη με τους υπολοίπους, αλλά θα κοπεί αβίαστα και αμέσως από την λίστα.

Επί πλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κάποιος στην χώρα μας ένα καλής ποιότητας μεταπτυχιακό πρόγραμμα χωρίς να χρειάζεται να ξενιτευτεί και να ξοδευτεί. Αυτή η δυνατότητα κάνει ακόμη πιο ελκυστική την προοπτική της επένδυσης χρόνου και κόπου στην απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου. Ακόμη τα προσφερόμενα Π.Μ.Σ. έχουν αυξηθεί σε αριθμό και προσφέρονται όχι μόνον από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (ανάλογα και με την χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια), ωστόσο, έχουν αυξηθεί και οι προϋποθέσεις και τα “φίλτρα”, από τα οποία πρέπει να περάσει επιτυχώς ο υποψήφιος για να εισαχθεί.

Για όποιους βαριούνται υπάρχει φυσικά η βάσιμη παρηγοριά ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας όπου μετρά περισσότερο η προϋπηρεσία και η εμπειρία παρά ένας μεταπτυχιακός τίτλος. Και είναι αλήθεια ότι ένας μεταπτυχιακός τίτλος δεν θα βελτιώσει και δραματικά την δικηγορική σας ικανότητα ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Εξ άλλου υπάρχουν πολλοί “υψιλόμισθοι” δικηγόροι που ουδένα μεταπτυχιακό τίτλο διαθέτουν! Οπότε μην νοιώθετε μειονεκτικά όσοι δεν αποκτήσετε έναν μεταπτυχιακό τίτλο, καθώς πολλές φορές η αξία του απομειώνεται σε ένα τυπικό προσόν άνευ αξίας και σημασίας στην δικηγορική καριέρα σας.

Τα Εσφαλμένα Κριτήρια Επιλογής
1. Η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών δεν πρέπει να στηρίζεται στις εφήμερες τάσεις της εποχής. Ένα γνωστικό αντικείμενο μπορεί να είναι δημοφιλές και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών για μία χρονική περίοδο και μετά πάλι να επέρχεται κορεσμός σε αυτό με το συνεπαγόμενο αντίκρυσμα στην δυνατότητά σας να απορροφηθείτε στην αγορά εργασίας.

2. Μην “διορίσετε” ποτέ την ματαιοδοξία για οδηγό σας! Δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούμαστε στην “ανάγκη” για μεταπτυχιακό, επειδή οι συνάδελφοί μας έχουν ήδη εισαχθεί σε κάποιο μεταπτυχιακό. Αυτός ο ανταγωνιστικός μιμητισμός δεν θα σάς βγει σε καλό, γιατί θα μετατρέψει τις μεταπτυχιακές σπουδές σας σε αγγαρεία για σας και πιθανότατα μπορεί να σάς παρασύρει σε επιλογή και ακατάλληλου για τις ανάγκες σας Π.Μ.Σ. Έτσι ο μεταπτυχιακός τίτλος, στο τέλος, θα καταστεί ένα τρόπαιο-υπόμνημα της ανώφελης ματαιοδοξίας σας. Η δε χρησιμότητά του δεν θα είναι άλλη από το να στολίζει τον τοίχο του δωματίου σας από κοινού με το πτυχίο της Νομικής. Θέλετε πραγματικά τόσο χαμένο κόπο και χρόνο στην ζωή σας;

3. Το να αγαπάτε έναν τομέα της νομικής επιστήμης μερικές φορές μπορεί να σάς παραπλανήσει “θανάσιμα”. Αν δεν έχετε την πρόθεση να ασχοληθείτε και στην πράξη με αυτό το αντικείμενο και το επιλέγετε από καθαρά ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, χωρίς δηλ. να είναι ενταγμένη η επιλογή σας σε μια επαγγελματική προοπτική, ίσως πέφτετε στην πιο γλυκιά απάτη και πικρό (όταν με το καλό το συνειδητοποιήσετε!) χάσιμο χρόνου. Εξ άλλου ένα γνωστικό αντικείμενο των νομικών σπουδών μπορεί να διαφέρει αρκετά στην πράξη από αυτό που ονειρευόσαστε. Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρη την δικηγορία! Γι’ αυτό πριν σπεύσετε, αναρωτηθείτε, σκεφθείτε και αναζητήστε και την γνώμη των άλλων πρώτα: αν και αμφιβάλλω πολύ ότι οι γνώμες τρίτων σάς κάνουν να αλλάξετε γνώμη…

Τα Ορθά Κριτήρια Επιλογής
Ο ενδιαφερόμενος βεβαίως πρέπει να επιλέγει βάσει των ενδιαφερόντων του. Πώς, όμως, μπορεί να γνωρίζει ο φοιτητής ποια είναι τα πραγματικά του ενδιαφέροντα, αν ποτέ δεν έχει έλθει σε επαφή με το αντικείμενο των σπουδών σε πρακτικό επίπεδο, αλλά περιορίζεται σε θεωρητική του κατάρτιση μέσα στην σχολή; Εργαστείτε κατά την διάρκεια των σπουδών και μετά την απόκτηση του πτυχίου πρώτα και μετά επιλέξτε το αντικείμενο εξειδίκευσης που σάς ταιριάζει. Η εργασιακή εμπειρία θα βοηθήσει σημαντικά να επιλέξετε ορθά τον τομέα της εξειδίκευσης, γιατί θα ξέρετε ότι εκεί θα σταδιοδρομήσετε τελικά. Στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί ο νέος να συσχετίσει αυτό που διδάσκεται με στοιχεία που έχει δει στην πράξη εφαρμόζοντας άμεσα στις θεωρητικές γνώσεις του στη δουλειά του. Μόνον αν έχετε κατανοήσει τις συνθήκες και τις παραμέτρους που αφορούν στο εργασιακό σας περιβάλλον θα επιλέξετε σωστά. Όσοι, λοιπόν, δεν είστε πραγματικά αφοσιωμένοι σ’ ένα αντικείμενο, ας κάνετε λίγη υπομονή και θα δικαιωθείτε. Συνεπώς, ο υποψήφιος οφείλει να επιλέγει το μεταπτυχιακό του βάσει των προηγουμένων σπουδών του, των κλίσεων και ενδιαφερόντων του και κυρίως βάσει των ευρύτερων και μακροπρόθεσμων τάσεων της αγοράς. Δεδομένης της επένδυσης σε χρόνο και χρήμα που συνεπάγονται τα μεταπτυχιακά, θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά οι δυνατότητες που προσφέρει το εκάστοτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για την μελλοντική σας επαγγελματική αποκατάσταση.

Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης είναι Δικηγόρος Αθηνών, ΜΔΕ ΠολΔ.

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML