Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Ευκαιρία για μια νέα προοπτική!

Ευκαιρία για μια νέα προοπτική!

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2009

Ως ασκούμενος είχα την ευκαιρία να ακούω συχνά πολλούς συνασκουμένους να διαμαρτύρονται για αγενή συμπεριφορά των δικηγόρων απέναντί τους: ότι δεν τούς υπολογίζουν, τούς μιλούν απότομα και άλλα συναφή. Τα παράπονα των ασκουμένων καταλήγουν στο καθολικό και χρόνιο παράπονο του ασκουμένου δικηγόρου, «Δεν με υπολογίζουν!», αφού πρώτα ο ασκούμενος μοιραστεί τις «ταλαιπωρίες» του με άλλους και όλοι μαζί συμπεράνουν ότι είναι μέλη ενός «βάναυσου δουλοκτητικού συστήματος». Αυτά τα παράπονα, όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από προϊόντα μονοδιάστατης αντίληψης της πραγματικότητας και φυσικά έλλειψης οικειότητας, επικοινωνίας και συνεπόμενης αλληλοκατανόησης μεταξύ ασκουμένου και δικηγόρου παρ’ ω η άσκηση.

Γι΄ αυτό εμείς οι ασκούμενοι (ναι, κάποτε ήμουν και εγώ ασκούμενος και ακόμη νιώθω μερικές φορές!), αν θέλουμε να αποφύγουμε μερικά από τα δυσάρεστα υποπροϊόντα των «στριμμένων» δικηγόρων, καλό θα ήταν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από τα δικά μας βάσανα και να προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την άσκησή μας.

Είναι απασχολημένοι. Έχουν πελάτες να χειριστούν, πολλοί από τους οποίους είναι πολύ λιγότερο από ευχάριστοι. Έχουν οικονομικές έγνοιες, όπως ακριβώς εμείς οι ασκούμενοι, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. Έχουν πιέσεις οικογενειακές, κοινωνικές, επιχειρηματικές, και δεσμεύσεις, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτε ακόμη.

Εισαγόμαστε στην δικηγορία ως ασκούμενοι. Δεν έχουμε συνήθως την παραμικρή ιδέα σχετικά με την δικηγορική πρακτική. Ωστόσο, πάντοτε ήμασταν από τους πρώτους και, συνεπώς, τα έχουμε καταφέρει ενίοτε πολύ καλά με κάθε δυσκολία. Ως ασκούμενοι φοράμε ακόμη ένα «φωτοστέφανο» και τα πηγαίνουμε πολύ καλά με αυτό… αλλά είμαστε εντελώς απροετοίμαστοι για τον πραγματικό κόσμο.

Η εκπαίδευση ασκουμένων καταναλώνει χρόνο και είναι μια πιεστική δουλειά. Το να αναθέσεις μια εργασία σε έναν ασκούμενο –μόνον και μόνον για να τήν ξαναδουλέψεις κατά το πλείστον αυτής- δοκιμάζει την υπομονή και τα νεύρα και του πιο ‘άγιου’ δικηγόρου, αν υπάρχει τέτοιο είδος στον πλανήτη. Το πράγμα επιδεινώνεται σε επικίνδυνο βαθμό ως εξής: Πρώτον, οι περισσότερες νομικές εργασίες ολοκληρώνονται υπό μέτρια έως σημαντική πίεση χρόνου, η οποία κάνει την ανάθεση του έργου δυσκολότερη. Υπό την πίεση του χρόνου οι δικηγόροι καταφεύγουν σε «διαταγές» και χρήση αποχρωματισμένου έως υψηλού τόνου για να εκτελεστεί το έργο εντός των ανελέητων χρονικών ορίων. Ο χρόνος είναι ανελέητος και, συνεπώς, έτσι μπορεί να φαίνονται και οι δικηγόροι. Δεύτερον, η φύση της νομικής εργασίας τείνει να αφορά στην απορρόφηση στοιχείων του νόμου που είναι σπανίως αντιληπτά, αν όχι ουδόλως, από τον ασκούμενο. (Για να πούμε την αλήθεια ούτε οι δικηγόροι είναι τόσοι καλοί έξω από το πεδίο της εξειδίκευσής τους εξ αιτίας της πολυπλοκότητας των περισσότερων πεδίων, της ταχύτατης μεταβολής όλου του Δικαίου και των περιορισμένων ωρών εργασίας κατά την διάρκεια της ημέρας.) Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανατίθενται στους ασκουμένους οι πιο απλές νομικές εργασίες. Αυτός που αναλαμβάνει, όμως, τις «απλές» εργασίες συνήθως αντιμετωπίζεται και με λιγότερο προσοχή, αφού η εξ αντικειμένου χαμηλή «σημασία» του έργου του προσδιορίζει και την δική του σημασία μέσα στο γραφείο. Τρίτον, οι δικηγόροι είναι συχνά απλώς κουρασμένοι και αυτό εκφράζεται με την περικοπή της ευγένειας που απαιτεί πνευματική ενέργεια. Έχουν δουλέψει σκληρά για να φθάσουν εδώ που ευρίσκονται έχοντας συσσωρεύσει στην ταλαιπωρημένη πλάτη τους εκκρεμή δάνεια και συναφείς υποχρεώσεις. Το τελευταίο που χρειάζονται είναι «να αρχίσουν να τρέχουν γρηγορότερα τα περιστρεφόμενα αλογάκια του λούνα πάρκ»! Και όταν κάποιος είναι κουρασμένος οι ευγένειες και τα χαμόγελα εύλογα αντικαθίστανται από αναιτιολόγητες εντολές και κατηφή πρόσωπα, τα οποία δεν συμβάλλουν και στην δημιουργία του καλύτερου δυνατού κλίματος. Και, εν τέλει, οι δικηγόροι είναι εν γένει απαίσιοι managers. Το πώς αντιμετωπίζουν τους ασκουμένους δικηγόρους μερικές φορές είναι συγκρίσιμο με άτσαλο «κουμαντάρισμα» τυφλών στρατιωτών: Περιμένουν να λειτουργήσεις άψογα ως γρανάζι μιας μηχανικής διαδικασίας που σπανίως συνειδητοποιείς, διότι ακριβώς η εμπλοκή σου είναι αποσπασματική και μεμονωμένη μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μια μεγαλύτερη ακολουθία ενεργειών. Όταν δεν κατανοείς γιατί κάνεις κάτι και για ποιο τελικό σκοπό είναι πολύ εύκολο να τα κάνεις μαντάρα. Οι δικηγόροι τις περισσότερες φορές γνωρίζουν με ποιο τρόπο πρέπει να το κάνεις, αλλά λησμονούν πόσο εύκολο είναι να τα θαλασσώσεις. Και αυτό ξεχνούν να το λάβουν υπ’ όψη τους στην τελική τους κρίση για την ικανότητά σου. Ξεχνούν ότι είχαν χρέος να σε υποψιάσουν για τους κινδύνους. Αλλά προλαβαίνουν και ποτέ…

Η άλλη όψη του νομίσματος, δυστυχώς, για μας είναι ότι η «εκπαίδευσή» μας ως ασκουμένου είναι σχεδόν σίγουρα μια υπερβολικά πιεστική και καταθλιπτική διαδικασία. Προσέξατε ότι χρησιμοποίησα την λέξη ‘εκπαίδευση’ εντός εισαγωγικών; Αυτό δεν έγινε εική και ως έτυχεν. Δεν πρόκειται να λάβουμε κάποια εκπαίδευση με την ευγενική του όρου σημασία αυτής της κακομεταχειρισμένης λέξης.
Όχι, δεν πρόκειται. Γιατί η εκπαίδευσή μας τελείωσε με την λήψη του πτυχίου της Νομικής Σχολής. Τώρα είναι η ώρα της «εκπαίδευσης» στην δικηγορική πραγματικότητα, η ώρα της «τριβής» μας με τα αληθινά προβλήματα. Και θα αρχίσουμε επί τέλους να καταθέτουμε στην «νομική τράπεζά» μας ό,τι πολυτιμότερο θα κερδίζουμε τώρα: πείρα, πείρα και ακόμη περισσότερη πείρα που είναι και η καλύτερή μας επένδυση για το δικηγορικό μέλλον μας. Ο πάγκος της νομικής άσκησης, λοιπόν, απαιτεί δύο πράγματα: (1) την ικανότητα να φαινόμαστε, να ακουγόμαστε και να πράττουμε σαν επαγγελματίες, και (2) μια εύλογα ικανή τεχνική γνώση του πεδίου του δικαίου όπου κάνουμε άσκηση.

Ελπίζω να προσέξατε επίσης κάτι άλλο σχετικά με την προηγηθείσα παράγραφο: Δεν χρειαζόμαστε καμιά εκπληκτικά βαθειά γνώση του δικαίου για να είμαστε επιτυχής. Πράγματι, τέτοια ευρύτητα γνώσης ή κλίσης θα μπορούσε να μάς βλάψει, ιδίως βραχυπρόθεσμα. Λίγοι θέλουν ο υδραυλικός τους να μελετά μια αναθεωρημένη γενική θεωρία της Σχετικότητας, ενώ επισκευάζει τον νιπτήρα της κουζίνας τους. Θέλουν απλώς τον καταραμένο τους νιπτήρα διορθωμένο.

Οι δικηγόροι δεν θέλουν οι ασκούμενοι, μέσα σε κρίσεις ιδιοφυών συλλήψεων, να ασχολούνται με εναλλακτικές νομικές στρατηγικές. Δεν είναι αυτή η θέση τους προς το παρόν. Τούς θέλουν για να τελειώσουν τις τετριμμένες ως επί το πλείστον εργασίες που τούς ανέθεσαν και μάλιστα γρήγορα, ώστε να μπορέσουν να μελετήσουν οι ίδιοι την ακολουθητέα νομική στρατηγική. Για να αναλάβουν οι ασκούμενοι την ευθύνη και διαχείριση μιας υπόθεσης πρέπει πρώτα να περάσουν από τα απλά και, αφού μάθουν αυτά καλά, να προχωρήσουν στα σύνθετα. Υπομονή! Η δικηγορία δεν μαθαίνεται ούτε σε ένα ούτε σε δύο ούτε σε πέντε χρόνια: το αντικείμενό της είναι άπειρο και η μοναδική λύση του προβλήματος είναι η σ τ α δ ι α κ ή σ ώ ρ ε υ σ η π ε ί ρ α ς.

Τι άλλο φαίνεται παράξενο στους παραπάνω δύο παράγοντες;

Κοιτάξτε εκείνον που είναι πρώτος στην σειρά. Διακινδυνεύοντας να φανώ κυνικός, το στυλ να φαινόμαστε, να ακουγόμαστε και να πράττουμε σαν «σούπερ σταρ δικηγόροι» είναι σχεδόν πιο σημαντικό από το να είμαστε στην ουσία τέτοιοι.
Λιγότερο κυνικά, είναι σημαντικό για εμάς να νιώσουμε άνετα με τον νέο μας ρόλο ως επαγγελματίες. Αυτή η άνεση θα διαμορφωθεί, αφ’ ότου έχουμε εξοικειώσει τον εαυτό μας με το Δίκαιο (την ουσία του) και τις διαδικασίες του (λίγο στυλ). Μην το εκβιάσετε, αλλά καταλάβετε οπωσδήποτε ότι μέγα τμήμα της διαδικασίας οφείλεται σε έναν εσωτερικό προσανατολισμό. Γιατί ουδείς μπορεί να μάς κάνει να νιώσουμε άνετα με τον εαυτό μας.

Οπότε ας δείξουμε λίγη κατανόηση! Αργά ή γρήγορα εξ άλλου εμείς θα είμαστε που θα βρισκόμαστε στην δεινή τους θέση. Τώρα ίσως αυτό ακούγεται σαν ευχή και συγχρόνως κατάρα, αλλά μάλλον είναι μια προφητεία που κάθε φορά εκπληρώνεται ως ειρωνεία της τύχης προς συμμόρφωση και σωφρονισμό...

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML