Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Διαλέγοντας το δηλητήριό σας!

Διαλέγοντας το δηλητήριό σας!

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Αν είστε ακόμη στην Νομική Σχολή και σκέπτεστε το ενδεχόμενο έναρξης άσκησης σε δικηγορικό γραφείο, προσέξτε! Πολύ συχνά, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής, βλέπουν τον κόσμο των δικηγορικών γραφείων με άκριτα μάτια, και αυτό είναι εύλογο. Το πρόβλημα συνοψίζεται σε τρεις διαπιστώσεις: α) οι περισσότεροι φοιτητές δεν είναι εξοικειωμένοι με την δικηγορική πρακτική, β) υπάρχει μια αναγκαστικά στρεβλή και αναξιοκρατική διαδικασία «στρατολόγησης», και γ) στο ότι τα δικηγορικά γραφεία κυριαρχούν στην διαδικασία της δικηγορικής «αναπαραγωγής». Για πολλούς φοιτητές η διαδικασία συνεντεύξεων στα γραφεία ή στις επιχειρήσεις συνοψίζεται σε ένα ατελείωτο μονόλιθο. Κάθε γραφείο φαίνεται να κυνηγάει τα ίδια πράγματα και οι ερωτήσεις στις συνεντεύξεις μοιάζουν μεταξύ τους ως προς την επανάληψή τους και ως προς το άνοστο στην σύλληψή τους.

Δύο ερωτήσεις-παγίδες είναι οι κλασικότερες. Θα σάς ρωτήσουν:

1η Ερώτηση – παγίδα: «Σκοπεύετε να κάνετε μεταπτυχιακό;» Το πιθανότερο είναι να απαντήσετε καταφατικά, προκειμένου να δείξετε πόσο φιλομαθής νέος νομικός είστε. Λάθος! Η καταφατική ερώτηση μπορεί να προκαλέσει την απόρριψή σας, γιατί ο δικηγόρος τυγχάνει να σάς θέλει απολύτως αφοσιωμένους στις υποθέσεις του γραφείου του και όχι να έχετε το μυαλό σας στις εισηγήσεις και τις εξετάσεις του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Εξ άλλου, είναι λίαν πιθανό να μην έχει καμιά διάθεση να σάς πληρώνει, προκειμένου να παίρνετε εσείς άδειες για να διαβάσετε.

2η Ερώτηση – παγίδα: «Πότε θα πάτε στρατό;» Αν απαντήσετε ότι σκέφτεστε να κόψετε την αναβολή σας για να τελειώνετε, επειδή τώρα η θητεία διαρκεί μόνον ένδεκα-δώδεκα μήνες και θα περάσει γρήγορα, πάλι λάθος! Ουδείς δικηγόρος έχει την διάθεση να ταλαιπωρηθεί δύο μήνες να σάς εκπαιδεύσει στα βασικά και εσείς να ‘αποδράσετε’ στον τρίτο ή τέταρτο ή πέμπτο μήνα της άσκησης, μόλις είχατε αρχίσει, δηλαδή, να τόν αποζημιώνετε για τον πολύτιμο χρόνο που επένδυσε πάνω σάς. Μην διακόψετε, λοιπόν, την αναβολή σας για να πάτε στρατό, γιατί οι περισσότεροι δικηγόροι θέλουν ή προτιμούν έναν ασκούμενο για τουλάχιστον ένα (1) χρόνο! Η συλλογιστική που υποκρύπτεται πίσω από την πρακτική αυτή είναι εύλογη: Σού λένε, «κάνω επένδυση χρόνου και χρήματος μέχρι να σε εκπαιδεύσω, δεν μπορεί να σηκωθείς μέσα σε τρεις τέσσερις μήνες να φύγεις, τώρα που άρχισες να ‘αποδίδεις’».

Μην πέσετε στην παγίδα να τούς αφήσετε να επιλέξουν εκείνοι εσάς. Όσο μπορείτε, αντιστρέψτε (ή τουλάχιστον ισορροπήστε) το σενάριο: επιλέξτε εσείς αυτούς! Είναι στ’ αλήθεια (ή θα έπρεπε να είναι) ένα δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Πρέπει να αντιμετωπίζετε με κριτική τα δικηγορικά γραφεία την στιγμή που τα προσεγγίζετε. Εξ άλλου, στην περίπτωση της Αθήνας υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προσφορά εργασίας απ’ ό,τι ζήτησης για ασκουμένους. Γι’ αυτό στην Αθήνα οι ασκούμενοι αμείβονται, και αδρώς σε μερικές περιπτώσεις, σε σχέση με το έργο που παράγουν, εν αντιθέσει προς τις άθλιες συνθήκες ‘δωρεάν’ ασκουμένων που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχίες της Χώρας. Μπορεί μεν να είστε και ευγνώμονες απέναντι στο πρώτο γραφείο που φαίνεται ότι θα σάς προσλάβει, αλλά ούτε πρέπει να δείχνετε κάτι τέτοιο ούτε πρέπει να το νιώθετε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί προτιμούν έναν ασκούμενο που τα κάνει όλα και ξέρει και λίγα νομικά παρά μια γραμματέα που θα πρέπει να της πληρώνουν το ΙΚΑ κτλ!

Για να επιτύχετε το γραφείο που σάς ταιριάζει ρίξτε μια βαθιά ματιά στον εαυτό σας. Τι πραγματικά θέλετε; Σε τι προσιδιάζει περισσότερο η προσωπικότητά σας; Αν ανήκετε λ.χ. στην κατηγορία των «μελετηρών φοιτητών» και έχετε υψηλό μέσο όρο πτυχίου, τότε επιδιώξτε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο ενός από τους ‘τηλεοπτικούς’ δικηγόρους, διότι υπάρχουν πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Υπάρχουν δικηγορικά γραφεία που προσλαμβάνουν ασκουμένους μόνον όταν έχουν βαθμό πτυχίου από οκτώ (8) και πάνω! Αλλά ακόμη και τότε, είναι ανάγκη να είστε κριτικοί, όχι φαντασμένοι ή θύματα (το ίδιο πράγμα είναι άλλως τε!). Θα πρέπει να κοιτάζετε πέρα από τα ωραία γραφεία, την πανοραμική θέα και τα φαντεζί γεύματα. Ψάξτε για προσωπικότητα. Σάς μιλώ πολύ σοβαρά. Γιατί είναι εκεί που θα νιώσετε για μήνες ή και χρόνια είτε σε παράδεισο είτε σε κόλαση. Κοιτάξτε πέρα από την υπερβολή των ‘χολιγουντιανών’ δικηγορικών γραφείων. Κοιτάξτε, αντ’ αυτού, από «πού πραγματικά έρχεται» το δικηγορικό γραφείο και ποια θα είναι η θέση σας και οι προοπτικές σας εκεί μέσα. Μην ανησυχείτε, δεν σάς προτείνουμε μια χίμαιρα! Και πάλι σάς λέμε να κοιτάξετε το συμφέρον σας, αφού όμως πρώτα κατανοήσετε ποιο είναι.

Για να γίνουμε πιο επιστημονικοί ας διαιρέσουμε την δικηγορία σε τρεις βασικούς τομείς: συμβουλευτική, μαχόμενη και διαχειριστική (μεσιτική) δικηγορία. Είναι πολύ διαφορετική η ζωή του δικηγόρου ανάλογα με την επιλογή του είδους της δικηγορίας που θα ασκεί. Η συμβουλευτική δικηγορία ταυτίζεται με σημαντική αποχή από τα δικαστήρια και βρίσκεται στον αντίποδα της γνωστής σε όλους μας μαχόμενης δικηγορίας που ‘ζει και αναπνέει’ στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η διαχειριστική δικηγορία είναι κάπου ανάμεσα στα άλλα δύο είδη προσεγγίζοντας πιο πολύ την συμβουλευτική δικηγορία, γιατί έχει να κάνει συνήθως με την διαχείριση ξένων περιουσιών, πράγμα που μπορεί, όμως, να απαιτεί και την τακτική συμμετοχή σας στην δικαστηριακή κονίστρα. Η προσωπικότητά σας και το ταλέντο σας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πιο από τα τρία ‘δηλητήρια’ θα δοκιμάσετε και τελικά θα σάς αρέσει. Το επάγγελμά μας έχει πολλά να κάνει με έναν ιδιότυπο μιθριδατισμό.

Αν νιώθετε χαμένος ή αβέβαιος για τις νομικές σας επιθυμίες, τότε βρείτε ένα δικηγορικό γραφείο, όπου οι δικηγόροι δίδουν βάρος στην καθοδήγηση. Είναι ειρωνεία, αλλά τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία είναι συνήθως καλύτερα σε αυτό… γιατί πρέπει να είναι. Και γιατί, επειδή έχουν πολύ δουλειά, ο ασκούμενος μαθαίνει περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο. Έτσι, ακόμη και αυτός που έχει την μικρότερη αυτοπειθαρχία, μαθαίνει, θέλει δεν θέλει. Εκτός βέβαια ορισμένων μεγάλων δικηγορικών γραφείων που είναι εξειδικευμένα και έτσι θα μάθετε πολλά για τμήμα μόνον του Δικαίου ή ορισμένων που χρησιμοποιούν τους ασκουμένους κυριολεκτικά ως «κλητήρες γενικών καθηκόντων», εξειδίκευση την οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να αποφύγετε! Αν σάς αρέσουν τα μικρότερα δικηγορικά γραφεία (και τα μικρότερα δικηγορικά γραφεία, ιδίως εκείνα που ασκούν γενική δικηγορία, είναι εν γένει πιο ‘ομαλά’ μέρη για την άσκηση), τότε θα πρέπει να καταλάβετε ότι το πιθανότερο είναι ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της ευθύνης για την εκμάθηση και αυτοδιδασκαλία θα επωμισθείτε ο ίδιος. Αν δεν έχετε αυτοπειθαρχία, τότε πηγαίνετε σε ένα μεγαλύτερο γραφείο, τουλάχιστον μέχρις ότου ξεφορτωθείτε την «βοηθητική ρόδα».

Οι τράπεζες (δημόσιες και ιδιωτικές) και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι μακράν η καλύτερη επιλογή με όρους μισθολογικούς και «τυπικού» περιβάλλοντος εργασίας.

Ο μισθός είναι προκαθορισμένος σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν είναι δυνατό να σάς εκμεταλλευτούν. Αν έχετε και ‘μέσο’ με προοπτική να ‘κολλήσετε’ μονίμως σε μια τράπεζα, τότε κερδίσατε το ‘νομικό λόττο’. Ως δικηγόροι της τράπεζας θα παίρνετε έναν πολύ καλό μισθό και, άμα λάχει, θα έχετε και δουλειές στο δικό σας γραφείο. Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να δίνουν καλά χρήματα, αλλά αν δεν έχετε ισχυρές γνωριμίες δεν πρόκειται να μείνετε εκεί. Θα αναγκαστείτε πάλι να βγείτε στον δρόμο αναζητώντας να γίνετε συνεργάτης-δικηγόρος σε κάποιο δικηγορικό γραφείο και μάλιστα από το πουθενά.

Εξ ίσου καλά από απόψεως μισθολογικής είναι και η άσκηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπου η εργασία είναι εξαιρετικά ελαφρά και το ωράριο ευέλικτο για τον ασκούμενο. ωστόσο μην περιμένετε να μάθετε δικηγορία εκεί ούτε φυσικά να παραμείνετε ως κανονικός δικηγόρος, εκτός αν είστε εξοπλισμένος με ισχυρό ‘μέσο’.

Καλό είναι να διαλέξετε ένα γραφείο με προοπτικές, για την ακρίβεια, με την δική σας προοπτική. Και εννοώ εκείνο το γραφείο, όπου υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συνεχίσετε εκεί και μετά το πέρας της άσκηση ως νέος δικηγόρος. Εκτός, βέβαια, αν ήδη έχετε σκοπό να ανοίξετε δικό σας δικηγορικό γραφείο μόνος ή μαζί με άλλους, γιατί πάντοτε θέλατε να είστε κύριος του γραφείου και του εαυτού σας. Προσοχή, όμως, καιροί ου μενετοί: οι εποχές έχουν αλλάξει και όλο και περισσότεροι δικηγόροι συσσωματώνονται σε μεγάλα γραφεία για να επιβιώσουν του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Το να ανοίξετε δικό σας γραφείο σημαίνει ότι πηγαίνετε κόντρα στο ρεύμα. Αν κερδίσετε, όμως, θα είστε όχι μόνον δύο φορές πιο υπερήφανος, αλλά και δύο φορές καλύτερος δικηγόρος και επαγγελματίας.

Αν πάλι είστε τελείως κυνικός, σώστε τον εαυτό σας και τα δικηγορικά γραφεία από τον κόπο να ασχοληθούν μαζί σας… βρείτε κάτι άλλο. Η συμπλεκτική κατασκευή της προηγούμενης πρότασης ήταν σκόπιμη, παρεμπιπτόντως. Δεν θα είστε πολύ ευχάριστος στους άλλους –ούτε και στον εαυτό σας!- αν είστε μίζερος. Επεκτείνετε την έρευνά σας. Υπάρχουν πολλά ακόμη εκεί έξω για τους πρόθυμους να εξερευνήσουν. Το ότι έχετε πτυχίο της Νομικής Σχολής δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την απορρόφησή σας στο τομέα του δικηγορικού λειτουργήματος.

Είναι απαραίτητο επίσης να αποσείσετε την ιδέα ότι θα πρέπει να περιπλανηθείτε σε όσες το δυνατό περισσότερες συνεντεύξεις το επιτρέπουν οι βαθμοί σας, να πάτε σε συνεντεύξεις σε εκείνα τα γραφεία εκείνων των αρχικών συνεντευκτών που απλώς δεν σάς προκάλεσαν εμετό και να δεχτείτε με ευγνωμοσύνη την καλύτερη (την καλύτερα πληρωμένη) προσφορά που πέφτει στον δρόμο σας. Σίγουρα, η άγρια και αφιλόξενη αγορά εργασίας έχει πολλά να κάνει (πάρα πολλά!) με το επίπεδο ευγνωμοσύνης -και απελπισίας-, αλλά μην προσπαθήσετε να πάρετε το δικό σας τμήμα της διαδικασίας στα σοβαρά.

Για ένα καλό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι σημαντικό να τούς κρίνετε όσο σάς κρίνουν και εκείνοι. Αν αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά στο ζεστό γραφείο του σπιτιού σας και περισσότερη ανεργία, τότε να έχετε έτοιμο εκείνο τον αριθμό για την εναλλακτική απασχόληση στο συνοικιακό pizza-delivery. Καταναλώνοντας λίγες ώρες από τον φοιτητικό σας χρόνο μπορεί να σώσει από εκατοντάδες ώρες δαπανηρού τιμολογούμενου χρόνου γεμισμένου με δυσφορία. Μην ανησυχείτε μήπως δεν βρείτε να κάνετε την άσκησή σας κάπου. Ο ασκούμενος δικηγόρος είναι μια δελεαστική εργατική δύναμη που είναι επιθυμητή, ακόμη και από μικροσκοπικά γραφεία. Επίσης μην ανησυχείτε για το βιογραφικό σας. Εκτός του ότι είναι άχρηστο σε περίπτωση γνωριμίας, η πλειοψηφία των δικηγόρων ελάχιστα το λαμβάνει υπ’ όψη, αν το ζητήσουν καν. Και αυτό, γιατί τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται κανονικούς δικηγόρους, αλλά άτομα με καπατσοσύνη, ικανοποιητική ευφυΐα και στοιχειώδεις γνώσεις νομικών για να φέρουν εις πέρας τις απλές εργασίες που θα τούς αναθέτουν (βλ. ‘ταχυμεταφορές', προπλασματική σύνταξη δικογράφων, καταθέσεις αιτήσεων και αγωγών κτλ.), αλλά κυρίως προσωπικότητα και χαμηλές απαιτήσεις.

Ultimum refugium για τον απελπισμένο ασκούμενο είναι οι δεκάδες αγγελίες. Θα τις βρείτε στις εφημερίδες αγγελιών, στο Διαδίκτυο, στον εκάστοτε υπεύθυνο του ΔΣΑ κτλ, ο οποίος θα σάς εγχειρίσει ολόκληρο κατάλογο από δικηγορικά γραφεία που αναζητούν ασκούμενο, και διάσπαρτες στα κτήρια της Ευελπίδων, όπου είναι η σφηκοφωλιά όλων των δικηγόρων! Τώρα και στην αφιερωμένη για κατηγορία «Αγγελίες» αυτού εδώ του δικτυακού τόπου.

Το πιο ορθό, όμως, θα ήταν να εξαντλήσετε πρώτα όλες τις γνωριμίες σας στον κόσμο της δικηγορικής και μετά να αξιοποιήσετε τις «Μικρές Αγγελίες». Η γνωριμία-μέσο σώζει ζωές και καριέρες! Αν έχετε κάποιον γνωστό πηγαίνετε σε αυτόν πρώτα, αλλά μην νομίζετε ότι τάχα θα είσαστε σαν στο σπίτι σας. Αυτό δεν θα συμβαίνει, ακόμη και αν δουλεύετε στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα σας. Γιατί άλλο δουλειά και άλλο σπίτι. Βοηθάει πολύ πάντως για μια εξόχως ομαλή μετάβαση. Προτιμήστε να πάτε μέσω γνωριμίας και γιατί, εκτός του ότι μπορεί (δεν είναι σίγουρο!) να αντιμετωπίσετε ένα πιο πολιτισμένο και ευγενικό περιβάλλον, αν κάτι, ο μη γένοιτο, πάει στραβά, δεν θα είστε μόνος σας εναντίον όλων.

Μην παραμελήσετε, επίσης, να λάβετε υπ’ όψη σας το δεδομένο των συγκοινωνιών. Προσέξτε πολύ αυτήν την πτυχή, όταν επιλέγετε δικηγορικό γραφείο για την άσκησή σας, γιατί ο ασκούμενος χρησιμοποιεί πολύ τις συγκοινωνίες και η θέση του γραφείου μπορεί να επιδεινώνει τα οπωσδήποτε μακρά ταξίδια που θα κάνετε κάθε ημέρα προς και από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία, τα γραφεία συναδέλφων κοκ. Όσο πιο κεντρικό είναι ένα γραφείο τόσο το καλύτερο για τον ασκούμενο!

Είναι ένα παράδοξο της ζωής να γνωρίζουμε τι θέλουμε όταν πια είναι πολύ αργά. Αυτό επιδεινώνεται από τις μοντέρνες καριέρες που πρέπει να επιλεγούν και να αναπτυχθούν όλο και νωρίτερα, όλο και ταχύτερα. Κάντε ό,τι μπορείτε για να είστε από τους λίγους τυχερούς που επέλεξαν με σοφία την πρώτη φορά.

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML