Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Βρίσκοντας τον Δρόμο σας!

Βρίσκοντας τον Δρόμο σας!

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2009

Από την πρώτη ημέρα στην Νομική Σχολή θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε σοβαρά σχετικά με το ποιος τομέας του Δικαίου σάς ενδιαφέρει περισσότερο. Εάν είστε ανάμεσα στους λίγους τυχερούς που, μάλλον από το νηπιαγωγείο, ξέρατε ότι θέλατε να γίνετε σούπερ σταρ συνήγορος ή υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων, ή ειδικός στις υποθήκες και κατασχέσεις-εκπλειστηριάσεις, ή… ό,τι άλλο, συγχαρητήρια! Θα σώσετε τον εαυτό σας από πολύ χρόνο και διασπαθισμένη ενέργεια για τις συνήθεις μαιανδρικές έρευνες για μια αναπαυτική "γωνιά" σε ένα δικηγορικό γραφείο. Για όλους τους άλλους, τώρα είναι η εποχή να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτή την θεμελιώδη επιλογή. Όχι, επειδή τάχα αυτό είναι το νόημα της ζωής, αλλά γιατί αυτό είναι το μονοπάτι προς την επιβίωση στον χώρο του Δικαίου. Μόνον οι δικηγόροι των επαρχιών, οι πεινασμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν μόνοι τους και οι ευγενικοί γηραιοί δικηγόροι που φέρνουν την "βροχή" μπορούν να διεκδικήσουν γενική άσκηση του επαγγέλματος.

Μην κυνηγήσετε οτιδήποτε τυχαίνει να είναι "in" ειδικότητα αυτήν την περίοδο, εκτός αν σας αρέσει πραγματικά. Γιατί πρώτον, όπως με οτιδήποτε άλλο στην ζωή, τα "in" πράγματα αλλάζουν… και από "in" γίνονται "out"! Για μια δεκαετία ή περισσότερο, τα κτηματομεσιτικά είχαν πολλή δουλειά. Μετά οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές… πιο μετά οι πτωχεύσεις. Το περιβαλλοντικό δίκαιο ενδυναμώνεται και οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά.

Καταλάβατε την εικόνα;

Δεύτερον, δεν έχει σημασία. Σάς αρέσει; Επιλέξτε την ειδικότητά σας και μην την αφήσετε να σάς επιλέξει αυτή. Πολλοί ασκούμενοι πέφτουν σε έναν τομέα του δικαίου και βρίσκουν τους εαυτούς τους παγιδευμένους εξ αιτίας του μεγάλου κόστους της εξειδίκευσης και την καθιερωμένης πρακτικής. Μολονότι οι ειδικότητες δεν είναι ακριβώς ο λάκκος με τα λεοντάρια, όταν θα έχετε "στενέψει" την πρακτική σας εξάσκηση και έχετε αποκτήσει κάποιο βάθος, θα απαιτείται ουσιώδης και σημαντική προσπάθεια για να απεμπλακείτε για να "ταξιδεύσετε" αλλού. (Φυσικά προβληματισμοί, όπως οι παραπάνω, απασχολούν μόνον ανθρώπους που θέλουν να είναι συνεπείς επαγγελματίες, γιατί μπορείτε να ασχοληθείτε με όλους τους τομείς, αλλά απλώς θα εξαπατείτε τους πελάτες και τους εαυτούς σας ότι ασκείτε δικηγορία και όχι αλητεία.)

Εξετάστε με προσοχή τα χαρακτηριστικά των διάφορων ειδικοτήτων. Είναι εκπληκτικό το πώς οι άνθρωποι πέφτουν σε ορισμένες ειδικότητες –ή ακόμη σε κύριους κλάδους είτε δικών είτε συναλλακτικής δικηγορίας – δίχως σοβαρή σκέψη σχετικά με το τι τους ταιριάζει περισσότερο.

Αν σάς αρέσουν οι άνθρωποι, τότε ασχοληθείτε με εκείνους τους τομείς που περιλαμβάνουν πολλή επαφή με τους πελάτες, όπως η δίκη, ο μεσιτικός σχεδιασμός, οικογενειακό ή ποινικό δίκαιο, ορισμένη διοικητική δουλειά (πιστέψτε το ή όχι!), κοινωνικού ενδιαφέροντος εργασία και τα συναφή. Αν βρίσκετε ελκυστικούς τους αριθμούς και δεν πήγατε στην Νομική Σχολή ακριβώς για να μην τους ξαναδείτε ποτέ πια στην ζωή σας (όπως έκανα εγώ!), τότε κοιτάξτε για εμπορική ή φορολογική πρακτική. Αν ενδιαφέρεστε να βρεθείτε κοντά σε πλούσιους ανθρώπους, πηγαίνετε σε μεγάλες δικηγορικές φίρμες. Αν ενδιαφέρεστε πάρα πολύ να συγχρωτίζεστε με πλούσιους ανθρώπους, ασχοληθείτε με τον μεσιτικό σχεδιασμό, το ναυτικό δίκαιο και την διαχείριση περιουσιών. Αν σάς αρέσει, αντιθέτως, ο αντίστροφος σνομπισμός του να είστε κοντά σε φτωχούς ανθρώπους, υπάρχει πολλή pro bono δουλειά με κοινωνική διάσταση. Αν πάλι ποθείτε την θερμή προστασία μιας βιβλιοθήκης βρείτε μια καλή ερευνητική θέση (οι περισσότερες είναι σε γραφεία, τα οποία, παρεμπιπτόντως, μπορεί να συνιστούν ιδιαιτέρως καλό περιβάλλον εργασίας). Ή επικοινωνήστε με κάποιον από τους εκδοτικούς οίκους νομικών βιβλίων. Πάντοτε ψάχνουν για έναν δύο διαθέσιμους χλωμούς βιβλιοφάγους, αν και τελευταίως, η καριέρα σε εκδοτικό οίκο υπόσχεται πολλά.
Αν θέλετε να μεγαλοπιαστείτε, τα δικαστήρια μπορεί να είναι το εισιτήριό σας για αυτόν τον προορισμό. Μην ανησυχείτε για την αμοιβή. Δεν θα πεινάσετε (και όταν πληρώνεστε με την ώρα η αμοιβή δεν είναι καθ’ όλου κακή). Η δικηγορία σε υποθέσεις στον δεύτερο βαθμό (εφετεία κτλ.) είναι απαιτητική, αλλά αξίζει τον κόπο, αν γνωρίζετε πολύ καλά την τέχνη της δικηγορίας και ασφαλώς είναι δυνατή μετά από το απαραίτητο διάστημα που απαιτεί ο νόμος για να σάς απονεμηθεί ο τίτλος του παρ’ εφέταις δικηγόρου. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή του ονείρου: αυτό το όνειρο ανήκει τους συναδέλφους μας που δεν πολυαγαπούν την μαχόμενη δικηγορία. Είναι αυτοί που το βλέπουν καθαρά βιοποριστικά το ζήτημα. Να μπορέσω να συνεργαστώ με κάποια τράπεζα και να βγάζω καμιά δεκαριά προσημειώσεις και άλλες τόσες διαταγές πληρωμής τον μήνα. Ως γνωστόν αυτές οι δύο νομικές εργασίες δεν είναι και τόσο νομικές, απαιτούν ως διεκπεραιωτικές ελάχιστη νομική εργασία και έχουν τον καλύτερο λόγο απόδοσης εργατωρών προς αμοιβή!

Αν, αντιθέτως, θέλετε άμεσα δικαστηριακή εμπειρία, τρέξτε -μην βαδίσετε απλώς- και γραφτείτε στον κοντινότερο κατάλογο με τους συνηγόρους που η Πολιτεία διορίζει στους κατηγορούμενους που δεν (μπορούν να) έχουν. Θα σάς εκδοθεί ένα πάσο στην πρώτη σειρά για τα καλύτερα δικαστικά δράματα, την στιγμή που οι συνάδελφοι των δικηγορικών γραφείων θα φθείρουν τις περισσότερες ώρες τους στα "επιχρυσωμένα" γραφεία τους με εξαίρεση κάποιες μικρές "εκδρομές" στα δικαστήρια.

Εάν, μετά από αρκετή αναζήτηση ψυχής, είστε ακόμη αβέβαιος για το ποιον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσετε, αλλά έχετε μια ελπίδα να διεισδύσετε σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία… προτιμήστε την μεγάλη εταιρεία. Μπορεί να μην σάς αρέσει, αλλά θα είναι μετά ευκολότερο να πάτε οπουδήποτε αλλού από εκεί παρά το αντίστροφο. Οι παλαιότεροι δικηγόροι των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών είναι περισσότερο από μετρίως προκατειλημμένοι ενάντια στους δικηγόρους από μικρά γραφεία. Είναι θετικά κατάπληκτοι με τους πολλούς, μα πολλούς (!), πρώην νεότερους δικηγόρους τους που 'έχουν εγκαταλείψει το πλοίο'. (Ακόμη και οι παλαιότεροι δικηγόροι των μικρών δικηγορικών γραφείων φέρουν την προκατάληψη). Και μπορεί να εκπλαγείτε και να σάς αρέσει το περιβάλλον στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Πού ξέρετε;

Πάντως προσπαθήστε να αποφύγετε τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που βλέπουν τους νεαρούς δικηγόρους σαν δουλοπάροικους ή, στην χειρότερη περίπτωση, ως αναλώσιμους για τις σκοτεινές τους δουλειές. Προσφάτως έγινε γνωστό ένα κόλπο που υπήρχε εδώ και χρόνια: ο 'μεγαλοδικηγόρος', αφού προσελάμβανε έναν νέο δικηγόρο με πλουσιοπάροχη αμοιβή για στάχτη στα μάτια, σιγά σιγά τον έμπαζε στα κόλπα, "υπόγραψε εδώ, υπόγραψε και εκεί", και, όταν έλθει μια μέρα ο εισαγγελέας, αυτός θα υπέγραφε και το εισιτήριο του σωφρωνιστικού καταστήματος!

Σε κάθε περίπτωση σάς περιμένει τρέξιμο! Αυτοί που λέγουν ότι η δικηγορία είναι μια καθιστική εργασία, απλώς δεν ξέρουν τι λένε! Στα χιλιόμετρα που διανύει ένας δικηγόρος τον συναγωνίζεται μόνον ο δικαστικός επιμελητής. Και θα τρέξετε τόσο μέχρι να βρείτε αυτό που θέλετε όσο και μέχρι να πρωτεύσετε σε αυτό!

Εάν, αντιθέτως, προτιμάτε να κοιμάστε… Μπιπ! Λυπούμαστε. Έχετε φθάσει σε μια καριέρα που έχει διακοπεί. Παρακαλώ ξαναπροσπαθήστε!

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML