Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι) arrow Από τον αδέξιο φοιτητή στον επιδέξιο δικηγόρο

Από τον αδέξιο φοιτητή στον επιδέξιο δικηγόρο

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Το πρώτο σας εξάμηνο ως ασκούμενοι δικηγόροι θα είναι ένα από τα πιο αγχωτικά που θα έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα.

Όχι, αυτό δεν είναι ακριβές. Το πρώτο σας εξάμηνο ως ασκούμενοι δικηγόροι θα είναι το πιο αγχωτικό και κουραστικό που θα αντιμετωπίσετε ποτέ στην ζωή σας! Και αν έχετε εισαχθεί συγχρόνως και σε κάποιο απαιτητικό μεταπτυχιακό, ακόμη χειρότερα! Ούτε το πρώτο έτος σας στην Νομική Σχολή δεν θα συγκρίνεται με αυτό, επειδή εκεί, τουλάχιστον, ήσαστε το αφεντικό του εαυτού σας. Τότε μπορούσατε με κάποιο μικρό τρόπο να ελέγχετε τον καθημερινό σας βίο, έστω στην μανιώδη βιασύνη σας να κυριαρχήσετε σε εκείνους τους ‘εξωγήινους’ κανόνες δικαίου που έπεφταν βροχή στο χέρσο από νομική άποψη μυαλό σας. Στην πραγματική ζωή του νομικού, όμως, δεν θα έχετε καμία τέτοια πολυτέλεια.

Ίσως ούτε αυτό είναι ακριβώς σωστό. Θα έχετε σχετικά έναν αρκετά ευρύ από λεπτό σε λεπτό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας, αλλά με ένα μεγάλο τίμημα: η μεγάλη πίεση σε σας να προλάβετε τις προθεσμίες και να ολοκληρωθεί η γρήγορη επεξεργασία των δικογράφων θα κάνει κάθε ένα από εκείνα τα λεπτά να φαίνονται, όπως τα αγνώμονα παλιόπαιδα στην γειτονιά που σάς προσπερνούν τρέχοντας επιδεικτικά ενώπιόν σας. Θα μάθετε σύντομα, όπως μαθαίνουν οι νέοι επαγγελματίες σε κάθε πειθαρχημένο χώρο εργασίας, ότι η ζωή σας δεν είναι εντελώς δική σας.

Σκεφθείτε λίγο αυτό: οι παθολόγοι ιατροί στα νοσοκομεία αναμένεται να ανταποκριθούν στους ασθενείς τους με γνώμονα τις ανάγκες της ιατρικής επιστήμης και της χρόνιας έλλειψης προσωπικού, προσηλωμένοι σε ένα ρολόι που καθορίζει σαν αφεντικό την ζωή τους. Οι κειμενογράφοι των εφημερίδων είναι αιχμάλωτοι στο ρυθμό ενός παρόμοιου ρολογιού-αφεντικού, οι οποίοι εξωτερικεύουν τις απογοητεύσεις τους στους καταπονημένους, ως υποχρεωμένους να τελειώσουν σε μη ρεαλιστικές προθεσμίες, συντάκτες τους. Λίγοι και λίγα είναι διαθέσιμα…

Και εσείς; Και εσείς αναμένεστε να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες των πελατών σας και των δικηγόρων που έχετε πάνω από το κεφάλι σας. Αυτό είναι και τα δύο, και καλύτερο και χειρότερο απ’ ό,τι ακούγεται. Καλύτερο επειδή το να είστε οι σύμβουλοι του «βασιλέως» έχει τα προνόμιά του. Χειρότερο επειδή ο ‘βασιλεύς’ μπορεί να είναι -και συχνά είναι- και απαιτητικός και ανεπιεικής. Σε αυτό το δικηγορικό πανηγύρι, η ψυχολογική σας επιβίωση υπό την Δαμόκλειο Σπάθη του ανεπανόρθωτου λάθους είναι, στην καλύτερη περίπτωση, δύσκολη.

Όσοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο θέλουμε να σάς πούμε τι θα αντιμετωπίσετε, επειδή εν μέρει κανείς δεν μάς το είπε. Το πρώτο μας έτος ως ασκούμενοι ήταν ιδιαίτερα αντίξοο, όχι μόνο λόγω της εγγενούς πίεσης λόγω απειρίας, από την οποία αληθινά δεν ενοχληθήκαμε τόσο, αλλά και λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σε ένα καθεστώς σχεδόν πλήρους έλλειψης καθοδήγησης.

Παρά ταύτα –ή– ίσως λόγω των πολλών σφαλμάτων μας, το παρόν πρέπει να αποδειχθεί χρήσιμο σε σας, τους πρόθυμους νέους πτυχιούχους της Νομικής, οι οποίοι, με τους ‘συμπατριώτες’ σας, θα εποικήσετε τα δικηγορικά γραφεία όλων των ποικιλιών από την Κρήτη μέχρι το Σουφλί. Είτε στις μεγάλες εταιρίες, τις μικρές εταιρίες, τα δικαστήρια, τα δικηγορικά γραφεία στο περιθώριο της μάχιμης δικηγορίας, τα τραπεζικά σώματα δικηγόρων, είτε στα στρατοδικεία, οι περιεχόμενες στο παρόν πόνημα αρχές ισχύουν για όλους.

Με κάθε συνείδηση έλλειψης ταπεινοφροσύνης εκ μέρους μας, σάς ανακοινώνουμε ότι αυτές οι αρχές ισχύουν επίσης για την διαδικασία άσκησης που είναι ο προθάλαμος των ιεροτελεστιών της μετάβασης στη ζωή κάθε νέου επαγγελματία, οιοδήποτε το επιλεγμένο πεδίο πρακτικής.


Η ζούγκλα των δικηγορικών γραφείων

Προς διευκόλυνσή σας, και όντες σκλάβοι στον νόμο των πιθανοτήτων, θα ασχοληθούμε κυρίως με τα δικηγορικά γραφεία. Το αρχετυπικά μεγάλο νομικό γραφείο είναι το πρότυπο στο εξωτερικό και έχει την δυναμική να γίνει και εδώ. Οι περισσότερες θέσεις είναι λιγότερο επίσημες, ευτυχώς. Εν τούτοις, όπως γίνεται στην ζωή, πρέπει και εδώ να προσαρμοστείτε για να συναντήσετε το περιβάλλον σας, όπως και αυτό σάς συναντά. Εάν όχι, θα εκπλαγείτε από την άσβεστη ικανότητα της ‘ζούγκλας της αγοράς’ να κατανικά οιαδήποτε προσπάθειά σας να τήν τιθασεύσετε. Ένα, στη χειρότερη περίπτωση, ‘νομικό’ σενάριο για τον πιο εγκάρδιο πεσιμιστή.

Οπότε, κάνετε τον κόπο να παρακολουθήστε ταινίες με πρωταγωνιστή τον κλάδο μας, όπως το «The Firm» με τον Τομ Κρουζ και το «Changing Lanes» με τους Μπεν Άφλεκ και Σάμιουελ Τζάκσον, μόνον και μόνον επειδή είναι οι μοναδικές που θα σάς εισαγάγουν μερικώς στον βίο των αδηφάγων δικηγορικών γραφείων στον ανταγωνιστικό κόσμο των επιχειρήσεων, αν και τείνουν να υπερβάλλουν για τις έμφυτες πιέσεις στη μετάβαση από τον πτυχιούχο Νομικής Σχολής στον νέο δικηγόρο. Ωστόσο, και πάλι, εσείς οι τεταρτοετείς ή πτυχιούχοι θα βγείτε έξω σε έναν αινιγματικό κόσμο που θα σάς καταπλήσσει, καθώς θα αγωνίζεστε να βρείτε τον ρυθμό σας σε ένα άθλημα πιο παράξενο και από το βάδην.

Ακόμη και αν ανακαλύψετε έναν ‘νομικό παράδεισο’, όπου τα χαμόγελα και η ευγένεια κάθε ημέρα επιδρούν ιαματικά, υιοθετήστε το ρητό από τους πρόσκοπους: «Έσω έτοιμος!» Οι δικηγόροι είναι συνήθως εγωιστές, ισχυριγνώμονες, αρέσκονται στους μονολόγους, είναι επιρρεπείς στην καχυποψία και γι’ αυτό αδυνατούν να συστήσουν γνήσιους φιλικούς δεσμούς με το ανθρώπινο περιβάλλον τους. Προσπαθείστε να τους κατανοήσετε και να έχετε μια φιλική και γνήσια ανθρώπινη προσέγγιση, αλλά συγχρόνως να είστε προσηλωμένος σε μια διαφορετική -και συχνά απέραντα πιο ενδιαφέρουσα- μοναχική πορεία, διότι ποτέ δεν ξέρεις…. Οραματιστείτε, λοιπόν, στο μυαλό σας μια πρόσοψη δικηγορικού γραφείου που περιγράφει τις δικές σας γενναίες προσπάθειες...


Δικηγόρος γίνεστε πολύ αργότερα απ’ ό,τι νομίζετε

Δεν είστε δικηγόρος όταν τελειώνετε την Νομική Σχολή. Ούτε, φυσικά, γίνεστε δικηγόρος μετά από το πέρασμα σας από τις εύκολες και ευσπλαχνικές εξετάσεις του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, με τις οποίες ανακηρύσσεσθε επισήμως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου. Και μία ακόμη αλήθεια: ο νέος δικηγόρος μικρή διαφορά έχει από τον ασκούμενο δικηγόρο. Όταν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε έναν πελάτη ή έναν αντίδικο και, κατά μείζονα λόγο, έναν δικαστή χωρίς μια ακαταμάχητη τάση να εκθέσετε το πρωινό σας έδεσμα σε κοινή θέα λόγω άγχους... τότε θα είστε δικηγόρος!

Η φήμη μεταξύ των περισσότερων δικηγόρων (που βασικά ενισχύει την δική τους αυτοεπιβεβαίωση και το δικό τους εγώ!) είναι ότι, εάν είστε αντάξιοι, θα σάς έλθει αυτό που σάς αρμόζει (εάν, πράγματι, ήδη μαγικά δεν το κατέχετε). Αυτά είναι ανοησίες! Λίγοι ασκούμενοι, ή και νέοι δικηγόροι, έχουν αυτό που χρειάζεται πέρα από την παρότρυνση «ΕΜΠΡΟΣ!» από φίλους και συγγενείς, και εκείνοι οι λίγοι που μπορεί να το έχουν, μπορεί να είναι περισσότερο -όχι λιγότερο- επιρρεπείς στα προβλήματα από την αναποφασιστικότητά τους, γιατί ο άπειρος ραδίως παγιδεύεται από την επιφυλακτικότητα και τις λεπτομέρειες. Μια δικαιότερη απαίτηση από τους δικηγόρους-εργοδότες θα ήταν μια ομαλή και ταχεία μετάβαση από τον τύπο του «αρχάριου» νομικού στον αξιόπιστο (και κερδοφόρο) ασκούμενο. Σε αυτήν την σπάνια ομαλή (και πάντα χρονοβόρο) μετάβαση, οι περισσότεροι ασκούμενοι υποφέρουν στην σιωπή.

Μολονότι καμία διαδικασία ωρίμανσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άπονη, αυτή στην νομική άσκηση είναι ιδιαίτερα καυστική. Η αποδοχή από πελάτες και συναδέλφους, όταν (... ή εάν) έρχεται, είναι συχνά πάρα πολύ αργή, σε εξευτελιστικό βαθμό, και πάρα πολύ μοχθηρή. Ή, ίσως χειρότερα, πάρα πολύ δειλά δοσμένη. Η ‘δικηγορική πιάτσα’ μπορεί να είναι ένα πολύ ύπουλο και σκοτεινό μέρος…

Μερικές φορές, αυτό αγνοείται απρόσεκτα. Ωστόσο, στους νέους, τους οποίους κατηγόρησαν ότι πήραν λάθος στροφή, δεν τούς δίνεται καν ένας χάρτης για να ξέρουν που ήταν αυτή η λάθος στροφή!


Σανίδες σωτηρίας

Να ένας χάρτης: Μέρος μιας στρατηγικής νίκης είναι να είστε τυχεροί και αρκετά σοφοί, ώστε να εξασφαλίσετε έναν μέντορα -έναν νομικό προστάτη- για να σάς βοηθήσει σε αυτήν την μετάβαση. Μέρος της εργασίας σας είναι να μειωθεί η σημασία της τύχης σε αυτήν την στρατηγική. Αν και η τύχη μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος κάθε επιτυχίας, πολλά ‘κόκκαλα’ πετώνται σε κάθε σταδιοδρομία. Εξαρτάται από εσάς να αναγνωριστούν, καθώς σχηματίζουν τόξο μπροστά στα μάτια σας, να τα αρπάξετε εν όσω διασχίζουν ακόμη τον αέρα, και να τα θάψετε στο μυστικό μέρος της νομικής ‘πίσω αυλής’ σας. Αυτό θα ξεχωρίσει τα καλά ‘λαγωνικά’ από τα ανεπιθύμητα και αποτυχημένα ‘κοπρόσκυλα’.

Μπορείτε να πάρετε τον εύκολο δρόμο, ή το σκληρό. Το εύκολο είναι αυτό: να σκέφθεστε ότι η ζωή είναι απλώς και αναπόφευκτα σκληρή, μεταθέτοντας το φταίξιμο στην κακή σας μοίρα που σάς έριξε σε κακό δικηγορικό γραφείο για άσκηση, στον πατέρα σας που δεν τόν φώτισε ο Θεός να γίνει δικηγόρος, ώστε να κληρονομήσετε την πελατεία του κτλ. Εμπιστευθείτε με, απλώς αποφεύγετε να δείτε την αλήθεια. Όχι, καλύτερα μην με εμπιστεύεστε. Αντ' αυτού, σκεφτείτε τα σκληρά μαθήματα που ως τώρα σάς δίδαξε η δική σας ζωή. Αν και μπορεί να μην τό είχατε ακούσει, οι πιθανότητες είναι να υπήρχε κάποιος που μπορούσε να δει από μια πλεονεκτική θέση το κακό που ερχόταν και να σάς είχε προειδοποιήσει για την ύπουλη ‘ξέρα’ που υπάρχει στον δρόμο σας. Απλώς εσείς είστε που ξεχάσατε να αξιοποιήσετε τα ‘όπλα’ που ήσαν διαθεσιμα…

Στην αρχή όλοι αγνοούν. Ηρεμήστε. Η πρώτη φορά ισχύει για όλους. Βεβαίως είναι ανάγκη να μάθετε, και να μάθετε καλά. Μονάχα μην επιτρέψετε στις έγνοιες και την εύλογη ανησυχία σας να ‘σάς πάρουν από κάτω’ πριν μάθετε τα ‘επικίνδυνα ρεύματα’. Και προ πάντων μην αφήσετε κανένα να σάς ‘βυθίσει’ ψυχολογικά πριν ακόμη βγείτε στην ‘ανοικτή θάλασσα’.


Η μεταμόρφωση

Βασικό είναι να απέχετε πλέον από δικαιολογίες, όπως «δεν θυμάμαι», «νομίζω ότι…», «το ήξερα και το ξέχασα» κτλ. Αντικαταστήστε τα με το «δεν γνωρίζω», «γνωρίζω» και γενικά εκφράσεις, που δεν προδίδουν επιφύλαξη ή φόβο. Πρέπει να αποπνέετε εμπιστοσύνη στον πελάτη και όχι να νιώθετε εσείς οι ίδιοι ανασφαλείς για τα λεγόμενά σας. Τέρμα οι δικαιολογίες και η ευθυνοφοβία. Τώρα πια, αν κάνετε λάθος, το πληρώνετε και εσείς και ο πελάτης σας. Και ο πελάτης σας δεν φταίει σε τίποτα, αν εσείς τα θαλασσώσετε. Δεν υπάρχουν «μαξιλαράκια», δεν υπάρχει δεύτερη φορά, δεύτερη ευκαιρία κτλ. Και εκτός αυτού πρέπει να είστε και ταχείς στην διεκπεραίωση υποθέσεων, γιατί τώρα πιέζουν και οι προθεσμίες. Οι αγωγές πρέπει να κατατεθούν πριν την λήξη της προθεσμίας που θέτει ο νόμος το ίδιο και οι προτάσεις και ό,τι άλλο. Άσε που οι πελάτες πάντοτε βιάζονται. Εν ολίγοις, πρέπει να αρχίστε να αποδεικνύετε ικανότητες και όχι ‘άγουρες’ δυνατότητες.

Κατά δεύτερο λόγο, πρέπει να διατηρείτε τον εαυτό σας σε ένα υψηλό επίπεδο νομικής κατάρτισης, αλλά ποτέ σε βάρος όλων των νέων εμπειριών από την τριβή σας με την δικηγορική πρακτική. Αυτή εξ άλλου είναι και η όλη σημασία του δεκαοκτάμηνου της άσκησης. Οι δικηγόροι ‘πάνω από εσάς’ και οι πελάτες θα εκτιμήσουν την υψηλή σας κατάρτιση, ειδικά όταν αυτή ‘σώσει την υπόθεση από βέβαιο θάνατο’ καμιά φορά. Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε σκληρά και να αναδείξετε, έστω σε εμβρυακό στάδιο, ορισμένες ‘δικηγορικές αρετές’ (να μια οξύμωρη έκφραση!): στην σύνταξη των δικογράφων σχολαστικότητα και νομική σκέψη, εμπειρία ζωής (όση μπορείτε να έχετε ασφαλώς!), στην διαχείριση των πελατών ευγένεια, συνέπεια και πειθώ. Σκεφθείτε ότι είστε ανάπηρος που προσπαθεί σκληρά και με την κατάλληλη φυσιοθεραπεία να περπατήσει ξανά ή μάλλον ένα μωρό που πρέπει να πάψει να μπουσουλάει και να ορθοποδήσει. Μην παραδίδετε ποτέ κάτι ημιτελές και ανολοκλήρωτο. Θα μοιάζει σαν να μην προσπαθήσατε. Αντιθέτως, δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και να ελέγχετε τον εαυτό σας και τους άλλους, όπως θα έκανε κάποιος εμπαθής επαγγελματίας κριτικός του θεάτρου, αλλά τις κρίσεις να τις κρατάτε πάντα για τον εαυτό σας. Είναι μια γνώση αυτή που θα προέλθει ως σύνθεμα προσωπικής αντίληψης και εξωτερικών συνθηκών και ως εκ τούτου είναι πάντοτε προσωπική, μυστική. Πρέπει να δημιουργήσετε μια διαρκή συναίσθηση ότι μέρα με την μέρα βελτιώνεστε, μεγαλώνετε, μεταμορφώνεστε σε επιδέξιο δικηγόρο από αδέξιο φοιτητή. Είναι κρίσιμο αυτό το συναίσθημα. Είναι απαραίτητο στο τέλος της άσκησης να έχετε πεισθεί από το άθροισμα των εμπειριών σας και το γνωστικό σας επίπεδο ότι η φύση σας έχει μεταβληθεί, ότι μπορείτε ή/και είστε κάτι νέο και διαφορετικό. Να νιώθετε ότι είστε άξιοι υπέρμαχοι του πτυχίου σας, ότι τα χρόνια της εκπαίδευσης δικαιώθηκαν και αυτό να σάς φουσκώνει με αυτοπεποίθηση, που όμως –δεν πρέπει ποτέ να το λησμονείτε- είναι αρκετά επικίνδυνη για τον αρχάριο, όταν αμβλύνει υπερβολικά την ‘ανησυχία την καλή’.

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML