Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πρωτοβουλίες arrow Κοινή ανακοίνωση για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Κοινή ανακοίνωση για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Έχει γραφτεί από Δημήτριος Λυρίτσης
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011

e-justiceΗ ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της δικαιοσύνης με την χρήση των τεχνολογιών του διαδικτύου είναι πλέον πανθομολογούμενη. Οι συνθήκες απονομής δικαιοσύνης θα επιδεινώνονται και η έκδοση αποφάσεων θα  επιβραδύνεται όσο η γραμματειακή υποστήριξη της Δικαιοσύνης και οι δικονομίες μας μένουν προσηλωμένες στον έγγραφο τύπο. Η μετάβαση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή δεν είναι πλέον προαιρετική επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη.

Από την άλλη η μετάβαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά, χωρίς σύνεση και τεκμηρίωση. Ο νομικός κόσμος δεν θα πρέπει να γίνει το πειραματόζωο που θα υποστεί της παρενέργειες από την πρόχειρη εισαγωγή των θεσμών της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αν δεν εκσυγχρονιστεί προηγουμένως το νομικό πλαίσιο που διέπει τις δικονομίες (πολιτική, ποινική και διοικητική),  την οργάνωση των δικαστηρίων, και τα τέλη που εισπράττονται κατά την διεκπεραίωση δικονομικών ενεργειών.

Με κοινή αφετηρία τις παραπάνω διαπιστώσεις, μια ομάδα 100 περίπου νέων νομικών, με την συνδρομή της ιστοσελίδας www.lawyersvoice.gr έλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης πληροφορίες για την πορεία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, υποβάλλοντας αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων κατά την διαδικασία του άρθρου 125 του Κανονισμού της Βουλής, την οποία συνυπέγραψαν και 5 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Την απάντηση του Υπουργού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επειδή, όμως, θεωρούμε ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης δεν πρέπει να ξεκινήσει από την υλοποίηση δράσεων, αλλά από την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αναλαμβάνουμε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία, στην οποία καλούμε κάθε νέο νομικό να συμμετέχει σε αυτή:

  • Αναλαμβάνουμε να ζητήσουμε εγγράφως από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης της Ε.Ε., των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΟΟΣΑ πληροφορίες σχετικά με την χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της δικαιοσύνης και
  • Υποβάλλουμε αναφορά ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης κατά την διαδικασία του άρθρου 125 του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να μην προχωρήσει η υλοποίηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων, συμβάσεων και έργων σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αν δεν προηγηθεί δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα θεσμικά νομοθετήματα που θα πρέπει να τροποποιηθούν πριν εισαχθεί στην Ελλάδα η ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Το κείμενο που θα απευθυνθεί στους Υπουργούς Δικαιοσύνης στο εξωτερικό μπορείτε να το βρείτε εδώ και το παράρτημα υπογραφών εδώ, ενώ το κείμενο που θα απευθυνθεί στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης βρίσκεται εδώ και το παράρτημα υπογραφών εδώ.

Τόσο το www.e-themis.gr όσο και το www.lawyersvoice.gr θα είναι διαρκώς στο πλευρό αυτής της πρωτοβουλίας και καλούν τους επισκέπτες τους να συνυπογράψουν το κείμενο της παραπάνω πρωτοβουλίας.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML