Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πρωτοβουλίες arrow Επιστολή προς τον Υπ.Δικαιοσύνης

Επιστολή προς τον Υπ.Δικαιοσύνης

Υποβλήθηκε από Δημήτρης Σταθακόπουλος
Κυριακή, 30 Σεπτέμβριος 2012

Επιστολή του συναδέλφου Πειραία κ. Δημ.Σταθακόπουλου προς τον Υπ.Δικαιοσύνης, κ. Αντ.Ρουπακιωτη με εφορμή της διατάξεις του Ν. 3994/2011, η οποία συμπεριλήφθηκε εκ νέου σε μεγαλύτερη επιστολή των Δικηγορικών Συλλόγων για λάθη και ελλείψεις του νέου νόμου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ
του Ν. 3994/2011, άρθρο 21, στο Υποθηκοφυλακείο.

Κύριε Υπουργέ,

1) Μέχρι τα τέλη του 2011, οι αγωγές διάρρηξης δικαιοπραξίας ( καταδολίευση δανειστών ), θεωρούνταν ενοχικές/ διαπλαστικές και δεν εγγράφονταν στο Υποθηκοφυλακείο, έτσι μπορούσαν να γίνουν αγοραπωλησίες ακινήτων χωρίς άμεσα εμφαινόμενο κώλυμα (βλ. Α.Π. 441/58 εις ΝοΒ 6/1143). Βεβαίως, εάν κάποιος τελικά δικαιωνόταν δικαστικά , ακύρωνε ( ex tunc ) την όποια μεταβίβαση ή πώληση και με εκτέλεση εισέπραττε τα προς αυτόν δεδικασμένα οφειλόμενα.
Επειδή συνήθως οι αγωγές αυτές δεν ευδοκιμούσαν, οι δικηγόροι δεν ωθούσαμε τους πελάτες/ εντολείς μας στην άσκησή τους, ειδικά εάν η μεταβίβαση ακινήτου είχε γίνει σε τρίτο μη συγγενικό πρόσωπο.

2) Επειδή όμως μετά την οικονομική ύφεση και τα πολλαπλώς οφειλόμενα των ιδιωτών σε Δημόσιο και Τράπεζες, η προ της αναγκαστικής εκτέλεσης μεταβίβαση ακινήτων από τους οφειλέτες ιδιώτες σε συγγενείς τους έγινε καταχρηστική συνήθεια, το Δημόσιο και οι Τράπεζες , για να προστατευθούν, επέτυχαν στο Ν. 3994/2011 «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες Διατάξεις» και συγκεκριμένα με το άρθρο 21 του νόμου αυτού να ενταχθεί διάταξη που αναφέρει : « οι αγωγές διάρρηξης δικαιοπραξίας ως καταδολιευτικής θα πρέπει να εγγράφονται στα βιβλία διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου», ματαιώνοντας έτσι όλους τους επί σειρά ετών δικαστικούς συλλογισμούς ( Εφ. & Α.Π ) που έλεγαν ότι οι αγωγές αυτές είναι ενοχικές και όχι εμπράγματες και επομένως δεν πρέπει να εγγράφονται στο Υποθηκοφυλακείο. Ευνόητο είναι πως μόνο με Νόμο μπόρεσαν να υπερκεραστούν δικαστικές αποφάσεις και νομολογία και αυτό έγινε.

3) Όμως , έτσι περάσαμε από το ένα καταχρηστικό άκρο στο άλλο. Δηλαδή με αφορμή το παραπάνω άρθρο 21 του Ν. 3994/2011 ασκούνται σωρηδόν αγωγές διαρρήξεως με έωλους συνήθως ισχυρισμούς , στο Πολυμελές Πρωτοδικείο που λαμβάνουν δικασίμους μετά από 2έτη, όχι μόνον από το Δημόσιο ή/και τις Τράπεζες αλλά κυρίως από ιδιώτες κατά ιδιωτών , οι οποίες εγγραφόμενες στο Υποθηκοφυλακείο αποτελούν πλέον εμφανές κώλυμα ( βάρος ) της οποίας μεταβίβασης ακινήτου, πέραν της ύφεσης στον τομέα των ακινήτων.

4) Από προσωπική εμπειρία , αλλά και ως δέκτης παραπόνων πολιτών και δικηγόρων λεκτέα τα εξής:
Πολίτες ( ως οικοπεδούχοι ) είχαν μεταβιβάσει ( πριν την εφαρμογή του Ν. 3994/2011) λόγω πωλήσεως ή λόγω αντιπαροχής οικόπεδά τους σε τρίτους (κατασκευαστές κ.λ.π ), αυτά ανοικοδομήθηκαν και πωλήθηκαν διαμερίσματα σε τρίτους καλόπιστους αγοραστές οι οποίοι μάλιστα τα προσημείωσαν λόγω δανείων αγοράς σε Τράπεζες.
Αίφνης , εμφανίζονται κάποιοι δανειστές των οικοπεδούχων, οι οποίοι ασκούν αγωγές διαρρήξεως που θα εκδικαστούν σε 1-2 έτη, επικαλούμενοι αναπόδεικτη ( προς το παρόν ) βλάβη τους , από παλιά απαίτησή τους κατά των πωλητών/ οικοπεδούχων, εγγράφουν την αγωγή στο Υποθηκοφυλακείο και έτσι αμέσως διαταράσσονται οι σχέσεις οικοπεδούχου – κατασκευαστή – αγοραστών διαμερισμάτων – προσημειούχων Τραπεζών, αλλά κυρίως ματαιώνονται οι μελλοντικές αγοραπωλησίες απούλητων διαμερισμάτων, αφού οι δικηγόροι που κάνουν τον έλεγχο βλέπουν την αγωγή διαρρήξεως στα βιβλία διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου και κάνουν αρνητική εισήγηση αγοράς, με συνέπεια την περαιτέρω βλάβη των καλόπιστων κατασκευαστών που και εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να μεταβιβάσουν διαμερίσματα με τις όποιες οδυνηρές συνέπειες αυτό συνεπάγεται, δεδομένου ότι πολλοί κατασκευαστές για να χτίσουν έχουν λάβει δάνεια και οφείλουν στις Τράπεζες μη μπορώντας να αποπληρώσουν, αφού δεν πωλούν και εξ αυτού του λόγου, πέραν της ύφεσης.
Δηλαδή για τα επόμενα 1-3 χρόνια δεν θα μεταβιβάζονται ακίνητα έως τελεσιδικήσεως δικαστικών αποφάσεων επί των συνήθως εώλων καταχρηστικών αγωγών διαρρήξεως που ασκούνται καταχρηστικώς από ιδιώτες κατά ιδιωτών και εγγράφονται ως διεκδίκηση στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.

κ. Υπουργέ,

Επειδή από το ένα άκρο ( καταχρηστικές υπερμεταβιβάσεις πολιτών/ ιδιωτών, καταδολιευτικού χαρακτήρα κατά του Δημοσίου και Τραπεζών ), με το άρθρο 21 του Ν. 3994/2011 πήγαμε στο άλλο άκρο ( καταχρηστική άσκηση αγωγών διαρρήξεως δικαιοπραξιών με εγγραφή τους στο Υποθηκοφυλακείο ) , με συνέπεια την καταστροφή των καλόπιστων αγοραστών, αλλά και της αγοράς η οποία πλέον της ύφεσης αντιμετωπίζει και αυτό το κώλυμα , θα παρακαλούσα όπως με νομοθετική ρύθμιση και αφού ερωτηθούν δικαστές εγνωσμένου κύρους, είτε να επανέλθει ο ενοχικός /διαπλαστικός χαρακτήρας των αγωγών διαρρήξεως και αυτές να μην εγγράφονται στο Υποθηκοφυλακείο, είτε να οριστεί ότι θα εγγράφονται μόνον αυτές που αφορούν απαιτήσεις του Δημοσίου ή/ και Τραπεζών ( όχι ιδιωτών ) για χαριστικές αιτίες, γονικές παροχές και εικονικές μεταβιβάσεις σε συγγενείς, εξαιρουμένων των καλόπιστων τρίτων αγοραστών, είτε τέλος να είναι δυνατή η με προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα ανάκλησή τους έως της τελεσιδικήσεως της αγωγής διαρρήξεως, με σκεπτικό / πιθανολόγηση μη ευδοκιμήσεώς τους .

Επειδή τα παραπάνω είναι άμεσα και ήδη στην πράξη και στην καθημερινή ζωή και δικηγορική πρακτική έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, προς αποκατάσταση της αδικίας παρακαλώ όπως ενστερνιστείτε την άποψή μου και αποκαταστήσετε νομοθετικά το άδικο.

Μετά τιμής και εκτιμήσεως,

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML