Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πρωτοβουλίες arrow Εκλογές από τη δικηγορική ματιά

Εκλογές από τη δικηγορική ματιά

Έχει γραφτεί από Σταύρος Τασιόπουλος
Δευτέρα, 28 Μάιος 2012

του Σταύρου Τασιόπουλου*

Σίγουρα βιώνουμε έντονη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και μετά από πολλά χρόνια η ψήφος ξανακερδίζει την αξία της από εντελώς δεδομένη και εμπορευματοποιημένη που είχε καταντήσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και της προσωπικής μου θέσης και εκτίμησης, δεν γίνεται να μην υπάρξει αναφορά στις εκλογές από την δικηγορική ματιά, πολύ δε περισσότερο από την ματιά των νέων και ασκουμένων συναδέλφων.

Oι νέοι συνάδελφοι βιώνουν μάλλον μια από τις χειρότερες περιόδους στον κλάδο, με τα ζητήματα ωραρίου (πολύ πέραν του 8ώρου), σχέσεων συνεργασίας με γραφεία, αμοιβή, και διανομή υποθέσεων να έχουν πάρει την κατιούσα. Απόδειξη τα στοιχεία για τον ειδικό διανεμητικό λογαριασμό των νέων δικηγόρων, οι πολύ χαμηλές αμοιβές (έως και καθόλου στην επαρχία) των ασκουμένων, τα στοιχεία για τις παραστάσεις, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις που μάλλον ευνοούν τις ήδη έτοιμες είτε μεγάλες εταιρίες είτε μεγάλα γραφεία, παρά νέους συναδέλφους.

Όμως απέναντι σε αυτά τα ζητήματα ο ΔΣΑ παρά και τις διαδικασίες συνέλευσης και κινητοποιήσεων τον χειμώνα, παραμένει ένας χώρος όχι απλά δύο και τριών ταχυτήτων, αλλά κάποιων που πηγαίνουν με τα πόδια, άλλων που έχουν ένα κάρο, και κάποιων που ανταγωνίζονται στα κυβικά τα αυτοκίνητά τους. Ίσως είναι ο κλάδος με την λιγότερη εσωτερική αλληλεγγύη, κοινή αντιμετώπιση έξωθεν παραγόντων και έντονο χάσμα γενεών.

Οι εκλογές λοιπόν, δεν γίνονται χωρίς δικαστικούς αντιπροσώπους, ιδιότητα που έχουν και οι δικηγόροι για την τήρηση της νομιμότητας στην εκλογική διαδικασία. Άρα λοιπόν ανεξαρτήτως των κρατικών κονδυλίων ένα Α ποσόν, υπάρχει για την διενέργεια των εκλογών και την αμοιβή των δικηγόρων. Στις εκλογές της 6ης Μάη, αρχικά υπήρχαν διαρροές για μείωση κατά πολύ της εκλογικής αποζημίωσης και της παράλληλης φορολόγησής της. Ύστερα διαπιστώθηκε πως η αμοιβή ήταν αρκετά έως πολύ καλή για την περίοδο που ζούμε, ανέκυψε όμως το ζήτημα κρατήσεων και φορολόγησής της, ένεκα ανάγκης εσόδων και εξοικονόμησης χρημάτων από το κράτος.

Είδαμε λοιπόν την ηγεσία του ΔΣΑ να στέλνει επιστολή στον κ. Σαχινίδη ώστε να προσδιορίσει τις ασάφειες της νομοθεσίας για το θέμα. Έντονη αντίδραση για την παρακράτηση 20% που στερείται νόμιμης βάσης, και εύλογη, ζητώντας βέβαια στο τέλος να αυξηθεί η αποζημίωση ώστε η όποια κράτηση να μην μειώσει ουσιαστικά την αποζημίωση. Όμως δεν ήταν ίδια η αντίδραση του ΔΣΑ στην παρακράτηση της αμοιβής των ασκουμένων στα δικαστήρια, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που κατοχύρωσαν αυτήν τον Σεπτέμβριο του 2011, ίσως δεν αποτελούν ισότιμή ομάδα συναδέλφων, ίσως ο θεσμός αυτός δεν έτυχε της αναγκαίας προσοχής από το ΔΣΑ και μάλλον το περιορισμένο του αριθμού τούς στερεί την δυνατότητα ισότιμης μεταχείρισης και εκπροσώπησης.

Βέβαια εδώ αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ασκούμενοι στα δικαστήρια παραμένουν απλήρωτοι για 3μιση μήνες, με την κατάσταση να παραμένει θολή και τον ΔΣΑ να απουσιάζει από τις διεκδικήσεις των νέων συναδέλφων, δεν απουσίαζε όμως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στην ιστοσελίδα του καλούσε τους ασκούμενους δικηγόρους να δηλώσουν συμμετοχή σε ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του ΕΣΠΑ για την βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης και την διάνθιση του θεσμού της άσκησης.

Περαιτέρω δε, η διοίκηση του ΔΣΑ δεν φρόντισε να επιδιώξει ώστε να υπάρξει μια στάθμιση και μια αξιολόγηση προς όφελος των νέων συναδέλφων, της διαδικασίας επιλογής δικαστικών αντιπροσώπων. Εδώ θα ήταν δυνατόν πέραν των αιτημάτων για μη παρακράτηση αμοιβών, να φροντίσει ο Σύλλογος για την στοιχειώδη επαγγελματική αλληλεγγύη:

Αρχικά προτεραιότητα σε ασκούμενους και νέους δικηγόρους και περαιτέρω σε εκείνους που δήλωσαν τα χαμηλότερα εισοδήματα την περασμένη χρονιά (η φορολογική δήλωση και το μητρώο του ΔΣΑ επαρκούν για αυτή τη ρύθμιση).

Ύστερα συμπλήρωση από δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, πάλι με την φορολογική δήλωση, και ακολούθως όλοι οι υπόλοιποι, και πιθανό αποκλεισμό όσων διατηρούν έμμισθη σχέση με φορείς του δημοσίου ή τράπεζες ή πανεπιστήμια.

Εδώ μάλλον θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας δήλωσης εξαίρεσης και δήλωσης προτίμησης από πλευράς δικηγόρων όπου ελεύθερα μπορούν να δηλώσουν οι συνάδελφοι, άρα δια της ελεύθερης επιλογής επιτυγχάνεται ισότητα χάριν στην οικειοθελή υποθετικά εξαίρεση των ανωτέρων στρωμάτων του κλάδου. Νομίζω πρόκειται για αστείο επιχείρημα και μια τέτοια λογική έχει φέρει τον κλάδο στην σημερινή του κατάσταση.

Περαιτέρω τέθηκε, από κάποιους είτε συμβούλους του ΔΣΑ είτε απλούς συναδέλφους, το ζήτημα στις δεύτερες επερχόμενες εκλογές να πάνε κατά προτεραιότητα όσοι δεν διορίστηκαν στις προηγούμενες. Παρά το θετικό της πρόθεσης, με ευχές δύσκολα γίνονται πράξεις οι προτάσεις. Επίσης και αυτή η πρόταση στερείται αρκετά αλληλέγγυας αντίληψης διότι για ένα νέον συνάδελφο ο διορισμός του δυο φορές, μπορεί να σημαίνει ουσιαστικά έσοδα για την χρονιά και μάλλον λαθεμένη είναι μια πρόταση για συμμετοχή μιας φοράς στην σχετική διαδικασία.

Πάντως αποτελεί γενική εικόνα πως μεσήλικες και ευκατάστατοι συνάδελφοι δήλωσαν μαζικά συμμετοχή και την πρώτη φορά και την τωρινή, και το θέμα που υπάρχει είναι μόνο ως προς το ακριβές ποσό της αποζημίωσης.

Επίσης ένα ακόμα θέμα που προέκυψε στην διαδικασία ήταν η διασπορά φημών περί του μη αδιάβλητου της επιλογής και των αντιπροσώπων καθώς και των αναπληρωματικών. Χωρίς να επιβεβαιώνω ούτε να συνηγορώ σε αυτή την τοποθέτηση από αρκετούς συναδέλφους, κρίνω ως υποχρέωση να αναφερθεί μιας και οι φήμες είναι αρκετές, στην Ελλάδα είμαστε, η εποχή είναι δύσκολη και όταν υπάρχουν επώνυμες τοποθετήσεις συμβούλων του ΔΣΑ για πελατειακές σχέσεις την περίοδο της αποχών του ΔΣΑ στην διαδικασία χορήγησης αδειών εκδίκασης μάλλον αξίζει να αναφερθούν οι τωρινές ενστάσεις περί του μη αδιάβλητου. Βεβαίως για την αποφυγή διαφόρων αντεγκλήσεων του τύπου ''όποιος έχει στοιχεία στον εισαγγελέα'', κρίνω σκεπτόμενος το συμφέρον του κύρους του επαγγέλματος πως μια δήλωση του ΔΣΑ περί του αδιάβλητου της διαδικασίας θα ήταν μια αξιοπρεπής απάντηση στις όποιες φήμες, ειδικά μετά το θολό τοπίο στις διαδικασίες του Συλλόγου τον περασμένο χειμώνα μετά τις κατ' επανάληψη δημόσιες δηλώσεις συμβούλων του ΔΣΑ.

Αδιαμφισβήτητα ο κλάδος έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει ειδικά με τις νέες ρυθμίσεις ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν Μνημόνια ή όχι, πιο πολύ όμως έχει καθήκον να επιδείξει συναδελφική αλληλεγγύη και ενισχύοντας το κύρος του δικηγόρου ως λειτουργού της δικαιοσύνης στην εν μέσω κρίσης έντονα δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Η λύση έγκειται αφ’ ενός μεν στην θέληση ιδίως των νέων συναδέλφων να επιλέξουν την κατεύθυνση που θέλουν να έχει το επάγγελμα, αφ’ ετερου στην έμπρακτη δράση προς μια τέτοια κατεύθυνση από πλευράς και συνδικαλιστών και μελών του ΔΣΑ.

* Ο Τασιόπουλος Σταύρος είναι Ασκούμενος Δικηγόρος με Μεταπτυχιακό Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης.

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML