Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πρωτοβουλίες arrow Δελτίο Τύπου Ασκουμένων Δικηγόρων στα Δικαστήρια Αθηνών - Πειραιά

Δελτίο Τύπου Ασκουμένων Δικηγόρων στα Δικαστήρια Αθηνών - Πειραιά

Έχει γραφτεί από Ασκούμενοι Δικηγόροι στα Δικαστήρια Αθηνών - Πειραιά
Δευτέρα, 28 Μάιος 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη εγκαινιάστηκε ο νέος θεσμός της άσκησης δικηγόρων σε δικαστήρια της Επικράτειας, στα πλαίσια του προγράμματος  «Δράσεις Αναβάθμισης της Διοικητικής Ικανότητας των Δικαστηρίων», το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α. Έτσι, σύμφωνα με το άρ. 33 ν. 3910/2011  «μέρος της άσκησης, διάρκειας έως έξι μηνών, μπορεί να γίνει στο πολιτικό και διοικητικό Εφετείο ή Πρωτοδικείο ή στην αντίστοιχη Εισαγγελία της έδρας του Δικηγορικού Συλλόγου που είναι εγγεγραμμένος ο ασκούμενος. Ο αριθμός των ασκουμένων, η κατανομή αυτών σε τμήματα και η εξειδίκευση των καθηκόντων που θα επιτελούν, καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του Εφετείου, Πρωτοδικείου ή της Εισαγγελίας, μετά από γνώμη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Ο ασκούμενος λαμβάνει αμοιβή που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο νέος θεσμός δημιούργησε προσδοκίες για την πραγματοποίηση άσκησης διαφορετικής από την άσκηση που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, εφόσον θα βελτίωνε την απόκτηση μιας σφαιρικότερης άποψης για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, με ευνοϊκότερες συνθήκες ‘’εργασίας’’, από αυτήν που αντιμετωπίζουν οι λοιποί ασκούμενοι δικηγόροι.
Αρκετά σύντομα ήρθαμε αντιμέτωποι με τα κενά της τόσο γενικόλογης ρύθμισης του θεσμού (χωρίς ρητό χαρακτηρισμό της έννομης συμβατικής σχέσης μας με το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς ρύθμιση για την ασφάλισή μας και για τον τρόπο και χρόνο της καταβολής της αμοιβής μας).
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η καθυστέρηση των αμοιβών μας για δυόμισι μήνες σε πρώτη φάση (για το διάστημα 16/9-30/11, για το οποίο πληρωθήκαμε στις 15/12) και σε δεύτερη φάση για άλλους τρεις μήνες (1/2-30/4).
Οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων –Ε.Α.Ν.Δ.Α., ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών –Δ.Σ.Α. και οι Διοικήσεις των Δικαστηρίων) επιδόθηκαν σε μια σειρά ασαφών, λανθασμένων, αντιφατικών και προκλητικών σε πολλές περιπτώσεις απαντήσεων, με μόνα θύματα εμάς.
Έτσι παρόλο που εμείς καλούμαστε να εκπληρώνουμε απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις μας, είτε αυτές αφορούν την παρουσία και την εργασία μας στα δικαστήρια είτε την υποχρεωτική -πλέον από 5/8/2011- αυτασφάλιση μας, παραμένουμε επί μακρόν απλήρωτοι, χωρίς καμιά εγγύηση για τα δεδουλευμένα μας. Υπ’ αυτές τις συνθήκες προχωρήσαμε στις εξής ενέργειες:
• Έχουμε προβεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (29/3 και 11/4) και έχουμε καταθέσει έγγραφα υπομνήματα απαιτώντας τη διασαφήνιση των θεμάτων που μας αφορούν. Προφορικά, οι απαντήσεις που έχουμε λάβει από διάφορους αρμοδίους του Υπουργείου έκαναν λόγο για δειγματοληπτικό έλεγχο, στον οποίο προέβη το Ε.Σ.Π.Α., και λόγω ελλείψεων που διαπιστώθηκαν, η χρηματοδότηση διεκόπη προσωρινώς. Επιπλέον, το Υπουργείο ισχυρίστηκε ότι το Ε.Σ.Π.Α. έθεσε ως προϋπόθεση της πληρωμής μας την αποστολή από όλα συνολικά τα δικαστήρια της χώρας συγκεκριμένων δικαιολογητικών –εκθέσεις πεπραγμένων, απουσιολόγια και αξιολόγηση.
• Δεδομένης αυτής της πληροφόρησης, είχαμε στις 25/4 συνάντηση με την υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Σ.Π.Α. για το πρόγραμμά μας, η οποία διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, μας είπε ότι ουδέποτε έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος καθώς και ότι παρόλο που απαιτούνται τα ως άνω δικαιολογητικά, η αποστολή και έλεγχός τους από το Υπουργείο δεν αποτελεί κατ’ ουδένα λόγο προϋπόθεση της πληρωμής μας, πόσω μάλλον λόγο διακοπής τους προγράμματος.
• Στις 27/4 μεταβήκαμε εκ νέου στο Υπουργείο, συνοδευόμενοι αυτή τη φορά και από τον πρόεδρο της Ε.Α.Ν.Δ.Α. κ. Τζάνο, όπου και ζητήσαμε ραντεβού με τον κ. Παπαϊωάννου. Ενώ αρχικώς δέχτηκε συνάντηση με 2 αντιπροσώπους μας, για άγνωστο λόγο η συνάντηση έγινε με κάποια υφιστάμενη υπάλληλο. Η εν λόγω κυρία μας ενημέρωσε ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών μας είναι σε τελικό στάδιο και πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί, πλην όμως ενεφανίσθη καινούριο κώλυμα (!), το οποίο ακούει στο όνομα Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο να δώσει τα λεφτά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να προχωρήσει αυτό στην πληρωμή μας.
Καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία όλων των αρμοδίων φορέων που εμπλέκονται στην κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλα ψεύδη και δικαιολογίες.
Απαιτούμε την άμεση καταβολής των δεδουλευμένων μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους ασκούμενους δικηγόρους στα δικαστήρια σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά μας τη Δευτέρα, 30/4 καθώς και την παράστασή μας την ίδια μέρα στις 10 το πρωί στο Υπουργείο Ανάπτυξης (οδός Νίκης 5-7, Σύνταγμα).

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2012

2 Σχόλια

evihat
Εύη Χατζησάββα
29 Μάιος 2012, 01:00
Αγαπητοί συνάδελφοι και διαχειριστες του lawyersvoice.gr Σαν ασκούμενοι δικηγόροι στα δικαστήρια Αθηνών - Πειραιά, αλλά και όλης της χώρας, απευθυνθήκαμε στο site αυτό για τη δημοσιοποιήση του ζητήματος που μας αφορά. Εκτός του ότι δημοσιεύεται ετεροχρονισμένα -σχεδόν ένα μήνα αργότερα- και παρόλο που το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα, ήθελα να επισημάνω ότι με προβλημάτισε ιδιαίτερα και ο χρόνος δημοσιοποίησης καθώς και το ότι το δελτίο τύπου υπογράφεται από το όνομα και το προσωπικό μου e-mail, κάτι στο οποίο δεν συναίνεσα ποτέ. Η -υποχρεωτική για τη δημοσίευση- συμπλήρωση των στοιχείων μου στη φόρμα επικοινωνίας του site δεν αποτελεί κατ ουδένα λόγο αφορμή ή αιτία δημοσιοποιήσης των στοιχείων αυτών. Θα παρακαλούσα λοιπόν, να απαλειφθούν πάραυτα, καθώς ούτε έχω γράψει εγώ το δελτίο τύπου, ούτε εκπροσωπώ τους υπολοιπους συναδέλφους και να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα που μας απασχολεί και εξακολουθεί να υπάρχει. Με τιμή Εύη Χατζησάββα
theodore
Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
29 Μάιος 2012, 22:59
κα. Χατζησάββα, συγχωρέστε με τόσο για την δημοσιοποίηση του ονοματεπωνύμου σας όσο και για την καθυστέρηση δημοσίευσης της επιστολής σας. Τίποτε από αυτά δεν έγινε κακόβουλα. Δεν είμαστε επαγγελματίες, αλλά συνάδελφοι που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους συναδέλφους τους μέσα από υποχρεώσεις, εκατοντάδες καθημερινές μέριμνες κτλ. Αν το επιθυμείτε, μπορούμε να σβήσουμε και το σχόλιό σας, όπως και την παρούσα απάντησή μου, αν δεν θέλετε να σάς συνδέει τίποτε με το συγκεκριμένο δελτίο τύπου. Πάντως η όλη συζήτηση θα μπορούσε να γίνει και μέσω e-mail.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML