Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Πρωτοβουλίες arrow Ανακοίνωση Υποψηφιότητας στις εκλογές της ΕΑΝΔΑ Σταύρου Τασιόπουλου

Ανακοίνωση Υποψηφιότητας στις εκλογές της ΕΑΝΔΑ Σταύρου Τασιόπουλου

Τετάρτη, 29 Οκτώβριος 2014

Ανακοίνωση Υποψηφιότητας στις εκλογές της ΕΑΝΔΑ, 6-11-2014

tasiopoulos-ipopsifiotita

Είμαστε περίπου 7000 νέοι συνάδελφοι, και οφείλουμε να συμφωνήσουμε κατ αρχήν ότι μας ενώνει η κοινή επιστημονική και εργασιακή μας ταυτότητα, παραμερίζοντας τις κομματικές σημαίες και κλίκες του παρελθόντος και να επιδιώξουμε την σωτηρία της γενιάς μας. Στις φετινές εκλογές της ΕΑΝΔΑ χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ξεκάθαρη προβολή, τεκμηρίωση και προτάσεις επί του πραγματικού πλαισίου άσκησης της δικηγορίας από τους ασκούμενους και τους νέους συναδέλφους και να φέρουμε το ΔΣΑ ενώπιον των ευθυνών του προς όλους μας.

Τη δύσκολη διετία που πέρασε όλοι όσοι θέσαμε υποψηφιότητα το 2012 θα πρέπει να κριθούμε και από τους 7000 νέους συναδέλφους και από τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα. Τότε μέσα στη γενικότερη οικονομική ύφεση και στις εξελίξεις που θα έρχονταν 196 συνάδελφοι με εμπιστεύτηκαν για να τους εκπροσωπήσω, όμως αυτό δεν συνέβη. Αυτοί οι οποίοι τελικά εξελέγησαν (παρά τις όποιες προθέσεις) δεν πέτυχαν να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τα θέματά μας και ούτε να δούμε πρακτικές επιτυχίες.

Τότε, ως ασκούμενος, είχαν τεθεί από πλευράς μου προτάσεις αναφορικά με: την αμοιβή και την ασφάλιση των ασκουμένων, την προσπάθεια θεσμικής κατοχύρωσης με προτεραιότητα στους νέους συναδέλφους σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το δημόσιο, την ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος της άσκησης στα δικαστήρια, η διεκδίκηση ένταξης στο ΕΣΠΑ των νέων δικηγόρων για επιδότηση έναρξης επαγγέλματος – δράση που είχε υπάρξει στο παρελθόν.

Ύστερα από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα προσπάθησα στο μέτρο των δυνατοτήτων μου να αναδείξω με παρεμβάσεις και αναφορές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο ΔΣΑ: το θέμα της θεσμικής κατοχύρωσης μιας βασικής αμοιβής των ασκουμένων, την θέσμιση μιας διαφανούς διαδικασίας πλήρωσης θέσεων συμβούλων και συνεργατών σε φορείς του Δημοσίου με προτεραιότητα στους νέους δικηγόρους, την ανάδειξη του υπέρογκου κόστους των εκδόσεων του ΔΣΑ – που η νέα διοίκηση αποκάλυψε τελικά, την δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των νέων συναδέλφων για πρακτικά θέματα καθημερινότητας, την δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης με τα χρήματα από το μέρισμα – απόφαση που ψηφίστηκε πρόσφατα από το ΔΣ του ΔΣΑ.

Παράλληλα και λόγω της συνεχούς παρουσίας μου στην πόλη, το Μάιο του 2014 οι πολίτες του Αιγάλεω με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν τη δυνατότητα μέσα από τη θέση ευθύνης του Δημοτικού Συμβούλου να τους εκπροσωπήσω για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Επειδή είναι εύκολο κανείς να κατακρίνει και στην περίοδο που ζούμε υφίσταται απαξίωση και της δημοκρατίας και των θεσμών και των προσώπων που ασχολούνται με τα κοινά, πεποίθησή μου είναι πως το δημόσιο αξίωμα σημαίνει μόνον Ευθύνη και Όραμα.
Αυτή είναι η αιτία που γράφω αυτή την επιστολή.

Δεν είναι για μένα η ΕΑΝΔΑ ένα σκαλί ανάδειξης σε Σύμβουλο του ΔΣΑ ή γενικότερα επαγγελματικής ενίσχυσης, όταν βλέπουμε πρόσφατα απερχόμενοι Πρόεδροι να: έχουν εκλεγεί σύμβουλοι ΔΣΑ, διοριστεί συνεργάτες σε γραμματείες αποκεντρωμένης διοίκησης, πρόεδροι σε νέες ανεξάρτητες αρχές, συνεργάτες Υπουργών, όλα βέβαια νόμιμα και με ΦΕΚ και με αξιοσύνη των συναδέλφων, όμως χωρίς δημοσιοποίηση της θέσης τους αυτής προς τους συναδέλφους – ψηφοφόρους.

Η απλή περιγραφή της κατάστασης, τα ξύλινα ευχολόγια, οι εθιμοτυπικές συναντήσεις με φορείς και αναιμικές διοικήσεις της ΕΑΝΔΑ με μόνο στόχο την προσωπική ανάδειξη και καμία ουσιαστική σύγκρουση και ανάδειξη των καθημερινών μας προβλημάτων, μακριά από καινοτόμες προτάσεις και παραμονή σε παλιομοδίτικα μέσα (πχ. ετήσιοι χοροί και τίποτε άλλο), δεν είναι ο δρόμος που μας αξίζει.

Βιώνω και εγώ καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί για τους νέους στο επάγγελμά μας και με πολλούς από εσάς έχουμε κατά καιρούς κουβεντιάσει για αυτά τα θέματα στο πλαίσιο εκδηλώσεων, στο χώρο των δικαστηρίων, στο μετρό κλπ. Εκτιμώ ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πορεία που έχει πάρει ο κλάδος μας.

Και μπορούμε να το κάνουμε με το να ψηφίσουμε στις εκλογές της ΕΑΝΔΑ στις 6 Νοεμβρίου χωρίς να σας πω ποια συγκεκριμένη τριάδα υποψηφίων να διαλέξετε όταν προφανώς υπάρχουν αξιόλογοι συνυποψήφιοι.

Αν κρίνετε ότι μέχρι σήμερα τα πράγματα δεν πήγαν καλά, τότε έχουμε την ευκαιρία να τα αλλάξουμε μαζί. Αν πάλι είσαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση, δεν πειράζει να μαστε καλά θα συνεχίσουμε όμως ύστερα δεν δικαιούμαστε να κατακρίνουμε μιας και έχουμε την δυνατότητα επιλογής.

stasiopoulos

Τασιόπουλος Σταύρος, Υποψήφιος στις εκλογές της ΕΑΝΔΑ – 6/11/2014