Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Υποχρεωτική η σφραγίδα λογιστή στις δηλώσεις για την αυτοπεραίωση

Υποχρεωτική η σφραγίδα λογιστή στις δηλώσεις για την αυτοπεραίωση

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011

Στόχος είναι να μπει φρένο στις εικονικές δαπάνες από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες
του Προκοπη Χατζηνικολάου
Φρένο στις εικονικές δαπάνες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζοντας όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες που αυτοελέγχονται ετησίως (μέσω του εντύπου Ε3) να έχουν και σφραγίδα λογιστή στη δήλωσή τους.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι μέχρι σήμερα δήλωναν εικονικές δαπάνες θα σταματήσουν να το πράττουν, δεδομένου ότι οι λογιστές θα αρνούνται να υπογράψουν ανειλικρινή δήλωση. Η απόφαση αυτή αφορά στις φετινές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τις 4 Απριλίου και μετά.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζει ακόμα και τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν ετησίως ποσά άνω των 200 ευρώ σε λογιστικά γραφεία για να ελέγξουν τη δήλωσή τους. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά, υποχρεούνται να έχουν στις δηλώσεις τους υπογραφή λογιστή ή φοροτεχνικού, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων όσοι περαιώνουν τις υποθέσεις τους (αυτοέλεγχος).

Πάντως και για αυτούς που δεν κάνουν ετησίως αυτοπεραίωση, η εφορία ζητεί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να έχουν υπογραφή λογιστή. Συγκεκριμένα, υποχρεωτική η σφραγίδα λογιστή είναι για τους εμπόρους με ακαθάριστα έσοδα άνω των 100.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος ο νόμος όριζε ότι η υποχρέωση αυτή αφορά όσους είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 300.000 ευρώ. Επίσης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000 ευρώ υποχρεούνται να έχουν λογιστή και να υπογράφει τη φορολογική δήλωση. Το ποσό αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ανέρχετο στα 150.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι απαλλαγή από την υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή-φοροτεχνικό ισχύει για κάθε εμπορική επιχείρηση με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ καθώς και για κάθε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο τζίρο μέχρι 50.000 ευρώ, μόνο εφόσον αποφασίζει μη υπαγωγή στη διαδικασία του αυτοελέγχου του ν. 3296/2004.

Στο μεταξύ, με αλλαγή της τελευταίας στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών διορθώνει προηγούμενο λάθος που ουσιαστικά έθετε στο περιθώριο τους ορκωτούς ελεγκτές και κατ’ επέκταση τον έλεγχο που διενεργούσαν.

Πλέον οι ορκωτοί ελεγκτές υποχρεούνται να διενεργούν, παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, έλεγχο σε φορολογικά αντικείμενα (φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών) και να εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό.

Με βάση το πιστοποιητικό αυτό, οι επιχειρήσεις θα γλιτώσουν τον τακτικό έλεγχο δεδομένου ότι οι ελεγκτές θα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες διαδικασίες που θα αποφασισθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη νέα διορθωμένη διάταξη του νομοσχεδίου, νόμιμοι ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3693/2008 και διενεργούν υποχρεωτικούς προσωρινούς ελέγχους σε ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, υποχρεούνται στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται ύστερα από έλεγχο που διενεργείται παράλληλα με τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης ως προς την εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων σε φορολογικά αντικείμενα.

Φορολογικές παραβάσεις καθώς και μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση φόρων, που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου, αναφέρονται αναλυτικά στο πιστοποιητικό. Αν το πιστοποιητικό δεν περιλαμβάνει παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 16 Μάρτιος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML