Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Τομές για δίκες - εξπρές

Τομές για δίκες - εξπρές

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Κυριακή, 06 Μάρτιος 2011

Διευρύνεται στα 20.000 ευρώ η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων και στα 120.000 των Πρωτοδικείων. Από μονομελείς συνθέσεις θα εκδικάζονται οι εφέσεις. Ενισχύεται η εξωδικαστική επίλυση διαφορών  «E» 4/3
Ριζικές ανακατατάξεις στην πολιτική δικονομία προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιλύονται ταχύτερα οι διαφορές στα πολιτικά δικαστήρια (εργασιακές, περιουσιακές, οικογενειακές, αποζημιώσεις κ.λπ.), να εξασφαλίζεται καλύτερα η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (άυλων τίτλων) των οφειλετών, να προστατεύεται αποτελεσματικότερα ο εργαζόμενος, αλλά και η ασφάλεια των συναλλαγών με ορθολογικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς κ.λπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης παρουσίασε χθες νομοσχέδιο για «εξορθολογισμό και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης», τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη αποσυμφόρηση φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι σε 4-5 μήνες θα υπάρχουν δείγματα γραφής για την επιτάχυνση και στις φορολογικές, διοικητικές και ποινικές δίκες (σύμφωνα με τους νεοψηφισθέντες νόμους), καθώς ήδη άρχισαν να υποβάλλονται οι πρώτες αιτήσεις για την ποινική συνδιαλλαγή (μεταξύ δράστη και παθόντα) σε οικονομικά αδικήματα (όπου δεν υπάρχει άσκηση βίας).

Στις βασικές τομές του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠο/Δ) είναι η αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων (στα 20.000 ευρώ) και των Μονομελών Πρωτοδικείων (120.000 ευρώ), με παράλληλη πρόβλεψη ότι οι εφέσεις κατά των αποφάσεών τους θα εκδικάζονται πάλι από μονομελείς συνθέσεις (Πρωτοδικείου, Εφετείου) και 3μελείς του Αρείου Πάγου, με συνέπεια να απαλλάσσονται από μεγάλο φόρτο πολλοί δικαστές, ώστε να επιταχύνονται οι σοβαρότερες υποθέσεις.

Το νομοσχέδιο ενισχύει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών που δεν είναι υποχρεωτική, αλλά διευρύνεται σε όλη τη φάση της εκκρεμοδικίας. Φιλεργατικές θεωρούνται οι διατάξεις με τις οποίες καταργείται η δυνατότητα του εισαγγελέα του ΑΠ να ασκεί αναίρεση κατά απόφασης ασφαλιστικών μέτρων. Η ρύθμιση αυτή, που παραβίασε την ισότητα των όπλων ανάμεσα στην πολιτεία και στους πολίτες, θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε βάρος εργαζομένων και συμβασιούχων.

Με τις νέες ρυθμίσεις εξορθολογίζονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών και προκειμένου να αποφεύγονται αθέμιτες συναλλαγές, προβλέπεται ότι οι προφορικές προσφορές θα υποβάλλονται αμέσως στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και όχι μισή ώρα μετά, καθώς στο μεσοδιάστημα γίνονται πολλά.

Οι σχετικές διαδικασίες θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα, ώστε να λαμβάνουν όλοι γνώση και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Αρτιότερες ρυθμίσεις υπάρχουν για την αποτελεσματικότερη δυνατότητα κατάσχεσης άυλων μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που είναι διαπραγματεύσιμα σε οργανωμένες αγορές, καθώς και των μεριδίων πιστωτικών ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις για την αναγκαστική εκτέλεση.

Το νομοσχέδιο επιλύει πρακτικά προβλήματα για να μπορεί να εφαρμοστεί η ισχύουσα από το 2001 νομοθεσία, που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να εκτελεί δικαστικές αποφάσεις κατά οφειλετών του αναζητώντας περιουσιακά τους στοιχεία όχι μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και σε άυλους τίτλους κ.λπ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML