Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Η Θεσσαλονίκη οδηγεί το μέτωπο των δικηγόρων

Η Θεσσαλονίκη οδηγεί το μέτωπο των δικηγόρων

Έχει γραφτεί από Κώστας Καντούρης
Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011

Η Θεσσαλονίκη ηγείται από χθες του πανελλαδικού μετώπου των δικηγόρων εναντίον των ρυθμίσεων για την απελευθέρωση βάζοντας στο περιθώριο τον σύλλογο της Αθήνας.
Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που έγινε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά από σήμερα μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου αποχή όλων των δικηγόρων, εκτός αυτών της συμπρωτεύουσας, που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο ή την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της γενικής τους συνέλευσης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλονίκης εξουσιοδοτήθηκε να είναι αυτός που θα μεταφέρει στις κυβερνητικές αρχές τις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας και το σώμα ουσιαστικά ήρε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο του συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινό.

“Νομικό τέχνασμα”
Η χθεσινή ολομέλεια των προέδρων, στην οποία συμμετείχαν 41 σύλλογοι εκ των 63 όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκε με “νομικό τέχνασμα”, μετά την αποχώρηση του προέδρου του συλλόγου Αθήνας (που είναι πάντα πρόεδρος της Ολομέλειας). Τότε ο προεδρεύων του σώματος, σύμφωνα με τον κανονισμό, πρόεδρος του δεύτερου τη τάξει συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, διέκοψε τη συνεδρίαση, που επαναλήφθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του χθες στη Θεσσαλονίκη και αποφασίστηκε με τον ίδιο τρόπο να συνεχιστεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στη Λάρισα.
Η συνεδρίαση έγινε απουσία του προέδρου της Αθήνας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του σε σχέση με τους άλλους συλλόγους και μάλιστα αποχώρησε από την τελευταία Ολομέλεια στην Αθήνα. Από τους μεγάλους συλλόγους στη χθεσινή Ολομέλεια δεν συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πειραιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησε ότι η διαδικασία έτσι όπως εξελίχτηκε οδηγεί σε διάσπαση του κλάδου. Από την άλλη όμως εκπροσωπήθηκαν εκτός της Θεσσαλονίκης και οι μεγάλοι σύλλογοι της Λάρισας, της Πάτρας και του Βόλου.

Ομόφωνα υπέρ της αποχής

Ομόφωνα οι πρόεδροι των 41 συλλόγων έδωσαν χθες από τη Θεσσαλονίκη στον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου εντολή “να εκπροσωπεί απέναντι στις αρχές και να υποβάλει όλα τα διαβήματα σε κάθε κατεύθυνση με σκοπό να διατυπωθούν οι αντίθετες προτάσεις στα πιο καυτά σημεία των ρυθμίσεων της δήθεν απελευθέρωσης, όπως είναι η ίδρυση διατοπικών εταιρειών, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών”. Με την κίνηση αυτή οι πρόεδροι της περιφέρειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν “μέτωπο” τόσο ενάντια στις ρυθμίσεις όσο όμως και ενάντια στις θέσεις του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, τον οποίο επιχειρούν να βάλουν στο περιθώριο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων τάχθηκαν ενάντια στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Στην εισήγησή του ο προεδρεύων της Ολομέλειας Μανόλης Λαμτζίδης αναφερόμενος στις διατοπικές εταιρείες που προωθούνται με το νομοσχέδιο, μίλησε για “εταιρείες-χταπόδια, οι οποίες θα απομυζούν τη δικηγορική ύλη της περιφέρειας προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του δικηγορικού επαγγέλματος”, όπως είπε.
Τη χθεσινή απόφαση καλούνται να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που επικυρωθεί από τα διοικητικά τους συμβούλια και οι υπόλοιποι σύλλογοι της περιφέρειας που δεν συμμετείχαν στην Ολομέλεια. Στη Θεσσαλονίκη, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό διοικητικό συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα της αποχής, αλλά δεν αποκλείεται να παραπέμψει την απόφαση στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο.


• Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινό από πολλούς συναδέλφους του της περιφέρειας. “Ντρέπομαι για όσα έγιναν. Ελεγε σε μας ‘πηγαίνετε στα χωριά σας και πάρτε ό,τι απόφαση θέλετε’ αδιαφορώντας για τα προβλήματα”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γυθείου Γεώργιος Μητσάκος.

Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 05 Φεβρουάριος 2011

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
40 Σεπ 01 02 03 04 05 06
41 07 08 09 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML