Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Στη Χάγη το ελληνικό μνημόνιο για την προσφυγή ΠΓΔΜ

Στη Χάγη το ελληνικό μνημόνιο για την προσφυγή ΠΓΔΜ

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2010

icjΚατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εντός της καθορισθείσης από το Δικαστήριο προθεσμίας, το απαντητικό Μνημόνιο (counter-memorial) της Ελλάδος στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού.

Η κατάθεση έγινε από τους εκπροσώπους (Agents) της Ελλάδος στην υπόθεση αυτή, Πρέσβυ Γεώργιο Σαββαϊδη και τη Νομικό Σύμβουλο και Προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, κα Μαρία Τελαλιάν, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, με πλούσια διεθνή εμπειρία και ενασχόληση με τα ζητήματα αυτά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, που έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους από το Νοέμβριο του 2008, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Ως Νομικοί Σύμβουλοι της Ελλάδος στην υπόθεση αυτή έχουν ορισθεί τέσσερεις επιφανείς αλλοδαποί διεθνολόγοι Καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στην υπεράσπιση υποθέσεων ενώπιον του ΔΔΧ. Επίσης, την ομάδα υποστήριξης πλαισιώνουν και Έλληνες Καθηγητές, διεθνολόγοι και ιστορικοί. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει ορίσει στην υπόθεση αυτή ως Ad Hoc Δικαστή τον Καθηγητή, Ακαδημαϊκό, μέλος και ήδη Πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου, κ Εμμανουήλ Ρούκουνα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε στις 13.11.2008 προσφυγή κατά της Ελλάδος ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), επικαλούμενη παραβίαση εκ μέρους μας του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, λόγω της υποτιθέμενης αντίρρησης (objection) της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος το οποίο παραθέτει λεπτομερώς και με την αντίστοιχη τεκμηρίωση, την ελληνική νομική επιχειρηματολογία στην υπόθεση αυτή, είναι αποτέλεσμα επίπονης και μακράς συνεργασίας ενός και πλέον έτους μεταξύ των Ελλήνων και των αλλοδαπών διεθνολόγων. Το ελληνικό Μνημόνιο απορρίπτει στο σύνολό τους τα επιχειρήματα της ΠΓΔΜ και αναπτύσσει εμπεριστατωμένα και εξαντλητικά τα νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στην υπόθεση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Στη συνέχεια της κατάθεσης του απαντητικού Μνημονίου από πλευράς μας, η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης θα καθορισθεί από το Δικαστήριο και, σε μια δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει προφορική ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τους Κανόνες Διαδικασίας του Δικαστηρίου, το Μνημόνιο της ΠΓΔΜ καθώς και απαντητικό Μνημόνιο της Ελλάδος θα παραμείνουν εμπιστευτικά μέχρι και την έναρξη της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2010

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML