Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow «Περαίωση» και για τα αυθαίρετα μελετά η κυβέρνηση

«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα μελετά η κυβέρνηση

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Σάββατο, 25 Σεπτέμβριος 2010

taxandlawΜείωση προστίμων ώς 50%
Αθήνα
«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα, με μείωση των προστίμων έως 50%, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011. Ανάλογες ρυθμίσεις εξετάζονται, επίσης, για «κρυφά» πολυτελή σκάφη και αδήλωτες πισίνες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αλλά και μηχανικοί του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι τα αυθαίρετα κτίσματα, αν συνυπολογιστούν και αυτά που έχουν σοβαρές αυθαιρεσίες σε νόμιμα κτίσματα, όπως, π.χ., έναν επιπλέον όροφο, είναι πάνω απο 600.000 σε όλη τη χώρα.


Το κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνει ότι δύο είναι τα βασικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων δεν εισπράττονται τα πρόστιμα. Πρώτον, η έντονη απροθυμία του κρατικού μηχανισμού (κυρίως των πολεοδομιών) να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και, δεύτερον, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης.

Σύμφωνα με το Βήμα, με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στο ύψος των προστίμων θα δοθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν σημαντικά μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης, περίπου στο ήμισυ του σημερινού, με δόσεις, και με έκπτωση 5% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο θα προβλέπεται και ένα χαμηλό, άρα «ελκυστικό» πρόστιμο διατήρησης (αναμένεται να γίνει μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το σημερινό πρόστιμο διατήρησης) το οποίο να μπορεί να πληρωθεί από ένα μέσο νοικοκυριό.


Σήμερα το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας.


Η «περαίωση» δεν θα αγγίζει όσα κτίσματα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους. Θα αφορά όμως, εκτός απο τα εντελώς αυθαίρετα κτίσματα, και τις παραβάσεις που έχουν γίνει σε -κατά τα άλλα- νόμιμα κτίσματα και δεν εντάσσονται στον νόμο για τους ημιυπαίθριους, όπως οι επεκτάσεις της οικοδομικής άδειας, ενώ μάλλον θα περιλαμβάνονται και τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα πρώτης κατοικίας.

Για να πείσει, τέλος, τους αυθαίρετους οικιστές να προσέλθουν, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το «όπλο» του «Σώματος ορκωτών μηχανικών» που θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε «ύποπτες» περιοχές.

«Κρυφά» σκάφη και αδήλωτες πισίνες

Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε να επεκταθεί η περαίωση σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες:

  • Σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής τα οποία τα έχουν δηλώσει παρανόμως ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τη φορολογία. Η πρόταση προβλέπει να δοθεί διορία στους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να καταβάλουν τον ΦΠΑ (που είναι 23%) και να μετατρέψουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά «μαϊμού» σε νόμιμα αναψυχής, έτσι ώστε να τα σώσουν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο, εάν ακολουθήσει τη ρύθμιση αυτή, μπορεί να βάλει στα ταμεία του αμέσως 250 εκατ. ευρώ.
  • Σε ιδιοκτήτες που έχουν πισίνες τις οποίες δεν έχουν δηλώσει για να αποφύγουν τη φορολογία. Η πρόταση προβλέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να τις καταστήσουν νόμιμες και να υπολογίζονται εφ' εξής ως τεκμήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 125.000 πισίνες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περίπου οι 50.000 είναι αδήλωτες.
Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος 2010

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML