Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Νίκη των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στις ΗΠΑ

Νίκη των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στις ΗΠΑ

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Τετάρτη, 26 Ιούνιος 2013

gay-marriageΜε μια ιστορική απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την «υπεράσπιση του γάμου» που αφορά στα προνόμια των ετερόφυλων παντρεμένων ζευγαριών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.
Με πλειοψηφία 5 προς 4 οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι ο νόμος που στερεί από ένα νομίμως παντρεμένο ζευγάρι αντρών ή γυναικών το δικαίωμα να αξιώσει τα ίδια προνόμια σε επίπεδο φοροαπαλλαγών, υπηρεσιών υγείας και συνταξιοδότησης, με ένα ετερόφυλο ζευγάρι, αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Παράλληλα, με την ίδια πλειοψηφία, το δικαστήριο στην Ουάσινγκτον άνοιξε τον δρόμο για τους γάμους ομοφυλοφίλων στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου απαγορεύονται.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως μεγάλη νίκη για το κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ, υποστηρικτές των οποίων πανηγύρισαν με ενθουσιασμό την απόφαση έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση και ήδη διέταξε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να αναθεωρήσει όλους τους σχετικούς ομοσπονδιακούς νόμους ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της απόφασης αυτής.
«Είμαστε ένας λαός που διακηρύσσουμε πως όλοι έχουν γεννηθεί ίσοι, και πως η αγάπη με την οποία δενόμαστε με τον άλλο είναι εξίσου ίση», δηλώνει στη γραπτή του δήλωση ο Ομπάμα, καθώς ενημερώθηκε για την ετυμηγορία μέσα στο αεροσκάφος καθ' οδόν προς την Αφρική.
Ο Ομπάμα υπογραμμίζει πως η απόφαση αφορά τους πολιτικούς γάμους και ο τρόπος με τον οποίο ορίζει την έννοια του γάμου και τελεί τις γαμήλιες τελετές κάθε θρησκεία εναπόκειται στους δικούς της εκκλησιαστικούς θεσμούς.
«Ήταν μία διάκριση καθαγιασμένη διά νόμου. Μεταχειριζόταν την αγάπη, τα αγαπημένα ζευγάρια του ιδίου φύλου ως ξεχωριστές και κατώτερες κατηγορίες ανθρώπων. Το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε αυτό το σφάλμα και η χώρα μας είναι καλύτερη μετά από αυτό», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.
Παράλληλα, οι προασπιστές της απαγόρευσης του γάμου των ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια, γνωστοί ως κίνημα "Πρόταση 8", ανακοίνωσαν πως θα επιδιώξουν μία θωράκιση κι ενίσχυση της σχετικής απαγορευτικής νομοθεσίας έως ότου αρχίσει η επιβολή της νέας ετυμηγορίας σε πανεθνικό επίπεδο.
Η σχετική ανακοίνωση του Άντριου Πούγκνο, επικεφαλής της ProtectMarriage.com, ήλθε αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καταργεί την "Πρόταση 8".
Στην ανακοίνωσή του αυτή, ο Πούγκνο δηλώνει πως η απόφαση του Ανωτάτου δικαστικού οργάνου της χώρας «δεν επιλύει άμεσα ζητήματα της δικαιοδοσίας» της προηγούμενης ετυμηγορίας χαμηλόβαθμου δικαστηρίου.
Πηγή: Mega

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML