Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Μετρητά τέλος, για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ από την 1η Απριλίου

Μετρητά τέλος, για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ από την 1η Απριλίου

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Σάββατο, 12 Φεβρουάριος 2011


Τέλος στα μετρητά από την 1η Απριλίου για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ βάζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Από την ανωτέρω ημερομηνία οι συναλλαγές των καταναλωτών θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή με επιταγή.

Ωστόσο, από 1-1-2012 η υποχρεωτική εξόφληση με κάρτα ή επιταγή θα αφορά αγορές άνω των 1.500 ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:

– Φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά.

– Ορίζεται ως κατώτερο όριο συναλλαγής, το ποσό των 3.000 ευρώ για το έτος 2011 και το ποσό των 1.500 ευρώ από 1.1.2012 και εξής.

– Ως αξία συναλλαγής νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

– Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές που αφορούν συναλλαγές ύψους άνω του ισχύοντος κάθε φορά ορίου θα γίνονται επίσης με κάρτες ή επιταγές ανεξαρτήτως του ποσού της τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής.

– Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα κ. λπ.) σε ιδιώτη «με ανταλλαγή», αυτά εξοφλούνται από τον ιδιώτη - αγοραστή μέσω κάρτα ή επιταγής.

Σύμφωνα με την απόφαση δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών που το αντίτιμο της αξίας καλύπτεται με επί μέρους διαδοχικές καταβολές (προκαταβολές) διαφορετικών προσώπων από τον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή δεν εμπίπτουν στις υποχρεώσεις η κατάθεση ποσών σε λίστες γάμου κ. λπ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή με πρόσωπα - ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση μέσω κάρτας ή επιταγής και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, θα ακολουθείται ειδική διαδικασία. Συγκεκριμένα, από τον επιτηδευματία - πωλητή, κατά τον χρόνο είσπραξης μετρητών ή παραλαβής συναλλαγματικών από τον πελάτη - ιδιώτη θα εκδίδεται λογιστικό παραστατικό, «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων».

Η ως άνω απόδειξη εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος. Στο περιεχόμενο αυτής αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π. χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού. Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσό των μετρητών που εισπράττει κατά τον χρόνο έκδοσης της προαναφερόμενης απόδειξης ή κατά τον χρόνο εξόφλησης των συναλλαγματικών να το καταθέσει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε τράπεζα ή πιστωτικό οργανισμό. Τα εκδιδόμενα τραπεζικά παραστατικά συσχετίζονται από τον επιτηδευματία με τις «αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιογράφων».

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 14 Φεβρουάριος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML