Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Μέτρα για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

Μέτρα για επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Σάββατο, 17 Ιούλιος 2010

kastanidisΜΕΤΡΑ για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης. Το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.

Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία κ.λπ.).

Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αδικήματα ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.

Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις που υπάγονται σε αυτό κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτό, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου, κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων ή του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επισήμανε ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 17 Ιούλιος 2010

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML