Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Με μείωση αποδοχών απειλεί ο Άρειος Πάγος τους δικαστές που απέχουν

Με μείωση αποδοχών απειλεί ο Άρειος Πάγος τους δικαστές που απέχουν

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Κυριακή, 25 Νοέμβριος 2012

ariospagosΝα περικόπτονται οι αποδοχές όσων δικαστών απέχουν από την  άσκηση των καθηκόντων τους ή πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Αυτό ζητούν  με παραγγελίες τους προς τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας, τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες όσο και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστών και δικαστηρίων αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος  Χρυσικός.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στις κινητοποιήσεις των δικαστών που αντιδρούν στις νέες περικοπές στις αποδοχές τους βάση του τρίτου Μνημονίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει, όπως υποστηρίζουν, συνολικά μέχρι σήμερα το 60% των αποδοχών τους. Δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτυρόμενοι για το νέο «ψαλίδι» στα μισθολογικά τους απέχοντας από την άσκηση των καθηκόντων τους -κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου τους στις 3. μ.μ. - από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο κ. Χρυσικός ζητούν από τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία να εφαρμόσουν τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, (όπως τροποποιήθηκε επί θητείας στο υπ. Δικαιοσύνης του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου) ο οποίος δίνει το «πράσινο φως» για την περικοπή – μείωση των αποδοχών δικαστών και εισαγγελέων ανάλογα με την απόδοσή τους.

Στα σχετικά έγγραφά τους οι κ.κ. Τέντες και Χρυσικός επισημαίνουν ότι οι περικοπές των αποδοχών θα γίνουν για όσους δικαστές και εισαγγελείς  συνεχίζουν «υπαιτίως» τις διακοπές και αναβολές των δικών, όπως και σε εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Τι προβλέπεται
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής. Και αυτό διότι προβλέπει πως ο δικαστικός λειτουργός που είναι υπαίτιος για αναβολές δικών ή μη έκδοσης αποφάσεων θα καλείται σε εξηγήσεις από τον προϊστάμενό του. Εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και του επιβληθεί περικοπή αποδοχών, τότε έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ζητήσει να κρίνει εκείνο εάν σωστά επιβλήθηκε ή όχι  το μέτρο της περικοπής των αποδοχών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος των επιθεωρητών των δικαστηρίων αναμένεται να ξεκινήσει από τους δικαστές που χορηγούν κατευθείαν αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων από τις 10 π.μ., επικαλούμενοι ότι οι γραμματείς δεν επιστρέφουν στην έδρα μετά το πέρας του ωραρίου (3 μ.μ.) για να εκδικαστούν οι υποθέσεις.

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML