Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Κράτος και Διαφθορά

Κράτος και Διαφθορά

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Πέμπτη, 09 Απρίλιος 2009

logo_transparency_grAlogo_transparency_grB


Ημερίδα με θέμα «Κράτος & Διαφθορά»

Με την ομιλία του προέδρου της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» άνοιξαν στο Ζάππειο οι εργασίες Ημερίδας με θέμα: «Κράτος & Διαφθορά: Πως θα πετύχουμε την εφαρμογή των νόμων».

Στην ομιλία του ο κ. Μπακούρης επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι στην Ελλάδα είναι πολλές οι περιπτώσεις νομιμοποίησης της παρανομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ τακτοποιούνται τα αυθαίρετα και οι ημιυπαίθριοι όταν στην Ισπανία γκρεμίζονται».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, εκτός από τον κ. Μπακούρη μιλήσαν επίσης ο πρόεδρος της GRECO Drago Kos, o αντιπρόεδρος της Transparency International Akere Mouna, και ο Επίτροπoς της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σταύρος Δήμας.

Με την ομιλία του προέδρου της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» άνοιξαν

Παυλόπουλος: «Η διαφθορά αποτελεί παθογένεια»

«Η διαφθορά αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα σοβαρότερα φαινόμενα παθογένειας κατά την ενάσκηση της εξουσίας, το οποίο πλήττει την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, αποσταθεροποιεί τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους- πολίτη και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης και προόδου», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΣ» με θέμα «Κράτος και Διαφθορά: Πώς θα πετύχουμε την εφαρμογή των νόμων».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η ανάπτυξη των θυλάκων της διαφθοράς προϋποθέτει απουσία ή μη τήρηση κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και οδηγεί στην επικράτηση της αυθαιρεσίας» και πως τελικά η διαφθορά αποτελεί εχθρό για τη δημοκρατία, γιατί υποσκάπτει τα δομικά της θεμέλια και όχι μόνο την ποιότητα της». Όπως είπε «η διαφθορά λειτουργεί ως διαλυτικό οξύ στα θεμέλια της δημοκρατίας».

Εξ άλλου ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η τεχνολογία και η αλματώδης εξέλιξη της μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανομίας, αλλά παράλληλα δημιουργεί «υποδόριους κινδύνους για τη διαφάνεια και τη Δημοκρατία και προσφέρει «καλές υπηρεσίες» ιδίως στην παραοικονομία, το παραεμπόριο, το ηλεκτρονικό έγκλημα και όλες εκείνες τις μορφές αδιαφανών συναλλαγών που αναζητούν, συχνά, συνενόχους στην κρατική μηχανή».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως στην ανομία συμβάλει η έλλειψη διατάξεων, η κακή ποιότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων, η ύπαρξη αποσπασματικών νόμων (που αλληλοαναιρούνται) και η ύπαρξη νόμων που αλληλοκαλύπτονται και οδηγούν στην αναποτελεσματικότητα και συμπλήρωσε πως «ανομία είναι και η κακή εφαρμογή του νόμου».

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως χρειάζονται λίγοι μηχανισμοί ελέγχου με οριοθετημένες αρμοδιότητες και τα μέσα για να λειτουργήσουν (τόσο τα δικονομικά μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό), με καλό συντονισμό μεταξύ τους. Ενδεικτικά ανέφερε πως «σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το 2008, το Σώμα, με τα μέσα που του δόθηκαν και τις εντολές που έλαβε, έφθασε μόνο το 2008, δηλαδή σ' ένα χρόνο, να κάνει 845 ελέγχους, όταν μεταξύ 1998-2003 έγιναν συνολικά μόλις 376 έλεγχοι».

Βενιζέλος: Η κρίση είναι συνολική

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό και δεν έχει να κάνει μόνο με τη διεθνή κρίση, αλλά είναι πολυσύνθετο, πολυεπίπεδο και καθολικό, καθώς η κρίση είναι συνολική, κρίση ηθική και κρίση των πολιτικών θεσμών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το συμφέρον (στα υψηλά κλιμάκια) και η άναγκη (στα μεσαία και χαμηλά) γεννούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Η αλλαγή που χρειάζεται, όπως εξήγησε, είναι να αντιληφθούν οι πολίτες, αλλά και οι διοικούντες ότι το νόμιμο συμφέρει και μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Όπως τόνισε υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κίνημα πολιτών κατά της διαφθοράς, όχι μόνο γιατί είναι ηθικό, αλλά γιατί συνδέεται με την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και ανέφερε ως παράδειγμα το καταναλωτικό κίνημα, μέσα από το οποίο ο καταναλωτής έχει απτό συμφέρον (καλύτερα προϊόντα, χαμηλότερες τιμές) το οποίο και προωθεί.

Γ. Αλαφούζος: «Οι πολιτικοί διαχειρίζονται την εξουσία ως προσωπική τους ιδιοκτησία"

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος πρότεινε στο επόμενο συνέδριο της οργάνωσης με θέμα τη διαφθορά και το κράτος να προστεθεί και ο όρος «υποκρισία» και αναφέρθηκε σε τρεις νόμους που θέσπισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα ΜΜΕ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο νόμο Βενιζέλου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Αλαφούζος, «θέσπισε αδιαφανείς κανόνες για την ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων στα ΜΜΕ», στο νόμο Ρέππα, που «θέσπισε το προσωρινό καθεστώς νόμιμης λειτουργίας, που λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια» και σε νόμο του 2005, με τον οποίο «νομιμοποιήθηκαν ραδιοφωνικοί σταθμοί με μοναδικό κριτίριο το αν λειτουργούσαν παράνομα στις 31 Δεκεμβρίου 2004».

Ο κ. Αλαφούζος κατηγόρησε τους πολιτικούς για τη διαφθορά που επικρατεί, καθώς, όπως είπε, «οι πολιτικοί διαχειρίζονται την εξουσία ως προσωπική τους ιδιοκτησία». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τις διαφορετικές διαδικασίες που έχουν προωθήσει για την απονομή δικαιοσύνης, όταν κατηγορούνται για κάποιο αδίκημα (νόμος περί ευθύνης υπουργών). Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του πολιτικού δυναμικού της χώρας.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Αλαφούζου, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει θεσπιστεί για να αποφευχθούν φαινόμενα ρεβανσισμού από την εκάστοτε επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, ενώ για τους νόμους σχετικά με τα ΜΜΕ τόνισε πως οι αναφορές του κ. Αλαφούζου ήταν μεμονωμένες και σημείωσε πως πολλές φορές μια κυβέρνηση έρχεται να διευθετήσει καταστάσεις που αποτελούν ουσιαστικά τετελεσμένα. Σχετικά με την αλλαγή πολιτικού προσωπικού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις υποψηφιότητες στις εκλογές και κάλεσε τους παρευρισκόμενους ομιλητές αν το επιθυμούν να συμμετάσχουν, για να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 04 Ιούνιος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
09 Φεβ Φεβ Φεβ Φεβ 01 02 03
10 04 05 06 07 08 09 10
11 11 12 13 14 15 16 17
12 18 19 20 21 22 23 24
13 25 26 27 28 29 30 31
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML