Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Δικηγορικές εταιρίες θα αναλάβουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

Δικηγορικές εταιρίες θα αναλάβουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2009

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, μέσα στο επόμενο τετράμηνο αναμένεται να έχουν προσληφθεί στις εφορίες εταιρείες δικηγόρων, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της σύνταξης του σχεδίου πολιορκίας των περίπου 550.000 οφειλετών που περιλαμβάνει εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, προσημειώσεις ακινήτων, εκδόσεις διαταγών πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

istock_000002478765xsmall

Παράλληλα, οι εταιρείες - σύμβουλοι θα αναλάβουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες, το έργο του εντοπισμού των διευθύνσεων οφειλετών, οι οποίοι για την Εφορία παραμένουν άφαντοι.

Υπό την απειλή κατασχέσεων θα βρεθούν 550.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Το υπουργείου Οικονομικών ξεκινά σαφάρι είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και για την επιτυχία του εγχειρήματος προσλαμβάνει νομικές εταιρίες συμβούλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι έως τις 30 Ιουνίου είναι η τελευταία παράταση για την ρύθμιση οφειλών.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, ενώ ως εισπράξιμα θεωρούνται τα μισά (τα υπόλοιπα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, μεγάλα πρόστιμα από υποθέσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους κ.λπ.). Για φέτος, η ηγεσία του υπουργείου, με τη δραστηριοποίηση και των εταιρειών συμβούλων στις εφορίες, ευελπιστεί ότι θα εισπράξει συνολικά 1,8 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων.

Τι θα κάνουν οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι των εταιρειών που θα εγκατασταθούν στις εφορίες θα αναλάβουν τις εξής διαδικασίες:

- Σύνταξη ειδικών ειδοποιητηρίων - προσκλήσεων προς τους οφειλέτες προκειμένου να προσέλθουν στις εφορίες για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

- Στις περιπτώσεις μη ανταπόκρισης των οφειλετών στις προσκλήσεις οι νομικές εταιρείες σε συνεργασία με τα δικαστικά τμήματα των εφοριών θα αναλάβουν την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να λαμβάνονται ταχύτερα μέτρα εναντίον του οφειλέτη, όπως είναι ο εντοπισμός των ακινήτων του και η προσημείωσή τους στα υποθηκοφυλακεία προκειμένου να εξασφαλίζεται η πληρωμή του Δημοσίου σε περίπτωση πώλησής τους. Το δεύτερο βήμα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη θα είναι η εκποίηση των ακινήτων του μέσω προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού με παρακράτηση του τιμήματος από το Δημόσιο για την εξόφληση της οφειλής.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών «στα χέρια τρίτων». Πρόκειται για απευθείας κατασχέσεις μισθών από οφειλέτες που είναι μισθωτοί και το μηνιαίο εισόδημά τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Σύνταξη ή μισθός έως 1.000 ευρώ, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο. Επίσης, θα κατάσχονται με ταχύτερες διαδικασίες εισοδήματα από ακίνητα καθώς και απαιτήσεις επιχειρήσεων από άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες

- Υποβολή προτάσεων για την επέκταση του αριθμού και του είδους των συναλλαγών για την ολοκλήρωση των οποίων απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Σήμερα απαιτείται για συναλλαγές όπως η πώληση ακινήτου, η ανάληψη δημοσίων έργων και η εκταμίευση στεγαστικών δανείων.

- Η εξεύρεση οφειλετών οι οποίοι δεν μπορούν να εντοπιστούν. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται στο υπουργείο να ζητηθεί η συνδρομή των τραπεζών προκειμένου να εντοπιστούν οι οφειλέτες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων μητρώου των φορολογουμένων που έχουν οι εφορίες με τα στοιχεία διευθύνσεων των πελατών των τραπεζών.

Τελευταία παράταση

Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Οικονομικών εστάλη στις εφορίες εγκύκλιος με την οποία ενημερώνονται για την παράταση, έως και τις 30 Ιουνίου, της ρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η ρύθμιση επιτρέπει την εξόφληση των χρεών έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και του 50% των πρόσθετων φόρων.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2008 και κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 150 ευρώ. Με την πρώτη δόση καταβάλλεται υποχρεωτικά και το 5% της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Πηγή: Τα Νέα, 8/4/2009

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 19 Απρίλιος 2009

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML