Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Η Δικαιοσύνη γίνεται ψηφιακή

Η Δικαιοσύνη γίνεται ψηφιακή

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Πέμπτη, 02 Σεπτέμβριος 2010

digital_lawΟι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναμένεται να επιταχύνουν τις δικαστικές διαδικασίες
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ | Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Το Διαδίκτυο το 2012 θα έχει μπει για τα καλά στη ζωή δικαστών, δικηγόρων, κρατουμένων, αποφυλακισμένων, διευθυντών φυλακών και διαδίκων. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του Διαδικτύου πιστεύεται ότι θα συμβάλουν στον περιορισμό των δαπανών, στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και στην εξυπηρέτηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης καθώς και των πολιτών που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο επιχειρησιακό πρόγραμμα με την ονομασία «Ψηφιακή Σύγκλιση» οι γενικές γραμμές και οι κατευθύνσεις του οποίου παρουσιάστη- καν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη. Ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι της τάξης των 37,2 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα αναμένεται να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέσα στα προσεχή δύο έτη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καστανίδη το μέλλον της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων από δικηγόρους, την online παρακολούθηση της πορείας των υποθέσεων σε κάθε δικαστικό στάδιο από δικηγόρους και πολίτες, την ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης για τη λήψη αντιγράφων των πρακτικών δικών από πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον. Επίσης κάθε αίτηση για έκδοση αντιγράφου Ποινικού Μητρώου θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε δικαστές να μελετούν δικογραφίες μακρόθεν, μέσω της ψηφιοποίησης των δικογράφων και των δικαστικών φακέλων.

Ολα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν μέσω τεσσάρων έργων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Ποινικού Μητρώου: προβλέπει την καταχώρηση δεδομένων ποινικού μητρώου από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας. Η κεντρική βάση θα τηρείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και σ΄ αυτή θα μπορούν να συνδέονται δικαστικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες και ξένες πρεσβείες. Προϋπολογισμός έργου 13,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η Δικαιοσύνη (ejustice): το έργο εκτελείται σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Προϋπολογισμός 4,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ψηφιακή Καταγραφή, Αποθήκευση και Διάθεση Πρακτικών Συνεδριάσεων: θα αυξήσει τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Προϋπολογισμός 11,3 εκατ. ευρώ. Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης και διασύνδεσης των αποφυλακιζομένων με την Κοινωνία: το έργο προβλέπει τη διασύνδεση των καταστημάτων κράτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη δημιουργία πύλης για να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και την αγορά εργασίας οι αποφυλακιζόμενοι.

e-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων online παρακολούθηση της πορείας υποθέσεων σε κάθε στάδιο ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης για τη λήψη αντιγράφων των πρακτικών δικών ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης για αντίγραφο Ποινικού Μητρώου ψηφιοποίηση δικογράφων και φακέλων για τη μελέτη από τους δικαστές ηλεκτρονικός προγραμματισμός επισκεπτηρίων λειτουργία υπηρεσίας ηλεκτρονικού συμβούλου για θέματα εργασίας αποφυλακισμένων ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων για θέσεις εργασίας αποφυλακισμένων

Δίκτυο για την προστασία ανηλίκων
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εισαγγελείς, δικηγόροι, καθηγητές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι θα απαρτίζουν το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ).

Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος, όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδης, ιδρύεται για πρώτη φορά στη χώρα μας προκειμένου να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο για την προστασία ανηλίκων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο κ. Καστανίδης υπέγραψε ήδη την απόφαση για τη συγκρότηση σε σώμα του ΚΕΣΑΘΕΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών του οποίου περιλαμβάνονται η συγκρότηση ή η ανασυγκρότηση των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων και η παρακολούθηση του έργου τους.

Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 04 Σεπτέμβριος 2010

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
40 Σεπ 01 02 03 04 05 06
41 07 08 09 10 11 12 13
42 14 15 16 17 18 19 20
43 21 22 23 24 25 26 27
44 28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML