Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από δικηγόρους εξετάζει ο Μ. Παπαϊωάννου

Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από δικηγόρους εξετάζει ο Μ. Παπαϊωάννου

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2011

Για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

Προτάσεις για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων κατέθεσε στο τραπέζι του διαλόγου με την τρόικα το Σάββατο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Μετά τον διάλογο που είχε με τις ηγεσίες των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων ( Αρείου Πάγου και Συμβουλίου Επικρατείας) ο κ. Παπαϊωάννου προτείνει ορισμένη χρονοβόρα δικαστηριακή ύλη η οποία «φρακάρει» τα δικαστήρια να «περάσει» στους συμβολαιογράφους.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει ότι η διαδικασία έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων, η έκδοση διαταγών πληρωμής και οι προσημειώσεις ακινήτων για την χορήγηση δανείων να «περάσουν» στα χέρια των συμβολαιογράφων.

Παράλληλα, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τον τρόπο που θα ξεπεράσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των δικηγόρων για τη μεταφορά των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων τους στους συμβολαιογράφους.

Ο προβληματισμός μάλιστα αυξάνει καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα απελευθερώσει πλήρως τις αμοιβές των δικηγόρων, αλλά και τις δικηγορικές εταιρείες.

Κατά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο γενικός γραμματέας Νικόλας Κανελλόπουλος έκαναν εκτενή αναφορά στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί και λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επεξεργάζεται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης (πολιτική, διοικητική και ποινική) με σκοπό οι προτάσεις αυτές να ενσωματωθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει τροποποιήσεις και σημαντικές τομές επί του συνόλου των δικονομικών διατάξεων, ενώ θα περιέχει και διατάξεις για την επιτάχυνση, τον εκσυγχρονισμό και την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη σειρά συναντήσεων εργασίας με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων ΣτΕ Α.Π., Γενική Επιτροπεία και εκκρεμεί την ερχόμενη Τρίτη, 4.10. 2011 στο Ε.Σ.) με σκοπό να επέλθουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Συνάντηση τρόικας με Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε και με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η Ένωση σε σημερινή ανακοίνωσή της, κατά τη συνάντηση αυτή αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές.

Μεταξύ των άλλων η Ένωση έδωσε στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η τεράστια δικαστηριακή ύλη που ετησίως εισάγεται στα δικαστήρια, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων. Επίσης, ειδική αναφορά έγινε για τη μείωση των αποδοχών των δικαστών κατά 38,5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 16 Οκτώβριος 2011

1 Σχόλιο

theodore
Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
02 Οκτώβριος 2011, 21:08
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε στους Συμ/φους απονεκρώντας την αγορά ακινήτων, μετατρέποντας πάγια δικηγορική ύλη σε συμβολαιογραφική! Οι άνθρωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι απίστευτοι και επικίνδυνοι!!!

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML