Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Παρατηρητήριο arrow Αλλάζει ο νόμος για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων

Αλλάζει ο νόμος για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2010

Ποιες αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99) και τι επαναφέρει στο προσκήνιο, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους

Την κατάργηση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (ν. 3588/2007) και την παράλληλη επαναφορά του άρθρου 44, αλλά με βελτιωμένους όρους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr. Όπως εκτιμάται, μια τέτοια κίνηση θα εξυπηρετούσε στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

Ειδικότερα, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο ότι το άρθρο 99 δεν προσφέρει σημαντικά στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης των προβληματικών επιχειρήσεων που προσφεύγουν σε αυτό, παρά μόνο δίνει μία πίστωση χρόνου, η οποία, όμως, δεν αποδεικνύεται αρκετή για τη διάσωσή τους, ιδίως υπό τις ασφυκτικές συνθήκες που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά.

Αποτελεί άλλωστε κοινό τόπο για τον επιχειρηματικό κόσμο ότι το άρθρο 99 είναι αναποτελεσματικό, καθώς ναι μεν προστατεύονται για ορισμένο διάστημα οι εργαζόμενοι, αλλά οι πιστωτές δεν παίρνουν σε καμία των περιπτώσεων όλα τα χρήματα πίσω και σπάνια η εταιρεία σώζεται.

Εντούτοις, είναι γεγονός ότι και το άρθρο 44 την περίοδο της πρώτης του εφαρμογής θεωρήθηκε επίσης αναποτελεσματικό και αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο εξετάζει σειρά βελτιώσεων, ώστε όχι μόνο να μην αντιμετωπιστεί με καχυποψία, αλλά και να καλύψει τα κενά που έχει το άρθρο 99.

Το άρθρο 99

Το άρθρο 99 δίνει τη δυνατότητα σε ένα νομικό πρόσωπο, μια εταιρεία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, να έλθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές της και να υποβάλει μια πρόταση για τη ρύθμιση των οφειλών της, χωρίς να κινδυνεύει με κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Δηλαδή στην εταιρεία που βρίσκεται σε κίνδυνο πτώχευσης δίνεται ένα χρονικό περιθώριο, κατά την διάρκεια του οποίου δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οικονομικές της εκκρεμότητες, αλλά και να συνεχιστεί η λειτουργία της, διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τις θέσεις εργασίας. Η όλη διαδικασία είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σε διάστημα κάτω των 15 μηνών.

Εφόσον από το δικαστήριο εγκριθεί η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 ορίζεται διαμεσολαβητής, ο οποίος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εταιρείας και πιστωτών και προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα. Εάν επιτευχθεί συμφωνία η συνδιαλλαγή επικυρώνεται, εάν όχι η συνδιαλλαγή αποτυγχάνει και η εταιρεία αφήνεται στην τύχη της.

Σημειώνεται ότι αν η εταιρεία αποπληρώσει τα χρέη της ή αντίστοιχα όταν δεν πληρώσει κάποια από τις δόσεις, τίθεται εκτός καθεστώτος προστασίας.

Το άρθρο 44

Όσον αφορά το άρθρο 44, αυτό είχε συνταχθεί με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στις προβληματικές ανώνυμες εταιρείες να εξυγιανθούν. Η υπαγωγή στο άρθρο 44 μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι πιστωτές του 60% μιας χρεωμένης ΑΕ, ζητήσουν τη μείωση και ρύθμιση των χρεών σε ποσοστό που θα αιτηθούν.

Σε αυτήν την περίπτωση υποχρεώνονται και οι υπόλοιποι πιστωτές να αποδεχτούν τη μείωση των χρεών στο ποσοστό που αιτήθηκαν οι βασικοί πιστωτές.

 H συμφωνία πιστωτών και επιχείρησης οφείλει να επικυρωθεί από το αρμόδιο Eφετείο, το οποίο καλείται αποκλειστικά και μόνο να διαπιστώσει, σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, εάν συντρέχουν ή όχι συγκεκριμένες και αντικειμενικές προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 44.

d 02/12/2010 10:43 | © VORIA.GR

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML