Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Επίκαιρη Νομοθεσία arrow Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα καρτοκινητά

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα καρτοκινητά

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Τρίτη, 16 Ιούνιος 2009

vouli«Φραγή» στην ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων βάζει η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Μεταφορών καταθέτει στη Βουλή, προς διαβούλευση, σχέδιο νόμου που προβλέπει την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που προωθεί και το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους τον επόμενο μήνα, από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής περίπου ενός έτους και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Στυλιανίδης αυτή τη στιγμή υπολογίζονται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα.

Από αυτά, τα εννιά εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις, ενώ μόνο πέντε εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις.

Όπως τόνισε ο κ.Στυλιανίδης, στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση της πάσης φύσεως μορφής εγκληματικότητας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί το σύστημα να είναι απόλυτα ασφαλές καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος με πλαστά χαρτιά να αγοράσει καρτοκινητό ή καρτοκινητά και να τα διοχετεύσει στη μαύρη αγορά.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Στο σχέδιο νόμου, το οποίο θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των φορέων, περιλαμβάνονται εκθέσεις και στοιχεία από χώρες που ισχύει το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών και από τα οποία προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας.

Το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύει έχει ως εξής: Οι εταιρίες θα καταγράφουν και θα ταυτοποιούν τα στοιχεία του χρήστη με την κάρτα SIM. Σε περίπτωση μεταβίβασης, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνει τον πάροχο για τα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση κλοπής θα ισχύει ότι και στις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή θα ενημερώνεται ο πάροχος και η σύνδεση θα διακόπτεται.

Ο κ.Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι:

  • Το κόστος θα αφορά μόνο τους παρόχους, σύμφωνα με το νόμο ενώ την εφαρμογή του θα εγγυηθεί η ΕΕΤΤ η οποία θα παρακολουθεί τη διαδικασία.
  • Από τις 30 Ιουλίου 2010 όποια κάρτα SIM δεν έχει ταυτοποιηθεί η σύνδεση θα διακόπτεται.
  • Για τους μετανάστες προβλέπεται ότι καρτοκινητό θα παίρνουν μόνο όσοι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.
  • Για τα εταιρικά παρέχεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε νομικό ή ατομικό επίπεδο.
  • Η ταυτοποίηση αφορά ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπο γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο όπως άδεια παραμονής, κι αν υπάρχει ΑΦΜ.


Σε ερώτηση εάν υπάρχει θέμα φόρου και στα καρτοκινητά όπως ισχύει στις συνδέσεις με συμβόλαιο, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι «είναι θέμα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών».

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML