Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Επίκαιρη Νομοθεσία arrow Ψηφίστηκε το ν/σ για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Παρασκευή, 10 Δεκέμβριος 2010

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων του και στο σύνολο (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Σε αυτόν υπάγονται οι διαφορές ιδιωτικού δικαίου με συμφωνία των μερών (η οποία αποδεικνύεται με έγγραφο από τα πρακτικά του δικαστηρίου).

Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό, ο οποίος -όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης- αν πετύχει θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων και κατά συνέπεια στη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης. Ως αποφασιστικό παράγοντα για να λειτουργήσει ο νέος θεσμός, ο κ. Καστανίδης έθεσε την υποστήριξη κυρίως από τους δικηγόρους, αλλά και τους δικαστές, καθώς και το να ενημερωθούν οι πολίτες ότι μπορούν να αξιοποιήσουν την εναλλακτική αυτή επιλογή του φιλικού διακανονισμού των διαφορών του.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η προσφυγή στη διαμεσολάβηση αποκλείει προσωρινά - και μέχρι να ολοκληρωθεί - τη δικαστική διαμάχη.

Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καλέσει τα μέρη να προσφύγουν σε διαμεσολάβηση, ενώ σε περίπτωση που αυτή δεν καρποφορήσει, η αναβολή της δίκης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

Στόχος του νομοθετήματος είναι να προσδιοριστούν οι διαφορές και να ερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις που να ικανοποιούν τα συμφέροντα και των δύο μερών με τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου, κυρίως δικηγόρου.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Α. Τριανταφυλλόπουλος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης που εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης με όρους διαφάνειας. Όπως είπε, μια σύγχρονη κοινωνία οφείλει να προσφέρει στους πολίτες εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών πέρα από το συνηθισμένο μοντέλο της δίκης κι αυτό το προσφέρει ο θεσμός του διαμεσολαβητή.

Ο Ν. Δένδιας, εισηγητής της ΝΔ, επισήμανε ότι τα θέματα απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να μπαίνουν στα κομματικά κανάλια και παρ' ότι δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι τα νομοθετήματα αυτά δεν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της πραγματικότητας. «Πρέπει να δούμε πώς θα αναμορφώσουμε συνολικά το Δίκαιο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ΝΔ χρειάζεται θεσμικούς συνομιλητές που ενστερνίζονται αυτή την ανάγκη με βάση τις προκλήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος είπε ότι χρειάζεται η αλλαγή του Δικαίου, αλλά το ΚΚΕ έχει άλλη άποψη από τα κόμματα εξουσίας, «τα οποία τα ενδιαφέρει πώς θα έρθουν επενδύσεις για να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ εμείς είμαστε υπέρ των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Θ. Πλεύρης υπερψήφισε, συμφωνώντας με τον θεσμό του διαμεσολαβητή και παρατήρησε, με αιχμή την κριτική που ασκήθηκε, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ο θεσμός θίγει το αδύναμο μέρος, καθώς αν θέλει ένας επιχειρηματίας να βρει τρόπο να λύσει τη διαφορά του με τον εργαζόμενο, θα τη λύσει. Εξάλλου, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συζητείται το θέμα, όσοι είναι υπουργοί να μην είναι βουλευτές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Μουλόπουλος ψήφισε «παρών», τονίζοντας πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο πολίτης να επιλέξει ποιον μεσολαβητή θέλει, κάτι που δεν επιτρέπει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του νομοθετήματος και σε άλλου είδους υποθέσεις, ωστόσο ανέφερε πως πρώτα πρέπει να κριθεί η λειτουργία του θεσμού. Επ’ αυτού εξέφρασε την ελπίδα του να πετύχει η διαμεσολάβηση - δεδομένου μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου διαμορφώνουν περιβάλλον καταξίωσης του θεσμού και παρέχουν κίνητρα - και επανέλαβε ότι σε αυτό πρέπει να συμβάλει ο νομικός κόσμος.

Μπορείτε να δείτε τον νέο νόμο εδώ.

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
35 Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ 01
36 02 03 04 05 06 07 08
37 09 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML