Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Επίκαιρη Νομοθεσία arrow ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Κυριακή, 31 Ιανουάριος 2010

kastanitisΟ υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης παρουσίασε, νομοσχέδιο για την «επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων».Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξασφαλίσει την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας, από την επιρροή της εκτελεστικής με την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι επιδιώκεται η έκφραση γνώμης από τη Βουλή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου ο Χ. Καστανίδης ανέφερε, ότι όταν πρόκειται να επιλεγούν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων προεπιλέγονται αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα.

Ο κατάλογος των έξι προεπιλεγέντων διαβιβάζεται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία, αφού καλέσει σε ακρόαση τους έξι υποψηφίους, θα εκφράσει θετική γνώμη για τους τρεις από αυτούς.

Η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει τη γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της και στη συνέχεια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Επίσης, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποστέλλει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τον κατάλογο των δικαστικών λειτουργών που έχουν τα τυπικά προσόντα προς προαγωγή. Η Διάσκεψη θα εκφέρει θετική γνώμη για τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων από αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν, χωρίς ωστόσο, να είναι υποχρεωτική η απόφαση των υποψηφίων. Η διάσκεψη θα αποφασίζει πάλι ή ομόφωνα ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.

Ως δεύτερη σημαντική τομή, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, δηλαδή στα δεκατέσσερα μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Βασικό κριτήριο εκλογιμότητας είναι η αρχαιότητα και η θητεία των εκλεγομένων θα είναι διετής και θα γίνεται μόνο μια φορά. Επιτρέπεται εκλογή και πάλι για μια φορά των ίδιων προσώπων μόνο σε δικαστήριο ανώτερου βαθμού. Επίσης προβλέπονται κωλύματα εκλογής ή ασυμβίβαστα.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, μέσω της ιστοσελίδας της "ανοικτής διακυβέρνησης".

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML