Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Επίκαιρη Νομοθεσία arrow Ενισχύεται ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ενισχύεται ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Έχει γραφτεί από LawyersVoice.gr Team
Πέμπτη, 02 Απρίλιος 2009

Κύρος, ταχύτητα κι ευελιξία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρεί να προσδώσει το υπουργείο Ανάπτυξης με νέο σχέδιο    νόμου, ενώ παράλληλα θεσπίζει αυστηρότερες ποινές.  Στην Επιτροπή πλέον δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση φορέων της αγοράς, έτσι ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη λήψη απόφασης.

m31-152859epitropi_antagonismou


Για πρώτη φορά προβλέπεται η επιβολή ποινής φυλάκισης από 8 μήνες έως 5 χρόνια για όσους παραβιάζουν το νόμο  περί ανταγωνισμού

Πενταπλασιάζεται η χρηματική ποινή για τις ίδιες παραβάσεις και θα κυμαίνεται από 15.000 έως 150.000 ευρώ. Οι παραπάνω ποινές δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα πρόστιμα που επιβάλλει η αρχή και τα οποία υπολογίζονται βάσει του τζίρου των καταδικασθεισών επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα κανονιστικών παρεμβάσεών της σε κλάδους της αγοράς, όπως η πρόσφατη στα καύσιμα, θα είναι πλέον αυτοδικαίως εκτελεστές, χωρίς να απαιτείται έγκρισή τους, πολλώ δε μάλλον τροποποίησή τους, από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης. Στην Επιτροπή πλέον δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση φορέων της αγοράς, έτσι ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη λήψη απόφασης.

Για την ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων κάθε μέλος της Επιτροπής θα επιλαμβάνεται άμεσα μιας υπόθεσης, ενώ οι υποθέσεις θα εξετάζονται σε τριμελή τμήματα με εξαίρεση τις υποθέσεις μείζονος σημασίας, οι οποίες θα εξετάζονται από την ολομέλεια. Με το νομοσχέδιο θωρακίζονται περισσότερο οι εξουσίες φορολογικού ελεγκτή που είχαν τα στελέχη της Επιτροπής έτσι ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός αποδεικτικών στοιχείων. Για την αποφυγή, τέλος, κρουσμάτων διαφθοράς, δημιουργείται Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου

Για πρώτη φορά προβλέπεται η επιβολή ποινής φυλάκισης από 8 μήνες έως 5 χρόνια για όσους παραβιάζουν το νόμο περί ανταγωνισμού. Σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το έργο των στελεχών της αρχής στην ανεύρεση αποδεικτικών στοιχείων διευρύνονται οι εξουσίες φορολογικού ελεγκτή που είχαν βάσει του νόμου 3373/2005, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν και την κατάσχεση ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων, για παράδειγμα σκληρούς δίσκους υπολογιστών.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο και στη δομή της αρχής. Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής μειώνονται από 11 τακτικά και 11 αναπληρωματικά σε 9 τακτικά και 5 αναπληρωματικά, ενώ δεν θα υπάρχει πια εκπροσώπηση των φορέων της αγοράς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων. Κατ’ αναλογία με το μοντέλο λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάθε μέλος της Επιτροπής θα επιλαμβάνεται άμεσα μιας υπόθεσης, επικουρούμενο από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή θα εξετάζει τις υποθέσεις κατά κανόνα σε τριμελή τμήματα και η ολομέλεια θα επιλαμβάνεται μόνο επί υποθέσεων μείζονος σημασίας και επί θεμάτων άσκησης κανονιστικής αρμοδιότητας. Προκειμένου δε να αποφευχθούν νέα σκάνδαλα τύπου ΜΕΒΓΑΛ, δημιουργείται γραφείο εσωτερικού ελέγχου, ενώ θεσμοθετείται κώδικας δεοντολογίας για τα μέλη και τα στελέχη της αρχής. Τέλος, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις από 150 σε 200, με πρόβλεψη να φτάσουν τις 250.


Αναδημοσίευση απο Καθημερινή, 1/4/2009

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
40 01 02 03 04 05 06 07
41 08 09 10 11 12 13 14
42 15 16 17 18 19 20 21
43 22 23 24 25 26 27 28
44 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML