Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Επίκαιρη Νομοθεσία arrow Ένδικα μέσα και γελοιότητες...

Ένδικα μέσα και γελοιότητες...

Έχει γραφτεί από Απόστολος Κουτσουλέλος
Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2010

Δεν ξέρω πόσοι αντιληφθήκατε την τροποίηση που επέφερε εν μέσω θερινών "καυσώνων" το άρθρο 50 παρ. 1 του Νόμου 3772/2009 στο άρθρο 495 Κ.Πολ.Δ. για την άσκηση ενδίκων μέσων, αλλά όσοι από εμάς βρεθήκαμε σε γραμματεία Δικαστηρίου της Χώρας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Απογράφων ή Ενδίκων Μέσων σίγουρα η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν απολαυστική.

Κάποιοι "φωστήρες" σκέφτηκαν με το άρθρο αυτό του Νόμου 3772/2009 (ΦΕΚ Α 112) να προστεθεί η δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου και ενώπιον του γραμματέα του ειρηνοδικείου, όπου ο δικαιούμενος της άσκησης κατοικεί ή διαμένει προσωρινά.

Η "αθώα" αυτή διατάξη, που με την πρώτη ανάγνωση δίνει την εντύπωση ότι ο νομοθέτης μας για πρώτη φορά έδειξε αληθινό ενδιαφερον για την πληρέστερη εμπέδωση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ και την εξ αυτής εκπορευόμενη αρχή της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης του πολίτη στην δικαιοσύνη παρέχοντας την δυνατότητα στον δικομανή έλληνα να ασκεί ένδικα μέσα ακόμη και εκεί που διάγει προσωρινά τις χειμερινές ή θερινές διακοπές του, εντούτοις δημιούργησε ένα τεράστιο χάος στις γραμματείες των δικαστηρίων της Χώρας:

Από την στιγμή που ο όρος της "προσωρινής διαμονής" δέχεται -και ορθώς- ευρεία ερμηνεία, τούτο καθιστά δυνατό τόπο άσκησης των ενδίκων μέσων όλα τα ειρηνοδικεία της Χώρας, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ 310 (!!!) δικαστικά καταστήματα. Συνεπώς, κανένα πρωτοδικείο δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει πόσες και κυρίως ποιές αποφάσεις του έχουν προσβληθεί με κάποιο ένδικο μέσο, και αφού δεν μπορεί να γνωρίζει, δεν μπορεί να δώσει το αντίστοιχο πιστοποιητικό (!!!). Και κανείς βέβαια δεν θα μπορεί να γνωρίζει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα για κάποια δικαστική απόφαση οποιουδήποτε δικαστηρίου, παρά μόνο εάν σαρώσει όλη την Επικράτεια και λάβει 310 (+1 εάν το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι διαφορετικό από ειρηνοδικείο) πιστοποιητικά από ισάριθμες γραμματείες ειρηνοδικείων περί άσκησης ή μη ένδικου μέσου κατά συγκεκριμένης απόφασης.

Και επειδή η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, σας προκαλώ να σκεφθείτε τι θα συμβεί, εάν θέλετε να εκτελέστε την απόφαση που με αγώνα κερδίσατε. Για να λάβουμε απόγραφο πρέπει μεταξύ άλλων να προσκομίσουμε και το εν λόγω πιστοποιητικό περί άσκησης ένδικου μέσου ή μη. Εδώ είναι που τα γέλια του κοσμικού φαρσέρ δεν έχουν τελειωμό...

Η Τμήμα Απογράφων του Εφετείου Αθηνών -απο το οποίο είχα άμεση εμπειρία- αρνείτο μέχρι και τα μέσα Δεκέμβρη του 2009 να εκδόσει απόγραφο, εάν δεν προσκομίζονταν και τα 310 (+1) πιστοποιητικά από όλα τα ειρηνοδικεία της Χώρας !!! Το Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Εφετείου στα μέσα Δεκέμβρη, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προκείμενης διάταξης, εξέδωσε εντολή προς όλα τα ειρηνοδικεία της Χώρας να αποστέλλουν κάθε μήνα μια κατάσταση με τα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν ενώπιον τους και απευθύνονται στο Εφετείο Αθηνών. Τουλάχιστον τώρα ο χρόνος λήψης απογράφου από το "ποτέ" μειωνόταν στο "κάποτε", αφού πλέον θα ήταν εξάρτηση του εάν η γραμματεία του ειρηνοδικείου θα επιμελείτο έγκαιρα την κατάρτιση και αποστολή της κατάστασης - εάν φυσικά θα επιμελείτο...

Ευτυχώς, ο νομοθέτης αντιλήφθηκε έγκαιρα το ατόπημά του και με το άρθρο 22 του Νόμου 3811/2009 (ΦΕΚ Α 231/18.12.2009) επανατροποποίησε την εν λόγω διάταξη και περιορίσε τη δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων -εκτός ενώπιον της γραμματείας του δικάσαντος δικαστηρίου- και στην γραμματεία των δικαστηρίων που φιλοξένησαν την δικάσασα μεταβατική έδρα.

Το καλλίτερο από όλα το έχω αφήσει για το τέλος: Με τον τελευταίο αυτό Νόμο εισήχθη και μεταβατική διάταξη για να ομολοποιήσει την νέα αλλαγή μετά από την εξάμηνη ζωή της πρώτης !!! Απλά κορυφαίο στην σύλληψή του και μοναδικό στην εφαρμογή του...

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 06 Φεβρουάριος 2011

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML