Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δικηγορικών Συλλόγων arrow Ψήφισμα Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του Συμβολαιογράφου

Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΟΥ

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου συνήλθε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ τα ακόλουθα:

1. ΖΗΤΑ από την πολιτεία την άμεση και πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του Συμβολαιογράφου. Κάθε πτυχιούχος νομικής να έχει τη δυνατότητα να συμβολαιογραφεί μετά από ανάλογες επιτυχείς εξετάσεις. Η μέχρι σήμερα διατήρηση κλειστού αριθμού συμβολαιογράφων είναι απαράδεκτος αναχρονισμός. Κάθε άλλη συζήτηση περί δήθεν απελευθέρωσης επί των ελαχίστων αμοιβών τους είναι μέγιστη κυβερνητική υποκρισία και οδηγεί σε διατήρηση ενός απίστευτου και παράλογου προστατευτισμού προς όφελος των λίγων και οικονομικά ισχυρών!

2. ΖΗΤΑ τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των Δικηγόρων να εκτελούν απλές συμβολαιογραφικές πράξεις ή μέχρι ενός αποτιμώμενου ποσού, όπως γίνεται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη τη Γερμανία.
3. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι η επιδιωκόμενη μεταφορά δικηγορικής ύλης στους συμβολαιογράφους δεν αποτελεί απλά οικονομικό πλήγμα στους Δικηγόρους, αλλά ξεκάθαρη επιλογή προ όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που δέχεται η κοινωνία και οι οικονομικά ασθενέστεροι. Θα επιβαρύνει πρόσθετα τον πολίτη, αφού τη θέση του Δικαστηρίου θα πάρει ο αμειβόμενος Συμβολαιογράφος. Παράλληλα προκύπτουν σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την αντικειμενική δυνατότητα των συμβολαιογράφων να ανταποκριθούν: Η εντοπιότητα, οι εξ ορισμού πελατειακές σχέσεις, δημιουργούν κινδύνους για τη φερεγγυότητα του Συμβολαιογράφου, αφού σε αντίθεση με το φυσικό Δικαστή, ο Συμβολαιογράφος έχει πελάτες, για τα συμφέροντα των οποίων ενδεχομένως θα κληθεί να αποφασίζει πλέον ως οιονεί Δικαστής…
4. ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ στην προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων – με δεδομένη την πρωτοφανή βαρύτητα που έχει η αναίτια αφαίρεση δικηγορικής ύλης που είναι πολύτιμη πλέον για την επιβίωση χιλιάδων συναδέλφων - την κήρυξη αποχής διαρκείας από τα καθήκοντά μας.

Χίος, 14-10-2011
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ