Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δικηγορικών Συλλόγων arrow Η Ολομέλεια εμμένει στην μέχρι τώρα πρακτική για τον υπολογισμό της 18μηνης άσκησης

Σάββατο, 28 Μάρτιος 2009

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτριος Παξινός απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης το παρακάτω έγγραφο:

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 24.03.09

ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς

Τον Γενικό Γραμματέα

Του Υπουργείου Δικαιοσύνης

κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο

Σχετικά με το υπ. αριθμ. πρωτ. 147728/13-03-09 έγγραφο που αφορά οδηγίες για την διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων δικηγόρων περιόδου Μαρτίου 2009, σας γνωρίζουμε ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική, στοιχούμενη σε μια τελεολογική ερμηνεία των μνημονευόμενων στο έγγραφό σας διατάξεων, ήταν να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις οι ασκούμενοι που συμπληρώνουν το 18μηνο της άσκησής τους έως 30/06 και 30/12 κατά την διάρκεια και μέχρι πέρατος των προφορικών εξετάσεων.

Δεν κατανοούμε για ποιους λόγους εκδόθηκε το έγγραφο αυτό και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί, όταν οι οικείοι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι αρμόδιες Εξεταστικές Επιτροπές, μεταξύ των οποίων και αυτή στην οποία συμμετείχατε, το έχουν αποδεχθεί και μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, εκτός αν άλλη είναι η αφορμή της παρέμβασής σας.

Η πρακτική αυτή που ακολουθείται, για πολλά χρόνια ήθελε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι Νομικές Σχολές της χώρας δεν εκδίδουν ταυτόχρονα αποτελέσματα για τη λήψη πτυχίου, ούτε έχουν ίδιες ημερομηνίες ορκωμοσίας, με συνέπεια αρκετοί πτυχιούχοι να στερούνται ανυπαίτια του δικαιώματος εγγραφής τους καίτοι είναι πτυχιούχοι.

Έτσι, η εμμονή σας αυτή θα δημιουργήσει πρωτοφανή αναστάτωση στο χώρο των ασκουμένων και ανωμαλία στον μέχρι τώρα τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, το απειλητικού περιεχομένου έγγραφό σας, εν είδει τελεσιγράφου, κατά περιφρόνηση της μέχρι σήμερα ορθής πρακτικής και των αποφάσεων της Επιτροπής, θα επιφέρει για πρώτη φορά, δυσαρμονία στη μέχρι σήμερα ομαλότητα, στην οποία καθ’ όσον μας αφορά, όχι μόνο δεν μπορούμε να συμβάλλουμε, αλλά αντιτιθέμεθα σφόδρα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ.ΠΑΞΙΝΟΣ