Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δικηγορικών Συλλόγων arrow Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό υποψηφίων Δικηγόρων Μαρτίου 2009

Τρίτη, 24 Φεβρουάριος 2009

Ο διαγωνισμός για λήψη της άδειας του Δικηγόρου προκηρύσσεται σύμφωνα με το νόμο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης 2 φορές το χρόνο.
Ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύσσεται συνήθως για 31 Μαρτίου και ο δεύτερος για 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού Μαρτίου 2009 θα γίνει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα Μαρτίου και αμέσως μετά θα αρχίσει η υποβολή των δικαιολογητικών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για τη χορήγηση του πιστοποιητικού άσκησης, που συμπεριλαμβάνεται στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στο Εφετείο.
Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει στα Γραφεία του Τμήματος Ασκουμένων του Δ.Σ.Α. κατά τις ημερομηνίες από 4.3.2009 μέχρι και 13.3.2009.
Η υποβολή των δικαιολογητικών στο Εφετείο θα ξεκινήσει λίγες ημέρες αργότερα (η ακριβής ημερομηνία έναρξης θα ανακοινωθεί στις 10.3.2009) και θα λήξει στις 30.3.2009. Στις 31.3.2009 θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή στο Εφετείο και θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των γραπτών εξετάσεων. Μετά τις γραπτές εξετάσεις και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Εφετείο, η Εξεταστική Επιτροπή θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των προφορικών εξετάσεων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ

1. Αίτηση για τη χορήγηση πιστοποιητικού άσκησης και παράβολο του Δικηγορικού Συλλόγου 4,40 ευρώ. (Έντυπη από το Σύλλογο).
Όσοι επιθυμούν αντίγραφο πτυχίου από αυτό που έχει κατατεθεί σε μας για να το υποβάλουν στο Εφετείο, μπορούν να το ζητήσουν με την ίδια αίτηση και παράβολο 3 ευρώ.
2. Βεβαίωση του Δικηγόρου, ότι ασκηθήκατε κοντά του συνεχώς μέχρι την ημέρα που υποβάλλεται η αίτηση, ή τουλάχιστον μέχρι την ημέρα που δημοσιεύεται η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Σε περίπτωση που κάνατε παραστάσεις και με άλλους δικηγόρους, τότε ο δικηγόρος που ασκηθήκατε στην ίδια βεβαίωση για την άσκηση, θα βεβαιώνει ότι αυτοί είναι συνεργάτες του.
3. Φωτοαντίγραφο (φωτοτυπία) της κατάστασης των παραστάσεων, που κάνατε με το δικηγόρο που ασκηθήκατε ή και με τους συνεργάτες του επικυρωμένο από τη Γραμματεία του Δικαστηρίου που έγιναν οι παραστάσεις. Η επικύρωση γίνεται από τη Γραμματεία ύστερα από σχετική αίτησή σας.
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.Δ. 1599/86, ότι δεν εμπίπτετε στις διατάξεις των άρθρων 26, 62 και 63 του «Κώδικα περί Δικηγόρων» (ασυμβίβαστα).
5. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης (τύπου Α΄ αναλυτικό). Για τους στρατευμένους βεβαίωση της μονάδας ότι υπηρετούν.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

1. Αίτηση για τη συμμετοχή.(Έντυπη από το Εφετείο).
2. Πιστοποιητικό άσκησης (Εκδίδεται από το Σύλλογο).
3. Αντίγραφο πτυχίου.
4. Πιστοποιητικό τριάντα παραστάσεων (άρθρο 8 παρ. 3 του Ν.Δ. 3026/54 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 7 Ν.Δ. 4189/1961) εκδίδεται από τη Γραμματεία που έγιναν οι παραστάσεις.
5. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας.
6. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσεως «Περί μη υπάρξεως καταδίκης για κάποιο από τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 26 του Κώδικος περί Δικηγόρων».
7. Διπλότυπο εξετάστρων που εκδίδεται από το Δικηγορικό Σύλλογο.
8. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.Δ. 1599/86 ότι δεν εμπίπτετε στις διατάξεις των άρθρων 26, 62 και 63 του «Κώδικα περί Δικηγόρων» (ασυμβίβαστα).
9. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ). Για τους στρατευμένους βεβαίωση της μονάδας ότι υπηρετούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών στο Υπουργείο για το διορισμό δικηγόρου είναι αποκλειστική και γίνεται μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την Εξεταστική Επιτροπή (άρθρο 14 ν. 723/77).

Η δημοσίευση της απόφασης για το διορισμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γίνεται είκοσι (20) ημέρες περίπου από την υποβολή των δικαιολογητικών στο Υπουργείο.

Μετά τη δημοσίευση του διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μέσα σε τρεις (3) μήνες (αποκλειστική προθεσμία) ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ορκιστεί (σε Τριμελές Δικαστήριο) και να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο Δικηγορικό Σύλλογο (ν. 1273/82 άρθρο 2 παρ. 5).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

1. Αίτηση για την εγγραφή στα μητρώα δικηγόρων

2. Δύο ειδικές δηλώσεις (έντυπες από το Δικηγορικό Σύλλογο).

3. Πρακτικό ορκωμοσίας.

4. ΦΕΚ (του διορισμού).

5. Δύο φωτογραφίες.

6. Παράβολο Δικηγορικού Συλλόγου.

7. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.Δ. 1599/86 ότι «δεν ενέπιπτα κατά τη διάρκεια της ασκήσεώς μου ούτε εμπίπτω στις διατάξεις των άρθρων 26, 62 και 63 του «Κώδικα περί Δικηγόρων».

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΡΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστην εις την Πατρίδα, υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και να εκπληρώ τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου».

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2009

39 Σεπ Σεπ Σεπ Σεπ Σεπ Σεπ 01