Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δικηγορικών Συλλόγων arrow Δελτίο Τύπου Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος 3.3.2012 - Αποχή 5, 6, 15 και 16 Μαρτίου 2012

Κυριακή, 04 Μάρτιος 2012

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Θεσσαλονίκη, 3-3-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε: α) την αποχή των Δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 5, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012, β) τη διενέργεια συμβολικού αποκλεισμού του Πρωτοδικείου Αθηνών την Παρασκευή 16 Μαρτίου, γ) τη διοργάνωση επιστημονικής ενημερωτικής ημερίδας στην Αθήνα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών Καθηγητών και λοιπών νομικών, με θέμα «Το "παρασύνταγμα" της τρόικας » και δ) την επανασύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων στην Αθήνα το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Κατά την ως άνω συνεδρίασή της υιοθέτησε το από 16-2-2012 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Στο πλαίσιο αυτό, η Δικηγορική κοινότητας της χώρας διατρανώνει την έντονη και νομικά τεκμηριωμένη αντίθεσή της στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης "για τη δίκαιη δίκη", επισημαίνοντας εκ νέου την ασυμβατότητα σειράς ρυθμίσεων με βασικές συνταγματικές παραδοχές και εν γένει κατακτήσεις του δικαιικού μας πολιτισμού. Καταδικάζει τη διαρκώς επιχειρούμενη κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήρη κατάλυση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, που προωθείται με την υιοθέτηση μέτρων "μνημονιακής" λογικής, πληττόντας βάναυσα - κατά τρόπο κοινωνικά άδικο και ανάλγητο - το μέσο πολίτη. Διατυπώνει επίσης τον έντονο νομικό προβληματισμό και τη θεσμική της ανησυχία για την παρατηρούμενη πλήρη αναντιστοιχία της λαϊκής ετυμηγορίας προς την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τον ισχύοντα κυβερνητικό σχηματισμό, εξέλιξη που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Κυβέρνησης να λαμβάνει σημαντικότατες για το μέλλον των πολιτών και της χώρας αποφάσεις υπό την καθοδήγηση εξωθεσμικών παραγόντων, αποφεύγοντας συστηματικά - και υπό το κράτος αθέμιτων πιέσεων όπως εσχάτως αποδεικνύεται - την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ