Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Δικηγορικών Συλλόγων arrow Αποχή Δικηγόρων της Χώρας 26-27 Οκτωβρίου και 3-4 Νοεμβρίου 2011

Αποχή Δικηγόρων της Χώρας 26-27 Οκτωβρίου και 3-4 Νοεμβρίου 2011

Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη συνεδρίαση της 22ας/10/2011 αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 και την Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, εκφράζοντας ρητά την έντονη αντίθεσή της στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα. Ο θεσμικός ρόλος των Δικηγόρων και η ιστορία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεμελιωδών ελευθεριών επιτάσσει την ανάληψη δράσεων προς όφελος των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, που βλέπουν κατακτήσεις ετών να καταπατώνται μέσω πολυνομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας.

Διατρανώνει επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και Εξορθολογισμός διαδικασιών Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης», καθώς δια της προωθούμενης ρύθμισης παραγνωρίζεται ο καταναγκαστικός και εξαιρετικός χαρακτήρας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ως βαρύτατης προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, μέσω της σοβαρής μείωσης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών και των δυσανάλογων νομικών και πραγματικών υποχρεώσεων και δυσχερειών που τους τίθενται για τη δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης, ενώ παράλληλα παραβλέπεται και το γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι συνταγματικά αποδεκτή εξαίρεση του κανόνα της προστασίας της ιδιοκτησίας.

Ο ρόλος των Δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού. Στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες.

26 Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν 01 02
31 31 Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ