Αρχική arrow Forum
Ελεγχος τροϊκανών και στην Ευελπίδων
Προβολές 6550
Μη-συνδεδεμένος Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
theodore
Full
stars
Δημοσιεύσεις: 164
Προφίλ χρήστη  Ιστοσελίδα 
icon Ελεγχος τροϊκανών και στην Ευελπίδων
02 Οκτ 2011 11:43
share   share  
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ελεγχος τροϊκανών και στην Ευελπίδων
Την πρώτη της επαφή με τις ουρές, τις αναβολές και τις καθυστερήσεις της... Θέμιδος είχε χθες η τρόικα, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου να ζητήσει από τους αρμοδίους στοιχεία σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο Μ. Παπαϊωάννου στην είσοδο του υπουργείου
Το τετραμελές κλιμάκιο έκανε το πρωί την εμφάνισή του στις πύλες των δικαστηρίων και κατευθύνθηκε στο κτίριο 6, όπου βρίσκεται το γραφείο του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθήνας, κ. Νικόπουλου. Εκεί, ζήτησε τόσο από τον ίδιο όσο και από το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που επίσης ήταν παρόν, να λάβει κυρίως στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς που έχουν οι δικαστικές αρχές, ένα ζητούμενο που εδώ και χρόνια αποτελεί «πλήγμα». Στο τραπέζι, βέβαια, «έπεσε» και το ζήτημα της -ουσιαστικά ανύπαρκτης- μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

Fast μόλις πριν από 10 μέρες

Και σε αυτό το σημείο -σύμφωνα με πληροφορίες- παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τρόικας το πρώτο πιλοτικό -εν έτει 2011- πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατάθεσης και παρακολούθησης δικογράφου (Fast Lane), το οποίο λειτουργεί από τις 16 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια να μειωθεί η γραφειοκρατία που κατακλύζει τα δικαστήρια, με την οποία στόχος είναι να εξυπηρετούνται on line δικηγόροι, δικαστές και πολίτες. Προσπάθεια η οποία, όμως, από μόνη της δεν έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει όσο χρειάζεται τις διαδικασίες, καθώς υπάρχουν ακόμα ζητήματα αρνησιδικίας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν υποθέσεις, οι δίκες των οποίων προσδιορίζονται σε χρονικό διάστημα δύο ή ακόμα και τριών ετών.

Σε αυτό δε το πλαίσιο, οι αρμόδιοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν την όποια καθυστέρηση μπορεί κανείς να διακρίνει στη Δικαιοσύνη, ρίχνοντας αποκλειστικά την ευθύνη στις ελλιπείς υποδομές, αφού -όπως αναφέρθηκε- «η ποιότητα της απονομής δικαίου βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, το κλιμάκιο περιηγήθηκε στους χώρους της γραμματείας του Πρωτοδικείου (όπου εφαρμόζεται το Fast Lane), ενώ συνομίλησε και με δικαστικούς υπαλλήλους.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαρ. Αθανασίου, υποστήριξε ότι η επίσκεψη της τρόικας δεν αφορούσε «εσωτερικό έλεγχο της Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι «το κλιμάκιο έφυγε ικανοποιημένο με τα στοιχεία που δώσαμε», καθώς «αναγνώρισε την ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποδομές δεν είναι αυτές που θέλουμε».

Επόμενος σταθμός του κλιμακίου της τρόικας ήταν το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου είχε συνεργασία με συμβούλους του Μ. Παπαϊωάννου. Τα μέλη της τρόικας αποδοκιμάστηκαν από υπαλλήλους του υπουργείου, οι οποίοι επέδωσαν και ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
http://www.enet.gr
Μετάβαση σε:

Powered by eForum for Elxis CMS. Copyright © 2008-2019 Is Open Source.

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
22 Μάι Μάι Μάι Μάι Μάι 01 02
23 03 04 05 06 07 08 09
24 10 11 12 13 14 15 16
25 17 18 19 20 21 22 23
26 24 25 26 27 28 29 30
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML