Αρχική arrow Νομικός Βοηθός arrow Οδηγοί (ασκούμενοι)

Οδηγοί (ασκούμενοι)

Η νομική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Γερμανία

Έχει γραφτεί από Δημήτριος Ζιγκόλης
Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2014

german lawΔημητρίου Ζιγκόλη,
Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης

Στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα, περιλαμβάνονται πληροφορίες για την εκπαίδευση των νομικών στην Γερμανία. Σημαντικό στοιχείο, είναι ότι η εκπαίδευση τους είναι ενιαία (!) είτε πρόκειται για δικηγόρους, δικαστές, εισαγγελείς και συμβολαιογράφους. Να σημειώσουμε, ότι σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία, σκοπός της νομικής εκπαίδευσης είναι η απόκτηση από τον φοιτητή, της ικανότητας να αναρριχηθεί στο αξίωμα του δικαστή (Befaehigung zum Richteramt).

1. ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στην Γερμανία λειτουργούν αυτήν την στιγμή 41 νομικές σχολές διαφόρων πανεπιστημίων. Η πρόσβαση στην νομική σχολή είναι σχετικά εύκολη (βαθμός του 16). Το γερμανικό κράτος (Ομοσπονδία και Κρατίδια) εγγυώνται το δικαίωμα στην πρόσβαση στα Α.Ε.Ι. Δεν εγγυώνται όμως καθόλου και την αποφοίτηση από αυτά. Έτσι η εκπαίδευση και το νομικό πλαίσιο αυτής, υπόκεινται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Ομόσπονδων Χωρών, χωρίς όμως μεγάλες αποκλίσεις. Λ.χ. στην Βαυαρία και στην Βάδη Βυρτεμβέργη τα πανεπιστήμια θεωρούνται "αυστηρότερα" από αυτά των λοιπών Ομόσπονδων Χωρών. Ένα χαρακτηριστικό των νομικών σπουδών στην Γερμανία είναι ότι, κανένα Πανεπιστήμιο δεν χορηγεί "Πτυχίο Νομικής", αλλά ο ρόλος του επικεντρώνεται στην προετοιμασία του κάθε φοιτητή της νομικές στις πρώτες κρατικές εξετάσεις (Erstes Staatsexamen, Examen).

0 Σχόλια
Διαβάστε περισσότερα...

Don’t Go to Law School — Not Now

Έχει γραφτεί από Matthew Willens
Παρασκευή, 22 Αύγουστος 2014

stockby Matthew Willens*

If you are reading this, odds are that you or someone you care about is thinking about going to law school. So think hard about it, read the rest of this article, and then think some more.

Law school is no longer a safe route to a successful career.

Law can be a respectable profession, despite the lawyer jokes, and becoming a lawyer was once thought of as a smart career choice. But should you go to law school?

No. Not now. Law school is no longer a safe route to a successful career.

If you have the time, the money, and the burning desire to go to law school primarily to get a legal education, then by all means go. I am not anti-legal education. However, if part of your desire is to become a lawyer, you should probably reconsider.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 23 Αύγουστος 2014
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός Επιλογής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Ελλάδα

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 21 Οκτώβριος 2012

postgraduateTου Θεόδωρου Ορέστη Σκαπινάκη*

Εισαγωγή – Σημασία του Μεταπτυχιακού Τίτλου
Η ενίσχυση των τυπικών προσόντων του ασκούμενου δικηγόρου με έναν μεταπτυχιακό τίτλο θεωρείται στις ημέρες μας απαραίτητη. Διότι αφ’ ενός στην αγορά εργασίας υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και αφ’ ετέρου γιατί η κατοχή ενός μεταπτυχιακού διπλώματος προσθέτει σημαντικές γνώσεις που ενδυναμώνουν τα ως επί το πλείστον πλημμελώς διδαγμένα κατά το προπτυχιακό στάδιο. Ειδικά, όποιος ενδιαφέρεται να προσληφθεί είτε από εμπορική εταιρεία ως νομικός σύμβουλος είτε από δικηγορική εταιρεία ως συνεργάτης δικηγόρος είτε ως έμμισθος δικηγόρος δημόσιου ή ιδιωτικού οργανισμού, θα διαπιστώσει ότι πολλές από τις σχετικές προκηρύξεις των διαγωνισμών θέτουν πλέον όχι στα συνεκτιμώμενα, αλλά στα τυπικά προσόντα την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και μάλιστα συγκεκριμένου τομέα! Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος άνευ μεταπτυχιακού τίτλου δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να αναμετρηθεί στην επόμενη συνέντευξη με τους υπολοίπους, αλλά θα κοπεί αβίαστα και αμέσως από την λίστα.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2012
Διαβάστε περισσότερα...

Διαλέγοντας το δηλητήριό σας!

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Αν είστε ακόμη στην Νομική Σχολή και σκέπτεστε το ενδεχόμενο έναρξης άσκησης σε δικηγορικό γραφείο, προσέξτε! Πολύ συχνά, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής, βλέπουν τον κόσμο των δικηγορικών γραφείων με άκριτα μάτια, και αυτό είναι εύλογο. Το πρόβλημα συνοψίζεται σε τρεις διαπιστώσεις: α) οι περισσότεροι φοιτητές δεν είναι εξοικειωμένοι με την δικηγορική πρακτική, β) υπάρχει μια αναγκαστικά στρεβλή και αναξιοκρατική διαδικασία «στρατολόγησης», και γ) στο ότι τα δικηγορικά γραφεία κυριαρχούν στην διαδικασία της δικηγορικής «αναπαραγωγής». Για πολλούς φοιτητές η διαδικασία συνεντεύξεων στα γραφεία ή στις επιχειρήσεις συνοψίζεται σε ένα ατελείωτο μονόλιθο. Κάθε γραφείο φαίνεται να κυνηγάει τα ίδια πράγματα και οι ερωτήσεις στις συνεντεύξεις μοιάζουν μεταξύ τους ως προς την επανάληψή τους και ως προς το άνοστο στην σύλληψή τους.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009
Διαβάστε περισσότερα...

Από τον αδέξιο φοιτητή στον επιδέξιο δικηγόρο

Έχει γραφτεί από Θεόδωρος Ορέστης Σκαπινάκης
Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009

Το πρώτο σας εξάμηνο ως ασκούμενοι δικηγόροι θα είναι ένα από τα πιο αγχωτικά που θα έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα.

Όχι, αυτό δεν είναι ακριβές. Το πρώτο σας εξάμηνο ως ασκούμενοι δικηγόροι θα είναι το πιο αγχωτικό και κουραστικό που θα αντιμετωπίσετε ποτέ στην ζωή σας! Και αν έχετε εισαχθεί συγχρόνως και σε κάποιο απαιτητικό μεταπτυχιακό, ακόμη χειρότερα! Ούτε το πρώτο έτος σας στην Νομική Σχολή δεν θα συγκρίνεται με αυτό, επειδή εκεί, τουλάχιστον, ήσαστε το αφεντικό του εαυτού σας. Τότε μπορούσατε με κάποιο μικρό τρόπο να ελέγχετε τον καθημερινό σας βίο, έστω στην μανιώδη βιασύνη σας να κυριαρχήσετε σε εκείνους τους ‘εξωγήινους’ κανόνες δικαίου που έπεφταν βροχή στο χέρσο από νομική άποψη μυαλό σας. Στην πραγματική ζωή του νομικού, όμως, δεν θα έχετε καμία τέτοια πολυτέλεια.

0 Σχόλια
Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 27 Δεκέμβριος 2009
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 1 2 Επόμενα > Τελευταία >>
Αποτελέσματα 1 - 9 από 15

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
48 Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ Νοέ 01
49 02 03 04 05 06 07 08
50 09 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
01 30 31 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML