Αρχική arrow Πολιτική arrow Πρόεδρε Obama, "σώσε μας"!

Πρόεδρε Obama, "σώσε μας"!

Έχει γραφτεί από Σταύρος Τασιόπουλος
Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2012

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Μακριά από διάφορους φιλοαμερικανισμούς και παρερμηνείες, ας αναλογιστούμε όμως μερικά γεγονότα.

Αι ΗΠΑ* για την συνείδηση του μέσου Έλληνα είτε δεξιού είτε αριστερού (εντελώς σχηματικός ο διαχωρισμός) ήταν κάτι το μάλλον κακό, η εικόνα του θείου Σαμ, του γελαδάρη από το Τέξας, του πρακτορεύοντος Λευκού Οίκου, Οι Killers GO HOME, η CIA και η Χούντα, είναι μονάχα μερικές εικόνες και ταυτόχρονα αντιλήψεις και νοήματα για την πολιτική εικόνα των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Γιατί, όσο για την πολιτιστική, η ψυχοσύνθεση του Έλληνα μετά το 1974, καλοδέχτηκε τις διατροφικές (βλέπε McDonald's) συνήθειες, τις μουσικές, τις ενδυματολογικές, γενικά η αμερικανιά στην ελληνική της μετάφραση έγινε μόδα πρώτης τάξεως.

Ίσως φταίει η παγκοσμιοποίηση, ίσως η προσπάθειά μας να βρούμε κάποιο πρότυπο, οδήγησε στην σε μεγάλο βαθμό αμερικανοποίηση της νεοελληνικής κοινωνίας. Μεζονέτα, 4χ4, r'n'b, μετοχές, διακοπές στο Μπαλί, Χτυποκάρδια στο Beverly Hills, και πάει λέγοντας. Την ώρα όμως της βαθιάς περισυλλογής αι ΗΠΑ μετατρέπονταν αυτομάτως ως το κακό παράδειγμα του οποίου εμείς υπερτερούσαμε, 'Αυτοί, δεν έχουν ασφάλεια, δεν έχουν σύνταξη, σκοτώνονται για ένα δολάριο, αυτοί έχουν τα ναρκωτικά, σκότωσαν τον Πρόεδρό τους, κάνουν πολέμους κλπ.'

Αν θεωρηθεί η επίσκεψη Κλίντον το 1999 με τα λαϊκά δικαστήρια του Καζάκου και οι πορείες εναντίον του πολέμου στο Ιρακ το 2003, ως η αποκορύφωση του αντιαμερικανισμού μας, σήμερα βρισκόμαστε ίσως στο στάδιο μιας άλλης ανόδου αυτής του φιλοαμερικανισμού μας και πολιτικά.

Ας το δούμε ψύχραιμα

Από τα δημοσιεύματα περί απειλών της ζωής του Κώστα Καραμανλή, επειδή τα είχε βρει με τη Ρωσία, τη δεδομένη βάση της Σούδας, το επεισόδιο στα Ίμια το 1996, τον εξαιρετικά πιθανό ορυκτό πλούτο στο Αιγαίο και στην Κρήτη, την ισχυρή σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ, την γείτονα Τουρκία, μπορεί να λεχθεί ότι Αι ΗΠΑ, βρίσκονται κι αυτές εδώ, είτε το θέλουμε είτε όχι.

Εδώ έρχεται και ο Obama, με την μεταρρυθμιστική του πολιτική, όπου έστω και σε επίπεδο δηλώσεων υφίσταται μια πολιτική όπου αι ΗΠΑ, αναδεικνύουν τα εσωτερικά τους προβλήματα (οικονομικά, κοινωνικά) και προσπαθούν να βρουν λύσεις, πχ. η μεταρρύθμιση για δημιουργία δημόσιας ασφάλισης, η έκφραση για απεμπλοκή των ΗΠΑ από Ιρακ, Αφγανιστάν.

Αν οι γιαγιάδες ήξεραν την μάχη που γίνεται στις ΗΠΑ υπέρ της δημόσιας ασφάλισης, όταν εδώ κόβεται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα κράτους πρόνοιας και επικρατεί συνωστισμός στα απεργούντα φαρμακεία για φάρμακα, θα φώναζαν 'πρόεδρε Οbama, σώσε μας'.

Είναι μάλλον εμφανές ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την διεθνή μας στρατηγική, να αξιώσουμε συμμαχίες και κινήσεις που πρώτα θα έχουν το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας. Κάθε κίνηση ενίσχυσης της μερκελοποιημένης Ε.Ε. είναι δυσμενής για τις ΗΠΑ και για άλλους λόγους και για εμάς. Κάθε άλλη κίνηση μας οφελεί. Όχι να γίνονται συμφωνίες για να διατηρηθεί μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, ενός μιζαδόρικου κράτους στην εξουσία.

Μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στους θεσμούς και την οικονομία πράγματι χρειαζόμαστε, όμως διάλυση του κράτους, νέα μέτρα φτωχοποίησης και πτώση διεθνώς μας ετοιμάζουν οι υπάκουοι κυβερνώντες, του κάθε κ. Ρέσλερ.

*Αι ΗΠΑ, όπως γράφτηκε στον τοίχο του Πολυτεχνείου το 1973

**Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι μεταπτ. Φοιτητής Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 16 Δεκέμβριος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
35 Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ Αύγ 01
36 02 03 04 05 06 07 08
37 09 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML