Αρχική arrow Οικονομία arrow Negative Pledge: Από την Τρόικα στους ιδιώτες

Negative Pledge: Από την Τρόικα στους ιδιώτες

Υποβλήθηκε από Δημήτρης Σταθακόπουλος
Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2012

Μόλις σήμερα, καλός μου φίλος και πελάτης, υγιέστατος επιχειρηματίας περί τον Τουρισμό , που -ώ της ελληνικής παραδοξότητας- δεν χρωστάει πουθενά, με ενημέρωσε πως μία εκ των τραπεζών που συνεργάζεται (δεν θα πώ όνομα για ευνόητους λόγους), του ζήτησε να υπογράψει προληπτικά και συναινετικά ένα: Negative Pledge - Αρνητική υπόσχεση !!!

Παρά τα 23 χρόνια δικηγορίας μου και παρότι θεωρητικά ο όρος μου ήταν γνωστός, εν τούτοις πρώτη φορά τον αντιμετωπίζω πρακτικά.

Πρόκειται για μιά Αυστραλοαμερικανικής και γενικά Σαξωνικής εμπνεύσεως ρήτρα που ξεκίνησε από το 1978, (μάλλον καταχρηστική θα την έλεγα για τα Ελληνικά Δικαστήρια και το νομικό μας σύστημα, που θα μπορούσε ίσως να προσβληθεί ως τέτοια, δηλ.καταχρηστική σε πιθανή αντιδικία), την οποία όμως φαίνεται πώς αρχίζουν να λανσάρουν και στην Ελλάδα οι Τράπεζες έναντι των πελατών τους.

Ουσιαστικά και στην κυριολεξία αναγκάζουν τον πελάτη, να υπογράψει προληπτικά  και να συναινέσει, πώς δεν θα δεσμεύσει ή μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία (π.χ ακίνητά του) σε άλλες Τράπεζες, δανειοπιστωληπτικούς οργανισμούς, ή εν γένει νομικά και φυσικά πρόσωπα, διότι με  αυτόν τον τρόπο "αδυνατίζει" τα δικαιώματα της Τράπεζας που προτείνει το Negative Pledge, η οποία θέλει και επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να έχει πρώτο προνόμιο σε κάθε ενδεχόμενο.

Σε περίπτωση που υπογραφεί τέτοιο έγγραφο και παρόλα αυτά ο πελάτης μεταβιβάσει το ακίνητό του ή δώσει προσημείωση ή υποθήκη σε άλλη τράπεζα κ.λ.π, τότε η πράξη του αυτή θα θεωρείται (sic) καταδολιευτική, με ποινικές σε βάρος του συνέπειες και ακύρωση της μεταβίβασης και της τυχόν προσημείωσης ex tunc (δηλ. από τότε, εξ αρχής, αναδρομικά).

Πολλά αγγλόφωνα sites  αναφέρονται στο θέμα, π.χ εδώ: http://definitions.uslegal.com/n/negative-pledge/

Σημειώνω  ότι, οι Τράπεζες πιθανόν πήραν θάρρος και άρχισαν να το ζητούν αυτό και στην Ελλάδα (άγνωστος θεσμός μέχρι τώρα), διότι ακριβώς αυτό έκανε και η Τρόικα με την Ελληνική Κυβέρνηση, δηλαδή μας ανάγκασαν να υπογράψουμε Negative Pledge, πως δεν θα πάρουμε δάνειο από άλλη/ες χώρα/ες, παρά μόνον αυτό που μας δίνουν και με τους όρους που μας το δίνουν, με εξασφαλίσεις της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνάψει σχέσεις με τρίτες χώρες και αναζητήσει ευνοϊκώτερους όρους χορηγώντας "εμπράγματες ασφάλειες" μέσω της δημόσιας περιουσίας της, όλες αυτές οι πράξεις θα είναι άκυρες αναδρομικά και θα συρθούμε στα Λουξεβουργιανά δικαστήρια.

Απ' ότι βλέπω, σε αυτά που  ζητάει η Τράπεζα, ο  φίλος και πελάτης μου,  βιώνει τη δική του διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα ...

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 28 Οκτώβριος 2012

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο!

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
44 Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
45 04 05 06 07 08 09 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Επικαιρότητα

Best viewed with any browser Best viewed in 1280x1024

Σχεδιάστηκε από
Powered by Elxis CMS
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα και η χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών της προϋποθέτει και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των Όρων Χρήσης, τους οποίους παρακαλείστε να διαβάσετε προσεκτικά.
LawyersVoice.gr - Copyright 2008-
RSS 0.91 RSS 1.0
RSS 2.0 ATOM 0.3
OPML